POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İmamoğlu'ndan Kemal Kılıçdaroğlu açıklaması
İmamoğlu'ndan Kemal Kılıçdaroğlu açıklaması
MGK'dan terörle mücadele vurgusu
MGK'dan terörle mücadele vurgusu
Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti!
Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti!
Mourinho teklifleri doğruladı: Bir karar vermem gerekiyor!
Mourinho teklifleri doğruladı: Bir karar vermem gerekiyor!
26 Haziran 2018 Salı - 08:57

HDP’nin oyları doğuda düştü, batıda yükseldi!

HDP, 600 milletvekilinden oluşan yeni parlamentoda 67 sandalyeye sahip oldu. 11 ilde birinci parti olan HDP'nin oy oranları Doğu’da düşerken, Batı’da yükseldi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8.03 oy aldı

HDP’nin oyları doğuda düştü, batıda yükseldi!

Oy sayısını 5.9 milyona, oranını da yüzde 11.7’ye yükselten, HDP, 600 milletvekilinden oluşan yeni parlamentoda 67 sandalyeye sahip oldu. 11 ilde birinci parti olan HDP, milletvekili çıkardığı illere Kocaeli, Antalya ve Hatay’ı eklerken, Adıyaman’dan bu kez milletvekili çıkaramadı. HDP oy oranları Doğu’da düşerken, Batı’da yükseldi.

Gazete Habertürk'ün haberine göre 1 Kasım 2015 genel seçimiyle kıyaslandığında HDP Diyarbakır’da yüzde 72.8’den yüzde 66.71’e, Siirt’te 58.3’ten 52.18’e, Batman’da 68.2’den 63.44’e, Mardin’de 68.4’ten 60.41’e, Şırnak’ta 85.5’ten 71.54’e, Tunceli’de 55.9’dan 51.76’ya, Iğdır’da 52.6’dan 43.94’e, Van’da 65.5’ten 60.23’e, Bitlis’te 48.60’dan 43.14’e, Muş’ta 60.63’ten 50.96’ya, Hakkâri’de 81.96’dan 71.11’e, Ağrı’da da 68.1’den 63.54’e geriledi. Büyükşehirlerde ve Batı illerinde tersi bir tablo ortaya çıktı. HDP oy oranını Ankara’da yüzde 4.05’ten 6.40’a, İstanbul’da 10.07’den 12.67’ye, İzmir’de 8.46’dan 11.49’a, Antalya’da 5.56’dan 7.35’e, Kocaeli’nde 5.52’den 7.37’ye, Hatay’da 6.75’ten 11.03’e yükseltti.

11 İLDE BİRİNCİ PARTİ
Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8.03 oy aldı. HDP’nin doğu’daki düşüşüne karşın batı’da çıkış yapması ve parti oylarının Demirtaş’ın oylarını 3 puan aşması, CHP seçmeninin bir bölümünün baraj altında kalmaması için HDP’ye yöneldiği yorumlarını güçlendirdi. CHP oylarının Muharrem İnce’nin gerisinde kalması da bu tezi destekliyor. HDP seçim barajını özellikle 3 büyük şehirde aldığı ilave oylarla aştı. HDP, eski Eş Genel Başkanı Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın cezaevine girmesinin ardından, ilk kez seçime girdi. Pervin Buldan ile Sezai Temelli’nin eş genel başkanlığındaki 24 Haziran seçiminde HDP oylarının sayısı 5.9 milyona ulaştı. HDP’nin oy oranı yüzde 11.7 olarak gerçekleşti.

TBMM’de 600 sandalyenin 67’sini kazandı. 24 Haziran’da 11 ilde birinci parti oldu ve Bitlis’teki birinci parti konumunu AK Parti’ye kaptırdı. HDP, 2015 seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin ve Gaziantep olmak üzere bazı büyük şehirlerde de milletvekilliği kazanmıştı. 24 Haziran’da Batı’da milletvekili çıkardığı illere Antalya, Hatay ve Kocaeli’ni de ekledi. HDP’nin İstanbul’daki milletvekili sayısı 7’den 12’ye, Adana ve Mersin’de 1’er olan milletvekili sayısı 2’şere yükseldi. Bu arada, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven, Hakkâri 1’inci sıradan aday gösterilmişti. Güven, seçimlerde Hakkâri milletvekili seçildi.

‘MÜCADELEYE DEVAM’
HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seçim çalışmaları nedeniyle özellikle gençlere ve kadınlara teşekkür etti ve “Tek bir geri adım atmadan, ilkelerimiz etrafında mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

 
Yeni sistem mesaisi: Erdoğan yemin ettikten sonra...
 
Erdoğan 'hayır' diyen o illeri de ikna etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni sistem mesaisi: Erdoğan yemin ettikten sonra...
Türkiye’yi seçimlerin ardından temmuz ayı sonuna kadar yoğun bir ‘Cumhurbaşkanlığı ...
Meclis'te 8 parti temsil edilecek!
24 Haziran akşamı, Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı ...
CHP'nin kronik sorunu!
24 Haziran ve İzmir üzerine yazmak için klavye başına geçmiştim ancak; ...
 
CHP'li Tuncay Özkan'dan flaş kurultay açıklaması
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'dan 24 ...
İnce ve Karamollaoğlu Erdoğan'ı tebrik etti
Muharrem İnce ve Temel Karamollaoğlu, 24 Haziran seçim zaferi dolayısıyla ...
CHP'den flaş karar: MYK toplanıyor!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını değerlendirmek ...
 
CHP'li vekilden Kılıçdaroğlu ve yönetime istifa çağrısı!
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 41 yıl sonra Elazığ'dan milletvekili ...
CHP'nin TBMM'deki yeni yüzleri
Kesin olmayan sonuçlara göre 146 milletvekilliği kazanan CHP'de Kani Beko, ...
Putin'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu
Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak 24 Haziran ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri