POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Carlo Ancelotti'den Arda Güler itirafı!
Carlo Ancelotti'den Arda Güler itirafı!
Köyler 'soğuk lav' altında kaldı: 41 kişi öldü
Köyler 'soğuk lav' altında kaldı: 41 kişi öldü
Ay'a adım atacak bir sonraki ülke hangisi olacak?
Ay'a adım atacak bir sonraki ülke hangisi olacak?
Usta Sanatçı Ayten Gökçer hayatını kaybetti
Usta Sanatçı Ayten Gökçer hayatını kaybetti
14 Kasım 2022 Pazartesi - 08:11

İran'da ilk kez bir eylemciye idam cezası!

İran'daki Mahsa Amini'nin ölümüne ilişkin protesto gösterileri sürerken ilk kez bir protestocu için idam cezası verildi.

İran da ilk kez bir eylemciye idam cezası!

Tahran eyaletinde Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi sonrası başlayan gösterilere katılan ve "isyan çıkarmak"la suçlanan çok sayıda göstericinin yargılanması devam ederken, Tahran Devrim Mahkemesi 1 kişiye idam 5 kişiye de hapis cezası verdi.

Mahsa Amini protestoları: İlk kez bir eylemciye idam cezası - 1

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansında yayımlanan haberde, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatıyla, "protesto davalarının süratle, adalet ve hukuka dayalı ve aceleci davranmadan soruşturulma sürecinin başladığı ve sanıkların yargılanmasına devam edildiği" belirtildi.

5 GÖSTERİCİYE DE HAPİS CEZASI

Haberde, kimlik bilgileri belirtilmeksizin Tahran Devrim Mahkemesinin göstericilerden birine idam cezası 5 göstericiye de hapis cezası verdiği, kararlara temyiz yolunun açık olduğu aktarıldı.

İdam cezasına çarptırılan kişi, "devlet kurumunu kundaklama, kamu düzenini ve huzurunu bozma, ulusal güvenliğe karşı açık ve gizli faaliyette bulunma, kamu malına kasten zarar verme ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak"la suçlanıyor.

Haberde ayrıca Devrim Mahkemesi'nin 5 kişiye de "milli güvenliğe karşı suç işlemek, kamu düzenini ve huzurunu bozmak amacıyla açık ve gizli faaliyette bulunmak" gibi suçlamalarla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verdiği kaydedildi.

İRAN'DAKİ GÖSTERİLER

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı şiddetli protestolara yol açmıştı. Yaklaşık iki aydır devam eden gösterilerde çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

PROTESTOCULARA İSTENEN CEZALAR

Gözaltına alınanlara ilişkin iddianamelerin hazırlanmaya başlamasıyla birlikte ülkede göstericilere verilecek cezalar da tartışma konusu oldu.

İran Meclisindeki 227 milletvekilinin imzasıyla 6 Kasım Pazar günü, "gösterilerde ateşli veya ateşsiz silahlarla insanların canına kast eden ve ölümlerine neden olan kişiler hakkında idam cezasının uygulanmasını öneren" bir bildiri yayımlanmıştı.

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 7 Kasım'da yaptığı açıklamada, "yargı sürecinde göstericilerle isyancıların birbirinden ayrılması gerektiğini" vurgulamıştı.

Ejei, yargı mensuplarından değerlendirmelerinde dikkatli olmalarını isteyerek "Yargı mensupları, son gösterilerde asıl isyancılarla suçsuz ve kandırılmış insanları ayrıştırmalı ve gerekli mekanizmalarla bu kişileri serbest bırakmalıdırlar." demişti.

İran Meclis Başkanlığı Sözcüsü Nizamuddin Musevi ise 8 Kasım Salı günü, 227 milletvekilinin bildirisine değinerek, şunları söylemişti:

“(Bu bildiride) Batı medyasının çizdiği yanlış çerçevenin aksine, ölüm cezasından bahsedilmiyor ancak insanların canını alan kişilerin 'kısası' vurgulanıyor. Başkalarının canına kıyanlara da ceza uygulanır. Protesto bahanesiyle insanların silahla öldürülmesi ve katledilmesi kabul edilemez." (NTV-AA)

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Endonezya'da
 
Taksim'deki patlamada 3 aileden 6 canı kopardılar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspanya Adana'daki Patriot'ın görev süresini uzattı
İspanya, Türkiye'nin hava savunmasına desteğini sürdürecek. Türkiye'nin ...
Zelenski: Orası tam bir cehennem!
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'ya karşı savaşın devam ettiği Donetsk'teki ...
Biden'dan yeni gaf: Ev sahibi ülkenin adını karıştırdı!
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın gaflarına bir yenisi ...
 
ABD'de ara seçim: Senato'da kontrol demokratların
ABD’de, Kongre üyeliği ve valilikler başta olmak üzere eyalet ve yerel ...
3. Charles'a yumurta fırlatan öğrenciye ilginç yasak!
İngiliz basını, İngiltere Kralı 3. Charles'a yumurta fırlatan öğrencinin ...
''Bugün tarihi bir gün, Herson’a geri dönüyoruz''
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'daki Herson kentinden ...
 
Rusya Herson'dan çekiliyor: Neden önemli?
Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'nın güneyinde yer alan Herson bölgesindeki ...
KKTC Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye oldu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk ...
Taliban'dan Kabil'de kadınlara park yasağı!
Afganistan'da Ağustos 2020'de kontrolü ele geçiren Taliban yönetimi, Kabil'de ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri