POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Dışişleri Bakanlığı'ndan İran açıklaması
Dışişleri Bakanlığı'ndan İran açıklaması
Süper Lig'de şampiyonluk son haftaya kaldı
Süper Lig'de şampiyonluk son haftaya kaldı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 tutuklama
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 tutuklama
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı
5 Ocak 2021 Salı - 14:25

Kadınlar meydanlara çıktı: Gülistan Doku nerede?

İzmir’de kadın örgütleri, Kadın örgütleri, 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolan Gülistan Doku için “Tam bir yıldır soruyoruz Gülistan Doku nerede?” diyerek eylem yaptı

Kadınlar meydanlara çıktı: Gülistan Doku nerede?

5 Ocak 2020’de Dersim’de kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbeti bir yıldır belli olmadı. 21 yaşındaki Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturmalar bir yıldır devam etse de araştırmalar yetersiz ve eksik olduğu gerekçeleriyle eleştiriliyor. Kadın örgütleri de “Tam bir yıldır soruyoruz Gülistan Doku nerede?” demek için çeşitli kentlerde eylem yaptı. Üniversite Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, sık sık “Yasayı uygula kadını yaşat”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadınlar eşit yaşayacak” ve “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganları attı. 

HEP BİRLİKTE SORALIM
Eylemde basın metnini okuyan Üniversite Kadın Meclisleri Üyesi Ayça Gülenç, “Bugün günlerden 5 Ocak 2021. Gülistan Doku tam bir yıl önce, 5 Ocak 2020’de kayboldu. Bizler ilk günden beri Türkiye’nin her yerinde Gülistan’a ne olduğunu soruyoruz. Sorumuza yetkili hiç kimseden 1 yıldır hiçbir yanıt gelmiyor. İçişleri bakanlığı hiçbir açıklama yapmadan Gülistan’ı arama çalışmalarını durduruyor. Gülistan, kaybolmadan hemen önce görüştüğü baş şüpheli ile tartışmıştı. Daha sonra Gülistan’ın aynı kişi tarafından 2 kez alıkonulduğu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen şüphelinin ifadesi bile alınmadı. Kadınların mücadelesiyle şüpheliyi ülkeye getirme kararı alındı. Ancak bu karar da uygulanmadı. Bugün burada Gülistan Doku nerede diye sormak için toplandık. Ancak tek sorumuz bu değil. Yetkililerin başına ne geldiğini açıklaması gereken o kadar çok çocuk, kadın var ki! 5 gün önce 2020 raporumuzu açıkladık. 1 yılda en az 300 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Ancak veri bundan ibaret değil! 171 kadın da şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Tüm şüpheli ölümlerin aydınlatılması doğrudan devletin sorumluluğundadır. Türkiye, İstanbul Sözleşmesini imzaladığı an bu sorumluluğu kabul etmiştir. Arkadaşlarım, şüpheli şekilde hayatını kaybeden çocuklara, kadınlara, hala kayıp olanlara ne olduğunu hep birlikte soralım” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULATACAĞIZ
İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanması için hükümete çağrı yapan Gülenç, “Tüm şüpheler giderilene, hiçbir kadın cinayetinin üzeri örtülmeyene dek bizler buradayız. Genç kadınların talebi elbette ki sadece öldürülmemek olamaz. Kazandığımız haklarımızı, yaşamlarımızı böylesine geriletmelerine asla izin vermeyeceğiz. Yaşamakla kalmayacak; eşit, özgür yaşayacağız. Şüpheli erkek yerine Gülistan için oturma eylemi yapan annesi ve ablası, gözaltına alınıyor. Soruyoruz... Şüpheliyi neden koruyorsunuz? Gülistan’ın bulunmasını sağlayabilecek görüntüler neden netleştirilmedi, etkin soruşturma neden yürütülmedi? Yetkililer işlerini yapmayacaklarsa o koltuklarda neden oturuyor, o maaşları neden alıyorlar? Soruşturmayı eksiksiz yürütün; görevinizi yapın, Gülistan’ı bulun! Biz genç kadınlar, örgütlü gücümüzle Gülistan’ın kaybolmasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nde açıkça düzenlenen devletin soruşturma yükümlülüğü yerine getirilene dek Gülistan için mücadelemiz sürecek. Gülistan’ı bulmak için 1 yıldır her gün mücadele eden tüm ailesi, kardeşi Aygül Doku asla yalnız yürümeyecek. Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesini uygulatacağız” açıklamasında bulundu.

 
Erdoğan'dan Bahçeli'ye evinde ziyaret
 
Valilikte kritik Menemen zirvesi: Neler konuşuldu, CHP ne açıklama yaptı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı: 7 maddelik yeni 'virüs' tedbileri!
İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca koronavirüs ile mücadele ...
"Yakalanması için ölmem mi gerekiyor?"
Mersin'de yaşayan Fatoş B. (38), kızı B.S.'ye (15) cinsel istismarda bulunduğu ...
İzmir Adliye Şehitleri'ni andı...
İzmir Adliyesi'ne yönelik terör saldırısını canı pahasına önleyen şehit ...
 
Kara Kuvvetleri'nde FETÖ operasyonu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet ...
Azılı dolandırıcı İzmir'de yakalandı!
İzmir'de alışveriş yaptıktan sonra ödemeyi İsviçre Frank'ı diye Danimarka ...
''İzmir’de henüz kuraklık görmedik ama az kaldı''
İzmir'deki barajların doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü. Dokuz Eylül ...
 
İzmir'i sağanak vurdu!
Kent genelinde etkili olan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi.
İzmir'de dehşet! Eve ateş açtılar: 2 çocuk yaralandı
Konak ilçesinde, Erol S. (28) ve Ömer S. (54) husumetli oldukları ileri ...
Başsavcılık Fethi Sekin ve Musa Can o kliple andı
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 yıl önce düzenlenen terör saldırısında, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri