POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
‘Daha fazla bekleyemem’ diyerek duyurdu!
‘Daha fazla bekleyemem’ diyerek duyurdu!
Erdoğan açıkladı: İran için 1 günlük yas!
Erdoğan açıkladı: İran için 1 günlük yas!
19 Mayıs krizi: Samet Akaydin kadro dışı!
19 Mayıs krizi: Samet Akaydin kadro dışı!
'Ali Koç, yaptıklarının hesabını tek tek soracağım!'
"Ali Koç, yaptıklarının hesabını tek tek soracağım!"
17 Haziran 2019 Pazartesi - 10:55

İzmir'de savaşın ağaç gölgesine hapsettiği hayatlar!

IŞİD ile Taliban’ın vahşet ortamından kaçıp Türkiye’ye sığındılar. Çoğu, iyi bir gelecek için Avrupa’ya geçme arayışındaydı. Fakat tüm paralarını insan kaçakçılarına kaptırdılar. Afgan aileler, şimdi Basmane’de boş bir arazide ne yapacaklarını bilmeden bekliyorlar

İzmir de savaşın ağaç gölgesine hapsettiği hayatlar!

Basmane’de bomboş bir arazi. Yere serilmiş battaniyelerin yanında minik terlikler. Yakıcı güneşten kaçmak isteyen herkes iki ağacın gölgesine sığınmış... Ya uyuyor ya da hiçbir şey yapmadan oturuyorlar. Sahipsizler, ümitsizler ve artık kaybedebilecekleri fazla bir şey olmadığını düşünüyorlar. En büyük telaşları; sağlıksız koşullarda yaşayan ve haftalardır düzgün beslenemeyen çocukları. Onlar, IŞİD ile Taliban’ın saldırıyla oluşan şiddet ortamı ve yaşanan işsizlik nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Afgan mülteciler...

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre çevredekilerin yardımlarıyla hayatta kalmaya çalışıyor, yerlerde yatıp kalkıyorlar. Sayıları gün geçtikçe artan Afganların çoğu, kaçakçıların da teşvikiyle Avrupa’ya yasa dışı yollarla geçme arayışındaydı. Onlardan biri olan beş çocuk annesi Şükran, “Bizi kandırdılar, tüm paramızı alıp kaçtılar. Burada böyle bekliyoruz. Geri dönmeyi bile düşünüyoruz ama hiç paramız yok” diye anlatıyor yaşadığı çaresizliği. Şimdi tek istedikleri; herhangi bir ülkede ailelerine gelecek kurabilmek.



YA BİZDEN OLUN YA DA…
Sait, 23 yaşında bir genç. 13 gündür Türkiye’de. Annesi, babası ve dört kardeşiyle Taliban zulmünden kaçtı. Hem de günlerce yürüyerek. “Kaçmaktan başka çaremiz yoktu” diyerek anlatıyor neden Türkiye’ye geldiklerini: “Afganistan’da hem üniversitede okuyup hem de çalışıyordum. Evimiz, tarlamız vardı. Sonra saldırılar arttı; bir yandan Taliban bir yandan IŞİD. Evimiz bombaların altında kaldı. Taliban militanları, ‘Ya bizden olun ya da…’ diyerek herkesi tehdit etmeye başladı. Ailemle birlikte hayatta kalabilmek için kaçtık. Afganistan yürüyerek geldik, kaçak olarak.13 gündür Basmane’deyiz. Buradan başka bir yer bilmiyoruz. Kimsenin parası yok; yaklaşık 30 aile ile birlikte bu boş arsada kalıyoruz. Oteller kişi başı günlük 30-40 lira istiyor. Belediyeden yetkililer geldi bir kez, ‘Temiz tutun’ deyip gittiler. Kimse, ‘Bir şeye ihtiyacınız var mı?’ diye sormadı. Çalışmak istiyoruz ama iş bulamıyoruz. Kimse bize iş vermek istemiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Küçük şehirlere gitsek mi acaba diye düşünüyoruz. Civarda oturanlar ve esnaf sağ olsun yemek getiriyorlar bize arada. Eğer getirmezlerse kuru ekmek alıp yiyoruz. Tuvalet ihtiyacımız için camiye gidiyoruz, su ihtiyacımızı da oradan karşılıyoruz. Afganistan’da kalan yakınlarımızla konuştuğumuzda saldırıların yoğun bir şekilde devam ettiğini ve kaçmayı düşündüklerini söylüyorlar.”



CANIMIZI KURTARMAK İÇİN...
5 çocuk babası Kerim, inşaatlarda çalışıyor. Ama şu an iş bulamıyor; çünkü kimse ona iş vermek istemiyor. O ve ailesi de diğerleri gibi sokaklarda yatıyor. Çocukların sağlıksız koşullarda barınmasından duyduğu endişeyle, “Biz neyse de çocuklar…” deyip susuyor. Sonra devam ediyor: “Evlerimiz bombalandı. Kaçmaktan başka çaremiz yoktu. Canımızı kurtarmak için kaçtık.”



ÇOK SAVAŞ VARDI ABLA!
Küçük yaşta savaşın acı yüzüyle tanışan bir kız çocuğu o. İlkokulu bitirdikten sonra eğitime devam edememiş; yeniden okula gideceği günlerin hayalini kuruyor. Her şeye rağmen yüzünden düşürmediği gülümsemesi eşliğinde onun da söyleyecekleri var. Ailesiyle birlikte 3 hafta önce Türkiye’ye geldiklerini anlatıyor. “Çok savaş vardı abla” diyor. O esnada annesi sesleniyor kızına. Mahalle sakinleri yiyecek bir şeyler getirmiş. Koşarak ayrılıyor yanımızdan. Hep birlikte tenceredeki yemeğe batırıyorlar ekmeklerini. Bu gece aç uyumayacak diye seviniyor. Ama yarın onun için belirsiz...



TÜM PARASINI KAÇAKÇILARA VERDİ
Beş çocuk annesi Şükran’ın en büyük telaşı çocuklarını korumak. Afganistan’daki şiddet ortamından kaçabilmek için her şeylerini satarak Türkiye’ye geldiler. Daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya gidebilmek için göçmen kaçakçılarına 10 bin lira verdi bir hafta önce. Yani cebinde ne varsa. “Paramızı çalıp gittiler. Bir daha da ulaşamadık, numaralarını değiştirmişler. Biz de böyle kaldık açıkta. 1 liramız bile yok. Paramız olsa bir ev tutup orada oturacağız ama çocuklarımızla sokakta kaldık. Kimse böyle sokaklarda yatıp kalkmak istemiyor ama çaresiziz. Burada böyle bekliyoruz. Çoğunlukla aç yatıyoruz. Geri dönmeyi bile düşünüyoruz ama hiç paramız yok” diye anlatıyor yaşadığı çaresizliği. Şimdi tek istediği; herhangi bir ülkede yerleşik hayata geçebilmek, çalışma izni, sağlık sigortası gibi güvenceler altında, bir ülkenin vatandaşı olarak ailesine bir gelecek kurmak... (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Bornova'da 'kırmızı' şölen!
 
Efes Antik Kenti'nde İzmir Festivali heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum sularında göçmen teknesi faciası!
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında batan teknedeki 31 kişi, Türk Sahil ...
Esra'nın 'iftiharlık' azmi: Salonda eğitim gördü...
Kemalpaşa ilçesinde yaşayan 8'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Esra Doğan, ...
"Herkes gibi denize girmek istiyoruz"
Suriyeliler tartışması bu kez de deniz yasağıyla alevlendi. Suriyeli Mülteciler ...
 
Eski adliye çalışanının sır ölümü!
Ödemiş ilçesinde, eski adliye çalışanı olduğu öğrenilen Ahmet Uzun (54) evinde ölü bulundu.  
Kötü arkadaş çekincesi bağımlılığa sürüklüyor!
Uzmanlara göre aileler “Sokakta kötü arkadaş ve kötü alışkanlıklar edineceğine, ...
Sağanak sürprizi: İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
İzmir'de yeni haftanın ilk 3 günü aralıksız sağanak yağış bekleniyor.
 
İzmir'de gece yarısı 2 korkunç kaza: 1 ölü, 5 yaralı
Buca ilçesinde motosikletin park halindeki otobüse çarpması sonucu bir ...
Tarihi yayın Alaçatı'yı dev ekrana kilitledi!
Çeşme ilçesinde tatilciler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları ...
Özel jet pistten çıktı, havalimanı kapatıldı
Milas-Bodrum Havalimanı'nda özel jet pistten çıktı. İniş sırasında lastiği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri