POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Annesini öldürdü, babasını yaraladı: Caniye 'İyi hal!'
Annesini öldürdü, babasını yaraladı: Caniye 'İyi hal!'
Stokçuluk ve fahiş fiyata kapatma cezası!
Stokçuluk ve fahiş fiyata kapatma cezası!
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
3 Ekim 2018 Çarşamba - 08:29

Kafe Siyaset'te Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı yorumlar: Masada 1 Ekim ve tarihi karar!

Gazeteciler Avcı ve Dobrucalı Gerçekizmir’de Kafe Siyaset programında Kocaoğlu’nun Büyükşehir adaylığıyla ilgili 1 Ekim’de yaptığı tarihi açıklamayı masaya yatırdı.

Kafe Siyaset te Avcı ve Dobrucalı dan çarpıcı yorumlar: Masada 1 Ekim ve tarihi karar!

GERÇEKİZMİR - Gerçekizmir’de Kafe Siyaset programında gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 1 Ekim’de düzenlediği basın toplantısıyla Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde aday olmayacağını ilan etmesini masaya yatırdı.

AVCI’NIN PROGRAMDA ÖNE ÇIKAN DEĞERLENDİRMELERİ ŞÖYLE:

KARARA ÖNCE İNSANİ BAKIYORUM

Aziz Bey bıraktı. Yokum dedi. Ardından çeşitli senaryolar yapılıyor. Bütün senaryoları bir kenara bırakıp bir insan 70 yaşında ailesine torunlarına zaman ayırmak için bir karar alamaz mı. Bunu konuşan yok. Ben bu taraftayım. Kararının temel nedeninde yaşı ve ailesi olduğunu düşünüyorum. Biraz daha insani düşünmek istiyorum. Senaryo üretmek değil. Ben ‘aday olmayacak‘ diye yazdığımda 2 ay önce benle iddiaya girenler oldu. Aziz Bey öyle bir algı yaratmış ki parti içinde asla pes etmez asla bırakmaz illa mücadele eder olurları olmazları olur. Ben kararında ilk bu noktadayım. İnsani bakıyorum.

ÖRNEK BİR KARAR

Tarihi bir karar. Son 60 yılda Büyükşehir’de görevdeyken biri ya aday gösterilmiş ya da kendisi aday olmuş. O nedenle özel bir karar. Koltuktayken siyasiler genelde bırakmaz. Örnek bir karar. Öyle bir bütçe yönetiyorsunuz ki...Kolay kolay bırakılmaz.

KIRGINLIK VAR

Kırgınlık sezinledim. Uzun süre Kocaoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun arasında ipler koptuğunu yazıyordum. Değişim vurgusunu yinelemesi önemliydi. Arkasında durması önemliydi. Kırgınlığı olduğu ruh haline yansımıştı. Esas ilginç olan Genel Merkez’le konuşmadan açıklaması. Bunu Aziz Bey orada söyledi. Daha sonra aradığımız MYK üyeleri de kararı yeni öğrendiklerini söyledi. CHP’nin elindeki en önemli kentte bir numaralı koltukta oturanın vereceği kararı Genel Merkez bilmiyor. İlginç.

GENEL BAŞKANI PASİFİZE EDEN CÜMLE

‘Bu koltuktan başka büyük koltuk yok’ dedi. Bu cümle Genel Başkan’ı da pasifize eden bir cümle aynı zamanda yol haritasıyla ilgili ‘Genel Başkan adaylığına soyunmayacağım zaten en önemli koltukta görev yaptım’ a çıkar.

ZİRVEDEYDİ İNİŞE GEÇTİ

Ben Aziz Kocaoğlu’nun zirvede bıraktığını düşünmüyorum. Aziz Bey zirvedeydi ama inişe geçmişti. Parti içinde kamuoyunda çok büyük destek vardır size zirvedesinizdir. Aziz Bey oralara geldi ama dar ekipçi sığ siyaseti parti içi meselelere çok girmesi  onu oralardan indirmeye başlamıştı. 2014’teki 8 ilçenin kaybedilmesiyle birlikte inişe geçti. Binali Yıldırım’ı sandıkta yendiği anda zirvedeydi. Zirvede olduğu yıl 2014’tü...

KAVGASIZ GÜRÜLTÜSÜZ SÜRDÜRECEKTİR

Parti içinde kaos olmaması adına ‘yokum’ demesi en doğru karardı. Eğer Aziz Bey ‘varım’ deseydi bence kaos olurdu. Zaten yakın çevresine de partinin zarar görmemesi adına bu kararı aldığını ifade etti. Kendisine ‘açıklamayı ertele’ baskısı yapıldı ama ‘partinin elini rahatlatmak gerek’ yanıtını verdi yakın çevresine. Ben Aziz Bey’in kavgasız gürültüsüz bu süreci bitireceğini düşünüyorum.

BELEDİYECİLİĞİ BAŞARILI AMA PARTİ İÇİ MESELELERDE...

Aziz Bey son yılarda parti içi meselelerle öne çıktı. Ali Engin kongresi kırılmaydı. Sonra Aziz Bey hep parti içi konularla anıldı. Bir yanda yargılanıyorsunuz 397 yılla, bir yanda parti içi meselelerin göbeğindesiniz bir yanda belediyecilik yapmalısınız. Aziz Bey’in potansiyelinin büyük kısmını enerjisinin büyük kısmı başka yerlere de gitmiş. Belediyeciliğini başarılı bulanlardanım ama parti içi konularda hep eleştiren bir gazeteci oldum. Büyükşehir Belediye Başkanının yapmaması gereken siyaseti yaptı. Daha farklı bir ‘ağabey’ olması gerekirdi. Bugün Aziz Bey çok daha başka bir yerde olabilirdi ama parti içindeki bu kadar müdahalesi bir kesim tarafından parti içinde nefret objesi olmasını sağladı. Aziz Bey daha başka bir noktada olabilirdi.

ÇOK İSİM GEÇİYOR

Kocaoğlu sonrası masada isimler var. Cevat Durak adaylığını ilan etti. Tunç Soyer, Abdül Batur, Mehmet Gönenç , Hasan Karabağ, Mehmet Ali Çalkaya isimleri geçiyor. Milletvekillerinin durumu muallak, Kamil Okyay Sındır, Murat Bakan, Bedri Serter, Atilla Sertel, büyükşehir adaylığı gönlünde yatan isimler var.

KOCAOĞLU’SUZ OLMAZ ALGISI YANLIŞ

Aziz Bey tabi ki çok önemli bir isim ama şuna katılmıyorum; Yazanlar çizenler var, onsuz kazanılmaz, onsuz olmaz, onun dışında kimse yapamaz.  Bu da yanlış değil mi? 2004’te Aziz Bey büyükşehir belediye başkanı seçildiğinde 2-3 aylık belediye başkanıydı. Şu faslı doğru bulmuyorum, bazı köşe yazarlarını, gazetecileri okuyorum Aziz Kocaoğlu gitti seçim kaybedilecek, CHP kazanamaz. Çok değerli isimler var parti pekala isim bulacaktır. İsmi geçenlerin hepsi de bu işi yapabilecek görevdedir.

DOBRUCALI’NIN PROGRAM ÖNE ÇIKAN DEĞERLENDİRMELERİ ŞÖYLE:

İÇ İÇE GEÇMİŞ SİYASİ HAMLE

Aziz Bey’in kararını tek bir nedene bağlamak havada kalır gibi duruyor. İç içe geçmiş siyasi hamle olarak okuyorum. Adaylığıyla ilgili şart ortaya koysaydı ‘önseçim’ gibi, o zaman kendini bağlamış olurdu. Bunu yapmadı. Tamamen kendini dışarı çekti.  

İZMİR AZİZ’DİR AZİZ KALACAK LOBİSİ OLABİLİR

Aziz Kocaoğlu’nun da işin içinde olduğuna inanıyorum. Genel Merkez’de inanıyor. Yakın bir dönemde hem CHP içinden hem de CHP dışından STK’lardan Genel Merkez’e doğru ‘İzmir Azizdir Aziz Kalsın’ lobi çalışması olabilir. 2009 ruhunu çağırmak gibi...

İkinci proje yerine gelecek olanı belirleme gibi bir durum olabilir. Otomatik olarak Bergama’ya dönüyor gözler.

Üçüncü bir yolda gerçekten zirvede olduğu bir dönemde vazgeçip Mart yerel seçimleri sonrası CHP’yi yönetme adına pozisyon alma...İpleri elinde tutacak kadro içinde olmak isteyebilir.

ADIN ÇIKMIŞ DOKUZA İNMEZ SEKİZE

Adın çıkmış dokuza inmez sekize. Senin dediğin gibi ‘ailesine torunlarına zaman ayırmak’ olsa bile 100 kişiden 99’unu ikna edemezsin.

Tarihi bir karar demek ucuzlatıyoruz gibi tarihi kelimesini...Köşesine çekilecekse hayırlısı olsun, siyasi bir hamleyse hayırlısı olsun.

Kocaoğlu’nun kararının muhatabı MYK değil. Muhatab. Kemal Kılıçdaroğlu’dur...Zihinsel olarak Aziz Bey kendini Kılıçdaroğlu ile eş değer görüyor.

CHP İÇİNDE İPLERİ TUTACAK KADRO İÇİNDE OLMAYA ÇALIŞACAKTIR

Genel Başkanlık bilemem ama CHP içinde ipleri elinde tutacak kadro içinde olmaya çalışacaktır.

ZİRVE 2009’DU

Bence Aziz Bey için zirve 2009 seçimleriydi. 2014’te Binali Yıldırım’ın adaylığına yakın bacanak operasyonu oldu. 2009’da parti içinde daha sahip çıkılan bir isimdi. 2014’te zaten parti içi hedefe konulmaya başlanmıştı. 2009’da ‘Arsenikli su olsa yine içeriz’ deniyordu. Deniz Baykal’ın aday açıklamama tavrı nedeniyle kentte sahip çıktı. İyi sonuçta almışlardı.İlçe belediyelerinde de patlama yapıldı. Zirve oydu. Sonra düşmeye başladı. Bunda Aziz Bey’in kendi etkisi var. İlçe belediyelerinin etkisi var. Genel Merkez’in etkisi var. Ne demesi gerekiyordu ki. Zirvede bıraktım diyecekti tabi: Partiyi böldü gidiyorum demesini beklemiyordum.

Geri dönmesi adına bir çalışma yapılacaktır ama İZFAŞ binasının ilginç tahsisi yara verdi. Kent içinde ciddi bir sivil tepki var.

Kararında Büyükşehir’in mali yapısının da bozulmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Elimde belge yok ama ödemelerin 90 günü yayılması...Ödemeler gecikebilir.Faizle borç bulacaksınız kolay değil. Yerine gelecek kim olursa olsun mali olarak sıkıntı yaşayacak.

KIRILMA 2012 KONGRESİ

Ben Aziz Bey’i belediyecilik anlamında beğenmeyenlerdenim. İzmir modeli abartılıyor. Parti içi kavgalara girmek aşırı yıprattı Aziz Bey’i...Örgüt işlerine boğazlarına kadar girince dönüşü olmuyor. Suya atılan taş gibi büyüyor büyüyor. Aziz Kocaoğlu ne zamanki 2012 il kongresine boğazına kadar girdi bir daha dışarı çıkamadı. CHP içinde olup Aziz Kocaoğlu ile aynı havayı soluduğu için nefret edenler var.  Bu sosyal medyaya da yansıyor. Öyle bir kopuş olmuş.

Aziz Bey Yılmaz Büyükerşen’den daha farklı bir noktada olabilirdi ama o parti içi meselelere girdi. Bazen kazandı zannetti ama yara bere içinde kaldı. Kendisi de kaybetti.

KOCAOĞLU BİTTİ DİYE DÜŞÜNENLER YANILDIĞINI ANLAYACAK

Aziz Kocaoğlu ismi bitti diye düşünenler birkaç ay içinde yanıldığını anlayacaklar. Aziz Kocaoğlu siyasetten kopamaz, kopmaz. Hem CHP içinde hem siyasetin içinde bir şekilde etkili bir figür olmaya devam eder.

 
Kocaoğlu tarihi kararı sonrası ilk kez konuştu: Beni arayan olmadı!
 
Ilıcak ve Altan kardeşlerin 'müebbeti'ne onay!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu tarihi kararı sonrası ilk kez konuştu: Beni arayan olmadı!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu yeniden aday olmama kararı sonrası ...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten af açıklaması
AK Parti MKYK toplantısı sonrasında AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı.
O ilçede adaylardan önce seçmenler alana indi!
Foça ilçesinde, seçmenler, 2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçim ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 10 McKinsey sorusu!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'nin danışmanlık ...
Çavuşoğlu'ndan Menbiç mesajı: Zamanı geldi!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Münbiç'ten YPG'lilerin çıkarılmasının ve ...
AK Parti İl Başkanı Şengül 30 ilçeden rapor istedi!
Şengül, haftalık olağan İl Yönetim Kurulu Toplantısında 30 ilçenin koordinatörleriyle ...
 
CHP'de ilçe başkanlarından flaş kararlar: Bir istifa tamam, ikisi yolda!
CHP'de yerel seçim süreci takvimin belli olmasıyla başlarken, İzmir'de ...
Erdoğan: Kimse bu yakınımdır diye aday teklif etmesin!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında ekonomik gelişmelere değindi. ...
Büyükşehir adaylığı için ilk net çıkış: O eski başkan 'Varım' dedi!
Kocaoğlu’nun yeniden aday olmama kararı sonrası CHP’de hareketlilik başladı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri