POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
28 Ağustos 2019 Çarşamba - 10:36

Japonlar İzmir'in sokak lezzetlerini araştırıyor

Türk ve Japon endüstriyel tasarım öğrencileri, İzmir'e özgü boyoz, kumru, gevrek, şambali tatlısı ve midye dolma gibi ayaküstü yenen sokak lezzetleri üzerine çalışma yapmak amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeki (İEÜ) uluslararası çalıştayda bir araya geldi. Çalıştayda, midyenin daha rahat açılabilmesi ya da yenebilmesi gibi özel aparatlar da tasarlanacak.

Japonlar İzmir in sokak lezzetlerini araştırıyor

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Japonya'daki Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi'nin iş birliğiyle düzenlenen 'Alberaber Uluslararası Tasarım Çalıştayı'nda toplam 24 öğrenci, sokak lezzetlerinin hazırlanmasını ve servis edilmesini daha cazip hale getirecek özel tasarımlar için çalışmalara başladı. 3 Eylül'e kadar devam edecek çalıştayda, 4'er öğrenciden oluşan 6 grup, bir yandan eşine rastlanmayan ürün, hizmet ve sistem tasarımlarını hayata geçirecek, bir yandan da üretim, tüketim, atık konularına ilişkin yeni çözümler geliştirecek. Türkiye'de üniversite ile şehir bütünleşmesinin ilk modeli olan Kampüsİzmir'de gerçekleşen çalıştayla, İzmir'in lezzetlerine ilişkin hangi tasarımların yapılabileceği, akademik anlamda ilk kez detaylı olarak incelenmiş olacak. Bu yıl 6'ncı kez düzenlenen, sadece İzmir Ekonomili ve Japon öğrencilerin yer aldığı çalıştay sonunda ortaya çıkacak tüm tasarımlar önce Kampüsİzmir'de, daha sonra da Japonya'da sergilenecek.

JAPONYA'NIN ÖNDE GELEN FİRMALARIYLA TANIŞIYORLAR

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım  Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan, 12 öğrenci ve 2 akademisyenden oluşan 14 kişilik Japon ekibin, çalıştaydan önce İzmir'in tarihi yerlerini gezdiğini söyledi. Japon öğrencilerin Kadifekale Pagos Üretici Pazarı, Varyant, Kemeraltı ve Alsancak'ı inceleme imkanı bulduğunu belirten Dr. Özcan, bu sayede tasarım çalışması yapacakları lezzetlerin yapımını da yakından gördüklerini vurguladı. Dr. Özcan, "İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi'nin iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz çalıştay serisi, 2014 yılından bu yana devam ediyor. Sırasıyla, Japon öğrenciler ülkemize geliyor, bizim öğrencilerimiz de Japonya'ya gidiyor. Bu sayede öğrencilerimiz, uluslararası alanda faaliyet gösteren Japonya'nın önde gelen firmalarına, kendilerini tanıtma imkanı da buluyor dedi.

'GİRİŞİMCİYE REÇETE SUNULUYOR'

Bu yıl gerçekleşen çalıştaya ilişkin de bilgiler veren Dr. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'e özgü lezzetler konusunda hayata geçirilebilecek fikirler, bu çalıştayda ortaya çıkacak. Boyoz, kumru, gevrek, şambali tatlısı ve midye dolma gibi ayaküstü yenen sokak lezzetlerinin yanı sıra çalıştayda, Türk kültürü ve özellikle İzmir ile bütünleşen kokoreç, uykuluk ve söğüş gibi lezzetler üzerine de çalışılacak. Tasarımlar, aynı zamanda 2020 yılında düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları'nda da sergilenecek. Çalıştayda çok özel tasarımlar çıkacağına inanıyorum. Sadece ürün tasarımları değil, öğrenciler hizmetin sunumuna ilişkin fikirler de ortaya çıkarabilir. Örneğin, midyenin daha rahat açılabilmesi ya da yenebilmesi için tasarımlar yapılabileceği gibi, midyenin sıcak olarak İzmir içinde hızlıca servis edilmesini sağlayacak bir sistem de hayata geçirilebilir. Öğrencilerin ortaya koyduğu tasarımlar ya da fikirler, ticari bir girişime dönüşebilir. Bu anlamda girişimcilere reçete de sunulmuş oluyor." (DHA)

 
Göztepe'de Aleksic bitiyor!
 
Selçuk'ta engelsiz kamp yüzleri güldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Terör örgütüne Kıran-2 Ortak Operasyonu!
Mardin, Şırnak ve Batman'da terör örgütü PKK'ya yönelik jandarma, polis ...
İzmir'de kontenjan raporu: Meslek liseleri boş kaldı
Lise yerleştirmeleri 23 Ağustos'ta sona ererken, 2019- 2020 Eğitim Öğretim ...
Kahreden hata: Katilin eşyaları kurbanın ailesine!
Karakolda cinayete kurban giden kardeşinin eşyalarını İstanbul Adalet ...
 
Ve MTA Oruç Reis de Akdeniz’e iniyor
Türkiye’nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi 86 metre uzunluğundaki ...
Kızının yanında vurulan Tuğba'dan acı haber!
İstanbul Arnavutköy'de evinde temizlik yaptığı sırada 6 yaşındaki kızının ...
Mobilya atölyesinde korkutan yangın!
Buca ilçesinde mobilya atölyesinde çıkan yangın, hasara yol açtı.
 
İzmir'de sır son: Evinin banyosunda ölü bulundu
İzmir'in Bayraklı ilçesinde yalnız yaşayan 71 yaşındaki Müjgan Güdüloğlu ...
Baraj havzasında mermer ocağı isyanı!
İzmir'in içme suyunu sağlayan Tahtalı Barajı havzasının yakınındaki Değirmendere ...
Boşanmak isteyen eşini sokak ortasında bıçakladı!
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bir kişi, boşanmak üzere mahkemeye dilekçe ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri