POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
Erdoğan açıkladı: Çiftçi kredi limitleri artırıldı!
Erdoğan açıkladı: Çiftçi kredi limitleri artırıldı!
28 Nisan 2022 Perşembe - 12:39

Kooperatif başkanlarından dönüşümde yeni model eleştirilerine toplu yanıt!

Kooperatif üyeleri İzmir'de kentsel dönüşümde geçilen modele gelen eleştirileri yanıtlamak için bir araya geldi. Toplantıda konuşan Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurt, 'Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz' vurgusunu yaparken, "Biz kooperatifler inşaatlar bitene kadar buranın tapularını almıyoruz. Hak sahiplerinin yapıları tamamen güven altında. Evler teslim edilene kadar tapular alınmayacak" dedi ve il başkanları ve vekillerden randevu alacağını da sözlerine ekledi.

Kooperatif başkanlarından dönüşümde yeni model eleştirilerine toplu yanıt!

GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak için önemli bir hamleye imza atarak bünyesindeki İZBETON şirketine yetki vermişti. 

İZBETON yetkisinde işleyen süreçte bir önemli hamle daha geldi ve kurum iş insanlarını devreye alarak kooperatif sistemini hayata geçirdi. 

Alınan karar AK Parti cephesinden sert eleştirilere maruz kalırken, Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği üyeleri bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları detaylı açıklamayla bu eleştirilere yanıt verdi.  

Örnekköy 4. Etap kentsel dönüşüm alanında yapılan toplantıya Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, İş dünyası konut yapı kooperatifi Halil Kelli, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeybek, İş İnsanları Gaziemir Yapı Konut Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz, İzmir Merkez Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Melih Tandoğan, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Başkanı  İrfan Erol, İşadamları Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Çetin Güvercin, İş İnsanları Örnekköy Kooperatif Başkanı Şenol Arslanoğlu, Batı Koop Estabel Yapı Kooperatif Başkanı Bilgin Dağlı katıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KOOPERATİFSİZ OLMAZ! 
Toplantıda konuşan Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, kısa adın kentsel dönüşüm olan 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasanın 8. Maddesinde verilmiş olan yetkiyle İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İZBETON A.Ş’ye yetki verildiğini aktarırken şunları söyledi: 29.12.2020 tarihinde Büyükşehir belediye başkanlığı ile iZBETON A.Ş arasında inşaat yapım protokolü düzenlenmiştir. Bu protokolün yapılmasından sonra Kentsel dönüşüm alanlarının yapılaşma çalışmalarını üstlenen İZBETON A.Ş konutların yapımı için bir yandan alt yapı ve planlama çalışmalarını yürütmüş bir yandan da üst yapı imalatlarını yürütecek yüklenici araştırması yapmıştır. Yaklaşık bir yıl süren araştırmalar, son dönemde yaşanan piyasa koşulları, yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. Bu aşamadan sonra Proje, Ruhsat ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan IZBETON A.Ş. önce Örnekköy 3 v 4. Etap sonra da Gaziemir 1. Etap üst yapı sözleşmelerini kooperatiflerle imzalamış bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz. Çünkü Kooperatif demek halk demektir, kamu yararı demektir. Kooperatif demek ortaklarının küçük birikimlerini büyük yatırımlara dönüştüren sosyal bir yapı demekti bu yapı sayesinde ev sahibi olmayı hayal edipte yüksek yapı ve arsa maliyetleri nedeniyle bu güne kadar başaramamış insanları ev sahibi yapmak demektir. Kooperatiflerle şirketler arasındaki fark, şirketler yaptıkları işin rantını kendi kar hanelerine yazarlarken kooperatiflerin kazandığı her şey aidat ödeyen ortaklarına ait olmaktadır. Özellikle kentsel dönüşümde yıllardır çeşitli firmaların yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda binlerce, on binlerce Kentsel dönüşüm mağdurları ortaya çıkmış hatta bunlar örgütlenerek dernekler kurarak sorunlarına çözüm aramak zorunda kalmışlardır. Oysa İzmir'de aynı sorunların ve sıkıntıların yaşanmaması adına önce İZBETON A.Ş ve kooperatif yapıya güvenerek onay veren İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı Türkiye'ye örnek olacak bir hamle başlatmış bulunmaktadır. Kentsel dönüşümde elini taşın altına koyan BATI KOOP kooperatifleri olarak hızla ilerleyen çalışmalarımızın, devam eden inşaatlarımızın, açık ve şeffaf kooperatif yapılarımızın ülkemize örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. İnşaat yapım önceliğini hak sahiplerinin konutlarının yapımına veren kooperatiflerimiz yapmış oldukları sözleşmelere sadık kalarak zamanında ve güvenli, sağlıklı ve değerli konutları teslim edecektir... 

MÜTEAAHHİT BATAR AMA KOOPERATİF BATMAZ! 
2014 yılından bu yana kentsel dönüşümün kooperatiflerine gerçekleştirilebileceğinin ve konunun yeni yeni anlaşıldığının altını çizen Kurt, "'Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz' savının bu gün geldiğimiz nokta itibarıyla doğruluğunun kanıtlanması bizi mutlu etmiştir. Artan inşat maliyetleri hesaplamaların yapılamaması nedeniyle müteahhitler buna girmek istemedi. Biz İZBETON’a bunu anlattık ve beğendi. Tunç Başkan da buna destek verdi. Bu yapının içerisinde kooperatif ortakları var. Kooperatifler kimseye bir şey satmaz, buraları satıp bir şey kazanmayacak. Bulunduğumuz alan içindeki yer 200 üyenin malı. Evlerin yıkılan mağdur olan insanların evlerini yapılıyor, rant söz konusu değil. Doğru yapılan kooperatifler başarılı işler yapmıştır. Sistem tamamen güvene dayalı. Biz kooperatifler inşaatlar bitene kadar buranın tapularını almıyoruz. Hak sahiplerinin yapıları tamamen güven altında. Evler teslim edilene kadar tapular alınmayacak. Vatandaşın hakkına helal geldi konusu olmaz” dedi. Kurt ayrıca, "İnsanların bir araya gelerek küçük birikimlerini toplayarak yatırım yapmasınıdır. Konut yapmak için 7 kişi bir araya geliyor. Subayların, doktorların, esnafı kurduğu kooperatifler var. Kooperatif yapanların müteahhit olmaması gerekir. Amatör bir iştir. Kooperatifler bir şey satmaz. Kooperatiflerin ortakları ve yönetimi vardır. Şeffaf ve açık bir yapıdır. Sözleşmeler sürelidir. Teslim tarihi bellidir. Sözleşmenin şartlarını uymak için çalışır. Müteahhit batar ama kooperatif batmaz. Konut sahibi olmanın en kolay yolu kooperatiftir. Avrupa’da her yerde kooperatifleşmişler. Kooperatifler kurulduğu günden sonuna kadar inşaat yaparlar. Yapılan hesaplarda toplanır ve kasada para oluşursa bu üyelere kullanılır. Ferdi tapuları alınır ve kooperatifin işi biter. Apartman yönetimi belli olur. Bu inşat bitince bu kooperatif kapanır” ifadelerini kullandı.

İL BAŞKANLARI VE VEKİLLERDEN RANDEVU İSTEYECEĞİM 
Kurt son olarak "Ben ne AK Partiliyim ne CHP’liyim ben İzmirliyim. İzmir için taş üstüne taş koyanın başımın üstende yeri var" mesajını verdiği konuşmasında Büyükşehir İZBETON’a yetki verirken şartları belirlemiş. Meclisten geçmiş oy birliği ile geçmiş teminatlarını almış. İZBETON 1 yıldan beri ihalede ve teklif veren olmadığı için bu işe girdik. İzmir’deki siyasi partilerin İl başkanlarımızdan randevu isteyeceğim. İzmir milletvekillerinden randevu isteyeceğim. Yıllardır bu doğru sistemin anlatmaktan dilimizde tüy bitti ama yine bu kooperatif sistemini anlatacağım” diye konuştu.



TÜRKİYE'YE ÖRNEK PROJE! 
İzmir Merkez Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan da konuşmasında, “Zaten meclis kararı ile İZBETON’a verdi. Hak sahipleri ile imzaladığı sözleşme ile ne kadar sürede tamamlayacağının taahhüdünü verdi. Son yıllarda inşat sektöründe yaşananlardan dolayı ileriye dönük maliyet hesabı yapamıyorlar. Müteahhit dairesine fiyat biçemiyor. Kooperatif olmasaydı bu proje olmazdı. İBB iş bitiminde tapuları veriyor. Hiçbir müteahhit buna haklı bir nedenle girmiyor. Burada kooperatife sorumluluk yüklendi. Birçok kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleşmemesi sebebi de bu. Tapu vermezse maliyetler ayarlanmazsa bu işin içinden çıkılmazsa diye müteahhitler haklı olarak girmiyor. Belediye ve kooperatiflerin yaptığı Türkiye’de örnek bir proje…" mesajlarını verdi. 

AMAÇ MAĞDUR İNSANLARIN EVLERİNİ YAPMAK 
Uzundere Kooperatifi Başkanı İrfan Erol ise yaptığı konuşmada “Kooperatifçilikte bu kentsel dönüşümde katkı koymak için elimizi taşın altına koyanlar olarak başarılı olacağını inanıyoruz. Amaç mağdur olan insanların evlerini yapmak. Bu başarının tek anahtarı kooperatiftir” ifadelerini kullandı. 

 
Asiye'ye pitbull saldırısı davasında yeni gelişme!
 
Ösen Bergama'da: Biz boş vaat vermiyoruz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ...
Elon Musk yeni hedefini açıkladı!
Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın ...
BDDK'dan bankalara döviz talimatı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankalardan platformlar ...
 
Kamu borçlarına hazine garantisi artırıldı
Kamu kurumlarının yurt dışından sağladığı kredilerde Hazine garantisi oranı yüzde 100'e çıkarıldı.
"Yeni teşvik paketinde faiz yüzde 9'a düşecek"
İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında iş dünyasına seslenen Hazine ...
TÜİK açıkladı: İzmir'de trafiğe kayıtlı kaç araç var?
İzmir'de trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 1 milyon 587 bin 185 oldu.
 
Enflasyon mesajı: Neredeyse tüm ülkeler...
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, dünyanın ...
GDO'lu hayvan yemine onay verildi
Bazı genetiği değiştirilmiş soya ve mısır çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanımı onaylandı.
İzmir'de konut fiyatlarında tarihi rekor!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi'ne göre ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri