POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Veterinerler 'uyutma' yasasına rest çekti
Veterinerler 'uyutma' yasasına rest çekti
Kartlı ödemelerin tutarı yüzde 107 arttı!
Kartlı ödemelerin tutarı yüzde 107 arttı!
CHP’de PM toplanıyor: Masada iki başlık var
CHP’de PM toplanıyor: Masada iki başlık var
Erbakan'dan sokak hayvanları açıklaması!
Erbakan'dan sokak hayvanları açıklaması!
12 Mart 2022 Cumartesi - 15:33

İzmir'de 'Zeytinime Dokunma' isyanı... Soyer: Hayatı savunmaya devam edeceğiz!

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına imkan veren yönetmeliğin iptali için hukuki mücadele başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sivil toplum örgütlerinin düzenlediği “Zeytinime Dokunma” temalı etkinliğe katıldı. Soyer, “Hiçbirimiz korkmuyoruz, hayatı savunmaya, doğayı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

İzmir de  Zeytinime Dokunma  isyanı... Soyer: Hayatı savunmaya devam edeceğiz!

GERÇEKİZMİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına tepkiler sürüyor. 

Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştay'a yaptığı iptal başvurusunun ardından İzmir sivil inisiyatifi ve yerel idare ile parti temsilcileri bu kez Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) çağrısı ile bir araya geldi. 

Güzelbahçe Yelki'de 'Zeytinime Dokunma' eylemi gerçekleştirildi.

Eyleme EGEÇEP temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır ve Özcan Purçu, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, meclis üyeleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve doğa dostu yurttaşlar da yer aldı.

“Doğaya sahip çıkmak hayata sahip çıkmaktır”
Başkan Tunç Soyer konuşmasında belediye başkanları olarak asli görevlerinin doğaya sahip çıkmak olduğunu söyledi. Soyer, “Biz aslında zeytin ağaçlarının sahibi değiliz onlar bize sahip. Binlerce yıldır bu coğrafyada onlar vardı. Biz hepimiz geçip gideceğiz bu topraklardan ama zeytin ağaçlarımız kalmaya devam edecek. Biz zeytin ağaçlarımızı korumak, onlara sahip çıkmak zorundayız. Şunu da biliyoruz ki doğaya sahip çıkmak hayata sahip çıkmaktır. Bu aynı zamanda cesaret gerektirir. Bugün İstiklal Marşı'mızın kabulünün 101. yılı. Bu marş, Kurtuluş Savaşı destanının yaşandığı günlerde ortaya çıkmıştır. Dönemin acılarını, umutlarını içinde taşır ve 'korkma!' diye başlar. Korkmuyoruz! Hiçbirimiz korkmuyoruz. Hayatı savunmaya, doğayı savunmaya devam edeceğiz. Bugün dünyada yaşanan bu büyük savaş, hayatı savunmayanların ödediği bedeldir. Biz savunmaya, doğamızı korumaya, zeytinimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Tek yapmamız gereken birbirimize sahip çıkmak, uyum içinde mücadele etmektir. Çok yakınız. Doğadan yana, hayattan yana bir iktidarı kurmaya ilk defa bu kadar çok yakınız” dedi.

"Kenti koruyarak geliştirmek zorundayız"
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce “Benim görevim Güzelbahçe'yi geliştirmek ama temel ilkem koruyarak geliştirmek. Bunun içinde de zeytin varsa, öncelikle doğayı ve zeytini korumamız lazım” diye konuştu.




45 STK'DAN ORTAK AÇIKLAMA: 
Çok sayıda isyan pankartının yer aldığı eylem 45 katılımcı sivil toplum kuruluşunun ortak basın açıklaması da okundu. 

Zeytinliklerin enerji madenciliğine açılmasını sağlamak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Maden Yönetmeliği değişikliğine karşı bugün, 12 Mart Cumartesi günü, EGEÇEP ve Çeşme Çevre Platformu çağrısı ile “zeytinler katledilmesin” diyenler buraya toplandı.

Bölgemiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak isteniyor! Zeytinliklerimiz enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak isteniyor!

1939 yılında çıkartılan ve Zeytinliklerimizi koruyan 3573 Sayılı ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERİNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDA KANUN’u daha önce 8 kez değiştirmeye çalışan enerji ve maden lobileri, yasayı değiştirtemeyince çareyi bu kez Maden Yönetmeliğini değiştirtmekte buldu.

01.03.2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile zeytinlikler iktidar tarafından enerji ve maden projelerine, kömüre feda edilmek isteniyor. 

Bizler daha ne oluyor derken bu yönetmelikten tam 4 gün sonra 05.03.2022 tarihinde bu sefer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31769 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak KORUNAN ALANLARIN TESPİT, TESCİL VE ONAYINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARA DAİR YÖNETMELİKTE değişiklik yapılıp, Nitelikli Koruma Alanlarında Rüzgar, Güneş ve Hidroelektrik santrallerinin yapımına da izin verildi.
İktidar, tam da ülkemizin yanı başında bir savaş sürerken ve dikkatlerimiz bu savaşa yönelmişken bu değişikleri gerçekleştirerek zeytinliklerimizi, tarım alanlarımızı, doğal varlıklarımızı talanın yolunu açtı.
Eğer biz Anayasal bir Hukuk Devleti isek; Yasalar Anayasaya, Yönetmelikler ise Yasalara aykırı düzenlenemez. O zaman bu yönetmelik değişikliği tam bir HUKUKSUZLUK’tur. 2017 tarihli Maden Yönetmeliği zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken, 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege’de ve de ülkemizin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır.
Zeytin bütün kutsal metinlerde, dinlerde, edebi eserlerde kutsaldır! O "ölmez ağaç"tır. Binlerce yıldır Anadolu insanının en kadim dostu, geçim kaynağı, can damarıdır.
Zeytinliklerimizin ölüm fermanı olacak olan bu değişikliği asla kabul etmiyoruz.  Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacını kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban ettirmeyeceğiz.
Kanunları değiştirmeyi başaramayan şirketler bu kez de Yönetmeliklerle amaçlarına ulaşmaya çalışıyor. Gerekçeleri ise enerji madenciliği için kamu yararı imiş. Gerçekte kimin yararı?  Enerji ve maden şirketleri zeytinliklerimizde daha rahat at koşturacak. Zeytin mi üstün kamu yararıdır kömür mü? Şu ana kadar açtığımız birçok davada Bakanlıklar tarafından verilen kamu yararı kararı, yargı tarafından “üstün kamu yararı doğayı ve tarım alanlarını korumaktır” gerekçesiyle bozulmuştur.
Kazdağları örneğinde de görüldüğü gibi, değişiklikte yer alan “madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla” ifadesinin koruyucu hiçbir etkisi yoktur. 

Taahhütlere uyulması konusunda günümüze kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da Tarım ve Orman Bakanlığının da somut hiçbir yaptırımı olmamıştır. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda göstermelik yapılan birkaç rehabilitasyon çalışması doğal alanlarımızın yok edilmesinden sonraki yapay alanlar olarak gösterilmektedir.
1 ağaca karşı 5 ağaç dikeceğiz diyorlar. Madem bu yeni ağaçları dikebilecek tarım arazimiz var diye zeytin ağaç varlığını arttırmıyoruz.
Zeytinlik bir taşınmaz tarım arazisi vasfıdır. Üzerindeki Zeytin ağaçlarının taşınarak vasfının değiştirilmesi normal karşılanabilecek bir durum değildir. Bu bilimsel olarak ta kabul edilemez bir zorlamadır. Bunun bir zamanlar inşaat için fay hattını taşıyan zihniyetten hiçbir farkı yoktur.
Enerji ve madencilik madencilik projelerinin iklim değişikliğine olan etkisini hepimiz biliyoruz. Daha yeni Paris Anlaşmasını imzalayarak kömürlü enerji santrallerinin terkedilmesi konusunda taahhüt vermediniz mi? 
Zeytin ağaçlarımızın yok edilmesi, orman varlığımızın tahrip edilmesi, havamızın kirletilmesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkımızın ihlal edilmesi ve iklim krizine karşı kırılganlığımızın arttırılması, kabul edilemez
Biz dost örgütler, meslek odaları, STK’lar, çevre gönüllüleri kısaca bu toprakların sevdalıları zeytinimize, tarım alanlarımıza, doğamıza yani yaşama sahip çıkıyoruz. Yaşadığımız bu doğayı ve toprakları korumak için mücadelemiz omuz omuza artarak devam edecektir. Bu saldırılar bitene kadar her karış toprağında bu hainlikleri yapanların karşısında olacak, hukuk tanımazlara karşı her zaman hukukun üstünlüğünü savunarak geleceğimize sahip çıkacağız.
Unutulmamalıdır ki barışın simgesini yok etmeye çalışanlar kendi savaşları içinde yok olacaktır.

 
Zelenski: Yeni yaptırım paketini bekliyoruz
 
İzmir'de korkunç son: Üzerine asansör kabini düştü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de öğrencilerden Emniyet Müdürü Şahne'ye ziyaret
Gaziemir'de özel bir anaokulunun 6 yaşındaki öğrencileri, omuzlarına asılı ...
İzmir'de Erzurum'un kurtuluş günü töreni!
Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla ...
Hastanede kan donduran infazda 6 tutuklama!
İzmir'de silahla yaralanan kişinin tedavi gördüğü hastanede yeniden silahlı ...
 
Parkta pompalı dehşette kritik gelişme: Kaza kurşunu kurbanı olmuş!
Buca ilçesinde 19 yaşındaki Furkan Hanoğlu'nun parkta pompalı tüfekle ...
Kar engeli: THY 407 seferini iptal etti
Türk Hava Yolları'nın 12 Mart tarihli kalkış ve varış olarak İstanbul ...
Şiddet mağduru annesini korumak için başladığı dövüş sanatları sporunu kadınlara öğretiyor
İzmir'de babasının şiddet uyguladığı annesi ve kendisini korumak için ...
 
İEÜ dünya çapında bir yerleşke için düğmeye bastı!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), bu yıl Güzelbahçe’de temeli atılması ...
İzmir'de korkunç kaza: 1 ölü, 2 yaralı!
İzmir'in Bornova ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu bir kişi yaşamını ...
Online araç kiralama vurgununa 7 tutuklama
İzmir merkezli Aydın ve Muğla'da polisin eş zamanlı düzenlediği operasyonlarda, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri