POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Kaplan soruşturmasında yeni gelişme!
Kaplan soruşturmasında yeni gelişme!
İYİ Parti'de bir milletvekili daha istifa etti
İYİ Parti'de bir milletvekili daha istifa etti
Slovakya Başbakanı'na silahlı saldırı
Slovakya Başbakanı'na silahlı saldırı
21 Şubat 2022 Pazartesi - 20:16

İzmir'de suya yüzde 30 zam: Tüm detaylarıyla yeni tarife!

İZSU olağanüstü Genel Kurulu'nda artan maliyetler nedeniyle belirlenen yeni tarife meclisten oy çokluğuyla onay aldı. Buna göre su ve atıksu fiyatlarına yüzde 30 zam geldi. Yeni tarife 1 Mart 2022'den itibaren yürürlüğe girecek ve ardından her ay ÜFE'ye göre şekillenecek. Öte yandan yeni tarifede dar gelirlilere, küçük esnafa ve tarıma özel bir parantez açıldı. Oturumda konuşan Başkan Soyer'den elektrik çıkışı gelirken, Soyer ayrıca, "Bu bir zafer değil, hiçbirimiz bundan mutlu değiliz" dedi.

İzmir de suya yüzde 30 zam: Tüm detaylarıyla yeni tarife!

GERÇEKİZMİR - İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) Genel Kurulu olağanüstü gündemle toplandı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde Karabağlar’daki Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde gerçekleşen olağanüstü genel kurulda kurumun elektrik ve akaryakıt başta olmak üzere son aylarda olağanüstü artış gösteren zorunlu giderleri karşılayabilmek için su tarifelerinde yaptığı düzenlemeler ve 2022 yılında Çiğli Atık Su Genel Revizyonu projesi için 26 milyon 738 bin 484, 73 euro veya 30 milyon 425 bin 443 dolar ya da eşdeğeri TL nakdi kredi kullanılması için yetki verilmesi konuları masaya yatırıldı. 

Olağanüstü oturum iki maddenin görüşülmek üzere ilgili komisyonlara gönderilmesiyle başladı. İZSU için kullanılacak kredi yetkisi oy birliğiyle kabul edilirken, AK Parti ve MHP’li üyelerin ret oyu kullandığı İzmir’de suya yüzde 30 zam ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre artış öngören yeni tarife ise oy çokluğuyla geçti. 

YENİ TARİFENİN DETAYLARI 
Meclis kararına göre bazı abone grupları hariç su ve atıksu tarifelerine yapılan yüzde 30’luk zam 1 Mart 2022 tarihinden itibaren devreye girecek. Mecliste kabul edilen kararla suya aylık fiyat artışının da önü açıldı. Buna göre tarife ÜFE’ye göre şekillenecek. Yeni tarifeye göre hali hazırda 7,56 lira olan 1 metreküp su ve atıksu satış fiyatının, konutta 10 metreküpe kadar 9,83, 11 – 20 metreküp arası 11,70, “21 metreküp” ve üzeri kullanımlarda ise 21,89 olarak uygulanması öngörülüyor. Konut dışı aboneliklerde ise kademeli tarife sistemine geçilerek birinci kademe tarifede herhangi bir fiyat artışı uygulanmayacak.

ÖZEL TARİFELER 
Öte yandan yeni tarifeye göre özellikle dar gelirli, yardıma ihtiyaçlı olduğu tespit edilen vatandaşlara, şehit ailelerine ve gazilere genel uygulamalardan daha yüksek miktarda ücretsiz su verilecek. 10 metreküpe kadar kullanımın 5’te 1’i, 10 metreküpün üstündeki kullanımlarda ise tüketimin 2 metreküpü ücretsiz verilecek. Bu gruptaki tarifelerin ilk kademesine zam yapılmayacak ve eski tarifeler üzerinden ücretlendirilecek.

Yeni tarife kapsamında konut dışı aboneliklerde birinci kademe 0-10 metreküp olacak şekilde düzenlenerek bu tarifeye herhangi bir fiyat artışı uygulanmayacak, böylece küçük esnafa destek olunacak. Yeni tarifeyle ayrıca tarım ve hayvancılıkla uğraşan aboneleri desteklemek amacıyla köy ve beldelerde 0-10 metreküp olan ilk kademe 0 – 20 metreküp olarak uygulanacak. 



OTURUMDA NELER YAŞANDI? 

İZSU olağanüstü genel kurulunda İZSU Strateji Geliştirme Daire Başkanı Özgür Akkavak yeni tarifeyle ilgili bir sunum yaptı. Maliyet artışı vurgusu yaan Akkavak,  “2 milyar 50 milyon lira tahmin edilemeyen bir artışla karşılaştık. Asıl sıkıntı belirsizlik ortamı, zorunlu giderlerdeki maliyet artışları bizi zorluyor” ifadelerini kullandı. 



ÖZUSLU’DAN ELEŞTİRİLERE YANIT 
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise eleştirilere yanıt verdiği konuşmasında, İZSU’nun Türkiye’de arıtma lideri olduğunu, durum böyle olunca elektrik maliyetinin arttığını söyledi. Özuslu, “Atık suyun yüzde 97.2’sini arıtıyoruz. Bu kadar çok arıtma yapınca elektrik tüketimimiz doğal olarak artar. İçilebilir su üretiyoruz. Bakanlık verilerine göre kırsalda yüzde 95, metropolde yüzde 100 içilebilir veriyoruz. Kayıp kaçak oranını bugün itibarıyla yüzde 26’ya getirdik” dedi. Özuslu ayrıca dış ilçelerde yenilenen içme suyu hatlarının, 42 derede yapılan ıslah çalışmalarının ve açılan kuyu sayılarının da maliyeti artırdığını ifade ederek, “Ankara’da barajdan kullanılan su oranı yüzde 82, yani daha ucuz. İstanbul’da yüzde 62… İzmir’de ise bu oran yüzde 41... Barajları hükümet yapıyor ve biz barajlardan su alıyoruz, parasını ödüyoruz. Gördes’ten de inşallah bir gün su alacağız, parasını ödüyoruz. İZSU iyi faaliyetler yapmaya devam edecek. Muhalefet eleştirecek biz eleştirileri değerlendireceğiz. Ama Başkanımızın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda CHP Meclis Grubu ve İZSU kadroları canla başla aşkla hizmet etmeye devam edecek” açıklamalarında bulundu.  

SOYER'DEN HÜKÜMETE ÇAĞRI 
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise oturumun sonunda söz aldı ve çarpıcı mesajlar verdi. Başkan Soyer, “Gerçekten elimizi taşın altına sokmak gerekiyor ama burada hükümetimizin de elini taşın altına sokması gerekiyor. Kamu hizmeti veren kurumlar için düzenlemeye ihtiyaç var, inşallah bekliyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik sağlamakla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm dünyada enerji fiyatlarında ciddi bir tırmanma olduğu söylendi, doğru. Ancak şöyle bir gerçeği görmek lazım, bu ülkelerin hiçbirinde enflasyon oranı yüzde 50’lere varmıyor. Dolayısıyla enerji fiyatlarındaki artışın hayatımıza yansıması bizi dünyada rekortmen yapıyor. Yani cebinizdeki paranın yüzde 50’sinin buharlaşması demek. Bu hükümetin elini taşın altına sokması gereken bir tablo, acil ve radikal çözümlere ihtiyaç var” sözleriyle hükümete çağrı yaptı. 

ELEKTRİK ÇIKIŞI! 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca elektrik çıkışında bulundu. Soyer, “Biz 26 Kasım’da enerji için ihale yaptık ve kimse ihaleye girmedi. 3 Ocak’ta iki aylık bir anlaşma yaptık, üç ay sonunda bu ihaleyi yapacağız. Bu elektrik neden özelleştirildi, bu sorgulanmalı! Biz bu memleketin insanları olarak neden ucuza elektrik peşinde koşuyoruz? Bu bir kamu hizmetiydi ve kamu elektrik üretiyordu. Bizim iki üç şirketimizin elektrik faturasından kar elde ettiğimize seviniyoruz ama düşünün onlar ne kazanıyorlar” dedi. 

"HİÇBİRİMİZ MUTLU DEĞİLİZ" 
Soyer sözlerini şöyle tamamladı: Bu bir zafer değil... Oy çokluğu ile böyle bir zam yapıyor olmamız bir zafer değil... Hiçbirimiz bundan mutlu değiliz. Biz İzmir’de vatandaşlarımız suyu mümkün olsa çok daha düşük bedellerle tüketmesini isteriz. O nedenle vatandaşımızı koruyacak düzenlemeler yapmaya çalıştık. Ancak nereden bakarsak bakalım oy çokluğu ile bunun meclisten geçiyor olması zafer değil. Umarım, İzmirliler’e daha düşük bedellerle su üreteceğimiz günleri hep beraber kurarız... 

 
İzmir'deki kanlı infazda kritik gelişme
 
Son 24 saatte 268 can kaybı, 85 bin 26 yeni vaka
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmzalar tamam: Halk ekmek projesi 2 kat büyüyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hem İzmirliye ucuz ve sağlıklı ...
Hollanda ile İzmir arasında sanat köprüsü
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle ArtsMap ...
Oran'dan büfe eleştirilerine net yanıt: Çeşme ailemi rahatsız ederse onların Eko'su gereğini yapar!
Çeşme Belediyesi’nin tarihi yapıları denizle buluşturmayı ve kaçak yapıları ...
 
İZSU'dan devrim gibi karar: O gruba ücretsiz su, esnafa tarıma özel tarifeler!
İZSU Genel Kurulu’nun gündemine özellikle sosyal yardım kapsamındaki dar ...
Konak'ta çöp evlere geçit yok!
Vatandaşlardan gelen çöp ev ihbarlarını değerlendirerek hızla harekete ...
BUCAKUT plana alındı, yaraları saracak!
Ülkemizde yaşanması olası afetlerde alarma geçmek için kurulan Buca Belediyesi’nin ...
 
Karşıyaka'da bir ilk: 3.yaş üniversitesi!
İlçede yaşayan ileri yaşlı vatandaşlar için pek çok proje gerçekleştiren ...
Büyükşehir'den çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla ...
Bornova'da bilim kulüpleri yola çıkıyor!
Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen 2022 yılı bahar dönemi Bilim ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri