POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
'Ali Koç, yaptıklarının hesabını tek tek soracağım!'
"Ali Koç, yaptıklarının hesabını tek tek soracağım!"
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
31 Mart gecesini anlattı: Siz sevinirken ben kahroldum!
31 Mart gecesini anlattı: Siz sevinirken ben kahroldum!
19 Aralık 2023 Salı - 12:20

Gümrükçü'den 4.5 yıl raporu ve çarpıcı mesaj: Bizi belediyecilikten eleyemeyeceklerini bildikleri için...

Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü 4.5 yılını değerlendirdiği toplantıda yerel seçim sürecine ilişkin de çarpıcı mesajlar verdi. Ön seçimle gelen bir belediye başkanı olmak istediğinin altını çizen ve 'Büyükşehir adaylığı' sorusuna yanıt veren Gümrükçü, CHP İzmir Kongresi'nde yaşananlar ve yansımalarıyla ilgili olarak "Bizi belediyecilikten eleyemeyecekler. Bizi belediyecilikten eleyemeyeceklerini bildikleri için bunlara başvurmaları doğal" dedi.

Gümrükçü den 4.5 yıl raporu ve çarpıcı mesaj: Bizi belediyecilikten eleyemeyeceklerini bildikleri için...

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partili(CHP) Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü 2019 yerel seçimlerinin ardından görevde geçen 4.5 yılını ve 2024 seçimlerini değerlendirdiği bir toplantı gerçekleştirdi.

2019-2024 döneminde planlanan 106 projenin 96 tanesinin gerçekleştirildiğini açıklayan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü proje gerçekleşme oranının yüzde 90 olduğunu belirtti.

'CHP’nin İzmir Büyükşehir adayı kim olmalı?' tartışması hakkında da konuşan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, "Tunç Soyer’den sonra 'Büyükşehir Belediye Başkanı yine Tunç Soyer olur' demiştim. Adı Soyer olmaz ama onun vizyonunu devam ettirecek bir arkadaş olur’’ derken aday belirleme yöntemi ile ilgili, "Önseçimden belediye başkanı olmak istiyorum’’ çıkışında bulundu.

Büyükşehir adaylığı konusundaki soruyu yanıtlayan Başkan Gümrükçü, "'Soyer’in yanındayım’ diyen arkadaşların büyükşehir aday olduğunu gördüm. Onlarında demokratik hakkı... Ben aday olmadım’’ diye konuştu.

Gümrükçü toplantıda 4.5 yılda yapılanları kalem kalem anlatırken belediyenin gelirlerinin azaldığına dikkat çekerek borç başlığında önemli açıklamalar yaptı.

O NOKTADA EKSİK KALMIŞIZ!
Çiğli Belediye Başkanı sözlerine, "2019’da 27 Ocak’ta beni aday olarak gösterdi CHP. Yola çıkarken ‘Mart’ın Sonu Bahar’ sloganı ile 12 maddelik seçim beyannamesi ile yola çıktık. Halkın karşısında 16 maddelik bir yeni beyanname ile çıktık daha sonra. Bugün gördüğüm o ki yüzde 93 oranında verdiğimiz vaatleri yerine getirmişiz. ‘Anneler işe çocuklar kreşe’ noktasında eksik kalmışız. Eğitim yerel yönetimlerin görevi değil. Eğitim ulusal düzeyde planlanması gerekirken Türkiye’de yerel yönetimlerin eğitime katkı koymak zorunda olduğu bir gerçek. Zayıf kaldığımız noktayı baştan söyleyeyim istedim’’ diyerek başladı.

EN BORÇSUZ METROPOL BELEDİYESİ ÇİĞLİ!

Gümrükçü, "2018’de belediyeyi aldığımızda 166 milyon 682 TL kasasına giren gelir var. Bütçe bir tasarımdır. 2018’de 200 milyonluk bir bütçe tasarlamış. 166 milyonluk bir gelir toplamış. 2022 yılında 506 milyon 600 bin TL’ye çıkarmış. 20182den 2022’ye belediyenin geliri 3 kat artmış. Diğer belediyelerin geliri 2,5 kat artmış. Karşıyaka Belediyesi ve Bayraklı’nın geliri 2,5 kat artmış. Çiğli Belediyesi gelir toplamada çok başarılı olmuş. 2023’te 778 milyon TL kasaya para girmiş. 820-840 milyon TL bandında kapatacağız. 2018’de aldığımızdan geliri 5 kat artırmışız demek. Bu da net bilgidir. Nüfusumuz 220 bin banında, nüfusa oranla gelirde Çiğli İzmir birincisi. Metropol üzerinden yapılan bir değerlendirme. Metropol birincisi desek en doğrusu olur" dedi. 

MAAŞLAR NEDEN TAKILIYOR?
Gümrükşü şunları kaydetti: Neden bu kadar zorlanıyorsunuz? Maaşlar takılıyor neden? Sebebi artan enflasyon, belediyenin personel sayısı artmada giderleri artırıyor. Göreve geldiğimizde ayda 6 milyon TL personel maaşı ödüyorduk, bugün 36 milyon TL. Personel giderimizi 6 kat arttı. İyi çalışan bir belediyede İller Bankası’ndan bir pay gelir. Bu pay ile memur, işçi maaşları ödenir. Kasadan toplanan paralar ile vatandaşa hizmet olarak döner. 6 milyon maaş öderken bize 2 milyon pay geliyordu İller Bankası’ndan. 36 öderken 15-18 arası bir pay geliyor. 2019’da ayda 4 milyonluk açığı kapatmaya çalışırken şimdi 20-25 milyonluk açığı kapatmaya çalışıyorum.

BORCUMUZ 540 MİLYON TL
Gümrükçü, "'Kasada para ile devrettim’ diyen arkadaşlar vardır. Onların da kulağına gitsin diye. O dönem kasada 1,5 milyon TL var. 280 bin dolar. 2014-2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon TL. Ödenen kredi 22 milyon TL. Toplam 32 milyon TL ödenmemiş kredi var. Piyasa var 19 milyon TL. 54 milyon TL borç ile devlet borcu hariç piyasa ve bankaya 10 milyon 500 bin dolar bir önceki dönemden gelen borç vardı. Biz biraz borç almışız, onu da ödemişiz. 'Ne ödedin?' dersen, bizden önceki 3-4 tane başkanın kalan özel, banka borçlarının tamamını ödedik. Borçsuz belediye de olmaz yani! Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan. Kredi notu AAA İzmir Büyükşehir’in nedeni gelirinizin borcunuza oranı. Gelire borcun oranı yüzde 92’ymiş biz devraldığımızda. Şimdi en borçlu belediye ya yüzde 69,39’a düşmüş. 540 milyon TL şu anki borcumuz yapılandırılmamış hali. İmar planları yaptık. Belediyeye arsa kazandırdık. Çiğli Belediyesi’nin kız yurdu arsası var artık. 115 bin metrekare arsayı belediyeye kazandırdık. 805 milyonluk ek mülkiyet belediyeye geçmiş durumda..." diye konuştu. 

12-13 MÜDÜRLÜK KURDUK!
Çiğli Belediye Başkanı, "12-13 tane müdürlük kurduk ama ben kardeşimi mi alıyorum yoksa belediyenin işine yarayacak arkadaşları mı alıyorum! Hiç psikoloğu yokmuş belediyenin. 6 tane olmuş. 1 sosyolog varmış şu an 6 olmuş. Dil terapisi hizmeti veren tek belediye biziz sanıyorum. Çiğli Belediyesi’nde ücretsiz 4 terapist var. Zabıta 39’muş, 50 olmuş. İşaret dili eğitmeni almışız. Yöneticilerin yaş ortalamasını 45’e çekmişiz" mesajını verdi. 

KALEM KALEM 4.5 YIL RAPORU
Gümrükçü şöyle devam etti: Biz 400 bin başvuruya dönüş yapmışız. Yüzde 89 bu konuda oranımız. Çöp konteynerlerini yeniledik. 40’tı, 440 oldu. Maliyeti 35 milyon TL... Atık Yönetimi’nde çok ciddi rakamlarla atık topluyoruz. 2018’de yapı işleri anlamında 5 tane hizmetimiz varmış bizim. Bugün 21 hizmete geçmiş. Yapı kontrol yoktu kurduk, kaçakla mücadele ediyoruz. Fizik tedavi de 1093 seans yapılmış 1 fizyo-terapist ile. Kadın Aile Hizmetleri müdürlük yoktu, açtık. Kanser taramasına götürüyoruz mahallede kadınları. 1346 kadına kanser taraması yapmışız. 2018’de 6 bin 400 sokak hayvanı tedavi görmüş. 2023’te 11 bin 595’iz. 2018’de sosyal yardım alanında 5 hizmet alanında 2023’te 21’e çıkmış. Sıcak yemek veriliyormuş biz ona çorba ekledik. Gıda kolisi ekledik. Gıda kolisi vermiyormuş Çiğli Belediyesi. Okul çantası, hoş geldin bebek çantası vermişiz. Çölyak hastalarına destek veriyoruz. Hastalara 545 hasta bezi dağıtmışız 2023’te. Üniversite kazanan öğrenciler bir valiz dolusu eşya veriyoruz. Depremdeki çalışmaları biliyorsunuz Çiğli iyi bir sınav verdi o zaman. 3 binin üzerinde engelli arkadaşımızı evinde ziyaret etmişiz. Bin 800 mülteci. Bir tarama gerçekleştirdik. Resmi verilere göre bin 800. Çiğli’de bile 7 bin 800 yabancı uyruklu arkadaşımız var toplam devletin sisteminde olmayan. İlçe belediyesi köprü yapar mı ben yaptım 2 tane. Çiğli’nin ilk havuzunu açtık. Atatürk Stadı’mızı yeniledik. Kadın Yaşam Merkezi’nde 6 milyonluk masrafımız var. Sasalı’ya 10 kortlu uluslararası tenis merkezi yapıyoruz. Harmandalı’nda cem evi inşaatımız devam ediyor. Çiğli’nin 9 imar sorunu varsa 9’unu da çözdük diyebiliriz. 2023’te 115 etkinliğimize 39 bin 642 yurttaş katılım göstermiş. Çocuklara keman kursumuz var, çocuk, gençlik tiyatromuz var. Kendi oyunlarımız var, personel ve oyunumuz da bizim. Sporda 2018’de 5 branşta 480 öğrencisi varmış. 2023’te 44 branşta 12 bin 434 kişi bizden spor kursu almış. Yeşil alanlar… Bana diyorlar ki sen parktan başak bir şey yapmıyor musun diyorlar! Ben ilçe başkanıydım. Biz anket yaptık en büyük problem Çiğli’deki en büyük problem çocuklarımızı götüremiyoruz diyorlardı insanlar sorun parklardı. Biz 77 tane eski parkı yeniden yaptık 44 tane de sıfırdan park yaptık. Kişi başına düşen yeşil alanı 20 metrekareye çıkarmışız. Yolda iddialıyız asfalt çalışmalarımızı Büyükşehir ile yapıyoruz rakamları vermiyorum. Çiğli’nin açılmamış yol sorununu bitirdik. Merkezde açılmamış yol sorunu kalmadı. 30 küsür yıldır Maltepe yol bekliyordu onu da çözdük. Fiber optik internet kablosu olmayan bir ilçeydi Çiğli. Çiğli’de doğalgaz yok diyemezsiniz. 26 mahallenin 26’sına doğalgaz geldi.

SORU&CEVAP

Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü toplantının son bölümünde soruları yanıtladı.

BELEDİYENİN YERİNİ BİLMEYENLER ADAY!
Çiğli Belediyesi için aday adaylığı süreci ile ilgili konuşan Gümrükçü, "Çiğli dinamik bir şehir. Kentleşmesi devam ediyor. Bu siyasetine de yansıyor. Kongreleri gerilimli olur. Çiğli’de böyle her dönem aday olan arkadaşlar vardır. Herkes onları bilir yine aday olmuş dersin. Dışarıdan gelir mesela Çiğli’ye. Çiğli’ye geldim diye Çine’ye gitmiş meclis üyesi arkadaşlar vardır. Genelde aday adayları birinciliği bizim olurda bu sene kaptırmışız. Bu sene aday ihraç etmeye başladık. Artık Foça’da, Dikili’de, Kınık’ta Çiğli’de siyaset yapmış arkadaşlar aday oluyorlar. İstanbul’da siyaset yapmış arkadaşlar aday oluyorlar. Demokratik haktır eleştirilebilir mi eleştirilebilir. 2014’te Birol Soylu aday oldu vay ithal aday dediler. Birol Soylu artık Çiğli’de, İzmir’de bir marka olmuş bir insan. İsimleri değil de yöntemi konuşmamız lazım. Belediyenin yerini bilmeyen arkadaşlar birçok ilçede aday olmuş durumda. CHP yönetimi bir şey koyacaktır’’ dedi.

HEDEFİM 2 DÖNEM ÇİĞLİ!
Gümrükçü göreve geldiğinde koyduğu 2 dönem hedefi ile ilgili konuşurken, ‘’Ben 2019’da 27 Ocak’ta açıklandım. Bir konuşma yaptım, dedim benim siyasi hedefim Çiğli’de 2 dönem başkanlık yapmak. 2 dönem aday gösterilmiş bir arkadaşımız olmadı ben bunu kıstas koydum’’ ifadelerini kullandı.

'SOYER’İN YANINDAYIM' DİYENLER ADAY OLDU, BEN ADAY OLMADIM!
Büyükşehir adaylığı noktasındaki soruya yanıt veren Gümrükçü, ‘’Soyer’in yanındayım diyen arkadaşların büyükşehir aday olduğunu gördüm. Onlarında demokratik hakkı. Ben aday olmadım. Kalın çizgilerle çizmek istiyorum’’ dedi.

'SOYER’DEN SONRA BAŞKAN YİNE SOYER OLUR’ DEMİŞTİM!
‘’Büyükşehir adayı kim olacak?’’ tartışmasına değinen Gümrükçü, ‘’’Soyer ne olsun?’ sorusunu CHP bilir. Anket Çiğli’de bana yapılıyorsa herkese yapılır. Anket kriter mi bu tartışılır. Benim adım Utku Gümrükçü Tunç Soyer’den sonra yine Büyükşehir Belediye Başkanı yine Tunç Soyer olur demiştim. Adı Soyer olmaz ama onun vizyonunu devam ettirecek bir arkadaş olur’’ dedi.

SON ANKETTE GÜMRÜKÇÜ YÜZDE 54!
Çiğli’de yapılan bir ankete değinen Gümrükçü, ‘’Çiğli’de yüzde 54 oy almış Utku Gümrükçü. Yüzde 58 ile 63 arasında memnuniyet oranlarını gördük. CHP’nin milletvekillerinin oyunun düşmediği aksine hem kişi hem yüzde bazlı arttığı bir ilçe Çiğli. Cumhurbaşkanlığı’nda yüzde 75 demiştim, 73 ile Kılıçdaroğlu oy çıktı. Şimdi benim gördüğüm anketlerden yana sorunumuz olmaz. Son anket de sosyal medya platformu yapmış orada 54’ü yakalamışız’’ diye konuştu.

ÖN SEÇİMDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İSTİYORUM!
Gümrükçü belediye başkanı belirleme yöntemi ile ilgili gelen soruya, ‘’Bunu tek söyleyen benim ben ön seçimden belediye başkanı olmak istiyorum. Çiğli’nin geleneğinde ön seçim var. Ön seçimden belediye başkanı olma talebimi tekrarlamış olayım’’ yanıtını verdi.

‘KEŞKE’SİNİ AÇIKLADI!
Çiğli’nin sahil kullanımı hakkında konuşan Gümrükçü, ‘’2 yıldır Çiğli’nin sahilinde Mavişehir’in devamında o bölgeyi yurttaşlarımıza kazandıramadık. Kazandırabilir miyiz, Mart’a kadar süre var. Yaklaşık 3 yıldır bakanlıkta bekleyen dosyamız var. Sınırlı emsali olan, 30 metrelik bir sahil şeridini barındıran bir projeyi bakanlığa takdim ettik. Yıllar geçti buradan bir olumlu, olumsuz sonuç alamadık. CB Başkanı seçimi bitti yaz ayları geçti, Mart ayına kadar umuyorum güzel haber alacağız. Olmayacağı anlamına gelmez. Keşke bunu bugüne kadar çözebilmiş olsaydım. Konuların başında bu gelir.

YENİ DÖNEM İÇİN 256 BAŞLIK!
Yeni dönem için proje hazırlıklarına değinen Gümrükçü, ‘’2 döneme 256 tane başlık hazırladım. Yıl başından sonra hedef olarak koymayı düşünüyorum. Başlıklarımız hazır’’ dedi.

BİZİ BELEDİYECİLİKTEN ELEYEMEYECEKLER!
CHP İzmir Kongresi’nde yaşanan gerilimi Çiğlili kişilerin çıkarttığı iddiasını yanıtlayan Gümrükçü, ‘’Kongrede kavga oldu. Genel Başkan’a aleyhinde slogan atanlar vardı, onlar Çiğlili değildi. Aralarında Çiğlili varsa bana yakın bir arkadaş değildi. Bu tartışmalar kongrelerde yaşanır ve orada biter. CHP geleneği budur. Bu tartışmalar kongreden sonra devam etmez. Bunlar yerel seçim sürecini etkileyemez. Bunu bilinçli bir şekilde yaratan büyüten arkadaşlar var. Bizi belediyecilikten eleyemeyecekleri için bizi belediyecilikten eleyemeyeceklerini bildikleri için bunlara başvurmaları doğal’’ diye konuştu.

TOPRAK KAYMASI VAR DİYORSUN, BÜROKRAT YOK DİYOR!
Gümrükçü Harmandalı ve Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili soruya da, "Burada belediye başkanlığı yapıp anketten çıkmak kolay iş değil. Toprak kayması var diyorsun Harmandalı’da diyorsun. Bürokrat kaymıyor diyor. Arıtma tesisi kokuyor diyorsun bürokrat kokmuyor diyor. İZSU artıma tesisinin 3 sene önce koktuğunu kabul etti. Kayıyor. Bir şey yapmamız lazım. Bu konuların hepsini gündem getirdim. Harmandalı kapatılsın dedim. Konu bizim görev alanımızda değil. Biz bereket ki sesimizi yüksek sesle duyurabilen belediye başkan adaylarındanız" yanıtını verdi. 

 
''Krizlerin acısını hafifletmek için el ele vermeliyiz''
 
İzmir'de 42 metrelik su kuyusuna düşen köpek kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''Krizlerin acısını hafifletmek için el ele vermeliyiz''
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Elazığ Kültür ve Dayanışma ...
Karşıyaka'da park sayısı 394'e yükseldi
Karşıyaka Belediyesi, çocukların daha güvenli oynayacağı, yurttaşların ...
Spor kenti Bayraklı: 575 madalya!
23 farklı branşta açılan spor kursları ile binlerce Bayraklılıya spor ...
 
Efes Selçuk'ta 'istihdam' fabrikası!
Meslek Fabrikası Projesi kapsamında Efes Selçuk’ta ilk kez düzenlenen ...
Menemen trafiğine tarihi çözüme adım adım!
Günlük 50 binin üstünde araç trafiğiyle İzmir'in kuzey aksında çok önemli ...
Konak Belediyesi’nin iklim projesi yola çıktı!
Konak Belediyesi’nin Almanya Hamm Belediyesi, İtalya Saluzzo Belediyesi ...
 
Soyer'den 'salonda ziyafet' mesajı: İkinci dönem başka olacak!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nı ziyaret eden İzmir Büyükşehir ...
Seferihisarlılar güne çorbayla başlıyor
Seferihisar Belediyesi, soğuk havalarda vatandaşların içini ısıtacak bir ...
Bornova Belediyesi’nden zeytincilik masası!
Bornova Belediyesi tarımsal üretime verdiği destekleri, zeytin yetiştiriciliği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri