POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
26 Mart 2019 Salı - 10:50

İzmir'de iki halk, bir kazan, 'bol kepçe' kardeşlik!

Yeni bir ülkeye uyum sağlamaya çalışan mülteci kadınlar, TIAFI Toplum Merkezi çatısı altında her gün mahalledeki ihtiyaç sahibi Türkiyeli kardeşleri için ücretsiz yemek pişiriyor.

İzmir de iki halk, bir kazan,  bol kepçe  kardeşlik!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli mülteciler, Türkiye’deki yaşama adapte olmaya çalışıyor. İzmir’de mültecilere yönelik çalışmalar yürüten TIAFI Toplum Merkezi de, kadınlara ve çocuklara yönelik faaliyetleriyle bu süreci kolaylaştırıyor, onların hayatını değiştiriyor.

Türkiyeli vatandaşlar ve Suriyeli mülteciler arasındaki entegrasyonu sağlamak için aktivitelerin yapıldığı TIAFI’de, mülteci kadınların, “Biz de Türkiyeli kardeşlerimiz için bir şeyler yapmalıyız” dediği anda bir mutfak kurma fikri oluşuyor ve ‘Açık Mutfak’ ortaya çıkıyor.

İlkses Gazetesi'nden Emine Çağla Geniş'in haberine göre mülteci kadınlar her gün bu mutfağa girerek, kimsesiz ve sokaklarda yaşayan ihtiyaç sahipleri için ücretsiz yemek pişiriyor. Yaklaşık 5 yıldır İzmir’de yaşayan 30 yaşındaki Suriyeli Ayşe, “Genelde Türkler yapar, ihtiyaç sahiplerine dağıtır ama burada biz de onlar için bir şeyler yapamaya çalışıyoruz. Bölgede çok fazla ihtiyaç sahibi aile yaşıyor. Türkler şimdiye kadar bizim için çok şey yaptı. Biz de onlar için bir şeyler yapabildiğimiz için çok mutlu oluyoruz” diyor.

HERKES İÇİN AÇIK MUTFAK
Açık Mutfak’ta olanaklar sınırlı. En küçük desteğin bile çok önemli olduğunu söyleyerek, dayanışma çağrısında bulunan merkezin kurucusu İrlandalı Anne O Rorke, “Buranın diğer merkezlerden en önemli farkı, mülteciler için kalıcı çözümler üretmeye çalışması. Burada zor durumdaki insanların eline yardım poşetleri verip göndermiyoruz. Hayatlarına nasıl dokunabiliriz diye çabalıyoruz. Hayata geçirdiğimiz en önemli proje ise açık mutfak. Merkezimizde bulunan gönüllü mülteci kadınlar, her gün mahalledeki ihtiyaç sahibi Türk vatandaşlar için ücretsiz yemek pişiriyor. Bu bölgede sokakta kalan çok sayıda insan var. Kimsesi olmayan, sokaklarda yatan ve kendi yemeğini pişiremeyen yaşlı insanlar var. Mesela eşi görme engelli olan bir yaşlı amcamız var. Her gün buraya gelip yemek yiyor, hatta eve götürmesi için de yanına yiyecek veriyoruz. Birçoğunun gün içerisinde yemek yedikleri tek yer burası oluyor. Her gün gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü bölgede çok fazla yardıma muhtaç insan var. Üç yıldır süren bu projemizin devam edebilmesi için desteğe ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.

AYŞE’NİN YAŞAM MÜCADELESİ
Yaklaşık 5 yıldır İzmir’de yaşayan 30 yaşındaki Suriyeli Ayşe, her gün TIAFI mutfağında ihtiyaç sahipleri için yemek yapıyor. Ayşe, “Ailemle birlikte yaşıyorum. Halep’ten geldik. 1 yıldır TIAFI’deyim. Burada gönüllü olarak yemek yapıyorum. Genelde Türkler yapar, ihtiyaç sahiplerine dağıtır ama burada biz de onlar için bir şeyler yapamaya çalışıyoruz. Bölgede çok fazla ihtiyaç sahibi aile yaşıyor. Türkler şimdiye kadar bizim için çok şey yaptı. Biz de onlar için bir şeyler yapabildiğimiz için çok mutlu oluyoruz. Her gün yemek yaparken çok mutlu oluyorum. Tabakları onları uzatırken, teşekkür ediyorlar. Onlara uzattığımız bir tabak yemek iletişim kurabilmemiz açısından bir araç aslında” diye konuştu. Mutfaktaki mülteci kadınlardan biri ise, “Türkiye bize kapılarını açtı ve savaştan kurtulduk ama Suriye’de kalan akrabalarımız için halen çok üzülüyorum. Hala Türkiye’ye alışmaya çalışıyoruz. Umarım her şey zamanla daha da iyi olacak. Türklerle dayanışma içinde olursak her türlü sorunun üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

AÇIK MUTFAK
Merkezde bulunan gönüllü mülteci kadınlar, her gün mahalledeki ihtiyaç sahibi insanlar için ücretsiz öğle yemeği pişirmekteler. Bu etkileşim aracılığı ile sadece toplumun bir parçası olmakla kalmayıp, aynı zamanda bölgedeki yoksul insanları besleyerek küçük de olsa onlara yardım eli uzatmaya çalışıyorlar. Öğle yemeği saati hafta içi 13.00-13.45 arasında... (İlkses Gazetesi)

 
Eski milli futbolcuya FETÖ'den hapis cezası
 
CHP'li Sandal'dan o iddialara belgeli yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski milli futbolcuya FETÖ'den hapis cezası
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ /PDY soruşturması ...
Çiftlik Bank iddianamesi: 75 bin 260 yıl hapis istemi
Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 11'i tutuklu 48 ...
Türk kadınının yükselişini anlatacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde ...
 
Ette indirime gitti, develi kampanya yaptı!
Torbalı ilçesinde sosyal medya üzerinden toptan et satışı yapan Mehmet ...
Guinness için 30 kadının saçını su altında kesecek
İzmir'de yaşayan kuaför Anıl Tokyürek (32), su altında 30 kadının saçını ...
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: 11 gözaltı kararı
ByLock kullandıkları iddiasıyla 11 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
 
"Şule Çet davasında en önemli delil kayıp"
20'nci kattan atılarak öldürüldüğü öne sürülen Şule Çet dosyasında yeni ...
Yine göçmen faciası: 4 kişi öldü, 1 kişi kayıp
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında yasa dışı yollarla Yunanistan ...
İzmir'de korkunç olay: Yol kenarında cesedi bulundu!
Narlıdere ilçesinde Deniz Özdemir'in (34), yol kenarında silahla vurularak öldürülmüş cesedi bulundu
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri