POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Süper Lig'de küme düşen 2. takım belli oldu
Süper Lig'de küme düşen 2. takım belli oldu
Bakan açıkladı: Yeni halk plajları açılıyor
Bakan açıkladı: Yeni halk plajları açılıyor
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
13 Temmuz 2022 Çarşamba - 09:47

İzmir'in cennet köşesinde yapılaşma ve madenciliğin önünü açan karar!

İzmir Dikili’nin doğal güzellikleri ile bilinen Bademli ve Karagöl bölgelerini de kapsayan büyük bir alanın koruma statüleri değiştirilerek, yapılaşmanın önü açıldı.

İzmir in cennet köşesinde yapılaşma ve madenciliğin önünü açan karar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Dikili ilçesinde 1'inci Derece Doğal Sit Alanı olan bölgelerin statülerinin "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak değiştirildiğini açıkladı. Bakanlık tarafından 2014 yılında başlatılan "İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" kapsamında yapılan incelemeler sonucu yayınlanan haritada, statüleri değiştirilen bölgeler arasında doğal güzellikleri ile bilinen Bademli ve Karagöller de yer alıyor.

Gazeteduvar'da yer alan habere göre bakanlığın bu kararıyla birlikte bölgede yapılaşmanın önü açılırken, aynı zamanda Rüzgâr Enerji Santrali (RES), Güneş Enerji Santrali (GES) ve madencilik faaliyetleri de yapılabilecek.

BÖLGE HALKI İTİRAZ ETTİ: KIYI KANUNU'NA AYKIRI
Bölge halkı söz konusu karara karşı harekete geçti. Dikili Kaymakamlığı aracılığıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na itiraz dilekçelerini sunuldu.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından; ‘İzmir İli, Dikili İlçesi, 1. Grup (Dikili-Bademli-Karagöl Etabı) Doğal Sit Alanı, ‘Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiştir. İtiraza konu tescil kararı ile sit statüsü değiştirilen alanlarda; HES, RES, GES gibi elektrik santralleri, balık çiftlikleri, turizm tesisleri, geniş yerleşim alanları, madencilik faaliyetleri projelendirilebilecektir. Tescil kararında bulunan haritada da görüleceği üzere; deniz kıyısında bulunan bölgeler de tescil kararından etkilenmiştir. Dolayısıyla yukarıda sayılan faaliyetler kıyı şeridinde kalan alanlarda da projelendirilebilecektir. Anayasa’nın 43. maddesinin 2. fıkrasına göre; Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Bu durum, ayrıca Kıyı Kanunu’na açıkça aykırılık oluşturmaktadır.”

'SERMAYENİN İŞTAHINI KABARTIYOR'
Bakanlığın kararını değerlendiren Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, statüleri değiştirilen alanların “bakir” bölgeler olduğunu belirterek, “Bu bölgeler birilerinin iştahını kabartıyor. Özellikle güneye indiğiniz zaman Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi turistik bölgelerde ciddi bir tıkanıklık var. İstanbul'un bu işle ilgili kafa yoran sermayesi, buraların sit derecelerini bir şekilde düşürerek imara açıp bölgeden yararlanmak istiyor. Buralar çocukluğumuzdan beri denize girdiğimiz ve bildiğimiz yerler. Örneğin Pissa Koyu, tüm Ege Bölgesi'nden yaz aylarında insanların geldiği ve işletmelerin baskısı olmadan tatil yapabildiği bir yerdir. Denizköy de aynı şekilde. Bu kararla görünen o ki buralardan da rant devşirme, kâr elde etme derdine düşülmüş” dedi.

 
Benzine bu kez indirim geliyor: İşte güncel fiyatlar!
 
Büyükşehir'den o bölgede 30 yıllık soruna neşter!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''Yasak sevindirici ama merdiven altı üretime dikkat!''
Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 14 Temmuz'dan itibaren petshoplarda ...
Ve bedelli askerlik kanunu Resmi Gazete'de
Bedelli askerlik düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de ...
Düğün dönüşü korkunç kaza: 4 ölü, 1 yaralı
Sinop’ta, yakınlarının düğününden dönenlerin bulunduğu otomobilin başka ...
 
İzmir'de yasa dışı geçiş operasyonu!
Menderes ilçesinde, kolluk kuvvetleri yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya ...
Sağlık çalışanlarını hedef gösteren imam açığa alındı
Konya'da bir camide hutbe verirken sağlık çalışanlarını hedef gösteren imam açığa alındı.
Sokakta gezen maymun korumaya alındı
Karabağlar ilçesinde sokakta başıboş gezen 'makak' cinsi maymun yakalanarak korumaya alındı.
 
Makilik alanda yangın: 10 hektar kül oldu
Dikili ve Bergama ilçeleri sınırındaki makilik alanda yangın çıktı. Alevler, ...
Baro açıkladı: O ilçede köpek katliamı soruşturması!
İzmir Barosu yaptığı açıklamayla Bayındır Belediyesi Bakımevi'ne alınan ...
Çeşme plajları yine kapalı gişe!
Çeşme ilçesindeki plajlarda Kurban Bayramı'nın dördüncü gününde de tatilciler ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri