POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
16 Kasım 2022 Çarşamba - 19:51

Mecliste ‘Konak’ ile ‘Ardahan’ tartışması ve 2 önemli oy birliği!

Büyükşehir Meclisi Kasım ayı ikinci olağan oturumunda Konak Belediyesi ile devir anlaşması ve ‘Ardahan’a destek’ kararları tartışma konusu olurken, Büyükşehir’in 3 şirketine sermaye artırımı ve 4 ilçe belediyesinin 2023 bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi.

Mecliste ‘Konak’ ile ‘Ardahan’ tartışması ve 2 önemli oy birliği!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan ikinci birleşimi Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Kültürpark Fuar Alanı 4 No’lu Hol’de yeni meclis salonunda yapılan oturumda Konak Belediyesi ile devir anlaşması ve ‘Ardahan’a destek’ kararları tartışma konusu olurken, Büyükşehir’in 3 şirketine sermaye artırımı ve 4 ilçe belediyesinin 2023 bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi. 

Meclis toplantısında perde Konak Belediyesi’nin yeni hizmet binasının inşaasına karşılık olarak Büyükşehir Belediyesi’ne 3 adet gayrimenkulünün devrini öngören ve komisyonlardan oy çokluğuyla gelen maddeyle açıldı. AK Parti Grubu’ndan devire itiraz gelirken, eleştirileri Konak Belediye Başkanı Abdül Batur yanıtladı. 

Alanyalı Konağı, Susuzdede Parkı’ndeki otopark ve Tepecik’teki pazaryeri alanının devrini içeren karar hakkında ilk sözü alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Alanyalı Konağı ile otopark devrine bir itirazları olmadığını belirterek, “Tepecik’teki devre karşıyız. Otopark tek başına zaten bu değerler karşılar. Burada zabıta binası yapılacağı söyleniyor, bu kat karşılığı da yapılabilirdi. Tepecik Pazaryeri Konak’ın malı olarak kalsın” dedi. 

”BELEDİYE BÜTÇESİNDEN TEK KURUŞ ÇIKMADAN SORUNU ÇÖZÜYORUZ”
Yıldız’ın eleştirilerine yanıt veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise “Büyükşehir ile Konak Belediyesi arasında bir uzlaşıyla ortadaki bir problem hallediliyor. Konak Belediyesi’nin bütçesinden tek kuruş çıkmadan ilçeye yakışır bir hizmet binası yapılması konusunda uzlaşı sağlandı. Alanyalı Konağı zaten 25 yıllığına Büyükşehir’e tahsis ettiğimiz ve Valiliğimizin desteğiyle restorasyonu yapılan bir binaydı. Susuzdede Parkı’ndaki otoparkla ilgili de bir çözüm üretilmiş oldu. Tepecik Pazaryeri ile ilgili iki de bir emsal deniyor, Sayın Başkanımızın bize ifadesi Büyükşehir’in ihtiyacı olan bir zabıta binası ve güvenlikle ilgili bir bina yapılması noktasında... Burası imara falan açılmayacak. Burada maksat belli... Bazı ilçe başkanları da ‘Büyükşehir Konak’ın mallarına çöküyor’ diye demeç vermiş. Biz çökme işlerini bilmeyiz, uzlaşı içinde sorunu hallettik. Büyükşehir Konak’a yardım yapmıyor diyorlar... Toros’ta yaptığımız sosyal tesiste yüde 70 katkı aldık, Gültepe Spor TEsisleri’nde aldık. İleriye dönük de Kadın Sığınmaevi ve Ferahlı’da yapılacak cemevi için de söz aldık. Bu şartlarda, bu koşullarda belediye bütçesinden tek kuruş çıkmadan hem bu problemli yerlerin çözümü sağlanmış, hem de bir hizmet binasına kavuşmuş olacağız. Biz yaptığımız işlerden eminiz ve ben bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. 

HIZAL’DAN ‘TEFECİ’ ÇIKIŞI! 
Batur’un ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal söz aldı. AK Parti Grup Başkanvekili konuşmasında, “Bu Konak ile Büyükşehir arasında bir mesele gibi algılanması rahatsızlık verici bir durum. Sayın Başkan ‘İki taraf anlaştı ve bir sonuca vardılar’ gibi bir ifade kullandı. Büyükşehir Belediyesi’nin 26 milyar 900 milyonluk 2023 bütçesi var, Konak Belediyesi’nin 2023 bütçesi ise 1 milyar 400 milyon. ‘Bir kamu kurumundan alıp başka bir kamu kurumuna vereceğiz’ diyebilirsiniz ama ilkesel yaklaşmak lazım. Büyükşehir asli görevleri olan birçok konuyu görmezden gelirken, Konak Bleediyesi’ne hizmet binası için yapacağı desteği gayrimenkuller devralarak yapması problem... Müflis duruma düşmüş bir işadamının mallarına çöken bir tefeci zihniyetiyle yapılıyor” dedi. Hızal, Büyükşehir Belediyesi’nin başkan illerdeki ilçelere verdiği destek rakamlarından örnek verirerek, “Aynı İzmir Büyükşehir Beleidyesi bundan 3 sene önce Bayraklı Belediyesi’ne Özkanlar Pazaryeri ile ilgili bir protkol yaptı. Devir aldı o arsayı, yapıldı mı? Yapılmadı. Bir pazaryerini yapamayan Büyükşehir Belediyesi Konak’ta hizmet binası yapmak için bir gayrimenkulun takasını istiyor. Büyükşehir 26 milyarlık bütçesini nereye kullanacak? Ardahan’a, Ayancık’a kullanacak. Neden? Çünkü bunun PR’ı sizler için çok daha önemli...  Sayın Başkan, ‘Bütçemizden tek kuruş çıkmadan yapıyoruz’ diyor. Envanterinden bir gayrimenkul çıkıyor, bundan daha kıymetli birşey olabilir mi?” diye konuştu.  
Hızal sözlerinin Konak Belediyesi’ni aldığı yetkiye rağmen kredi kullanmadığı için de eleştirdi. 

”ALAN MEMNUN, VEREN MEMNUN, SİZE NE?”
Hızal’ın ardından yeniden söz alan Konak Belediye Başkanı Batur ise şunları kaydetti: 
Konak Belediyesi’ne bu kadar sahip çıkmaları beni de çok duygulandırdı. Bizim anlatamadığımız şu: ‘Krediyi kullanmadı’ dedi... Bizim krediyi kullanmamız için bakanlıktan izin verilen tarih Mart ayı... Bu aydan bu yana Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri takip etmiyorlar heralde... İnşaat sektörünü de takip etmiyorlar. Fiyatların bu kadar uçtuğu bir dönemde özel bankadan kredi alınacak. Krediye ulaşan kimse yok zaten! Ve ben bile bile yüksek faizle krediyi kullanıcam ve buradaki uzlaşıyı kullanmayacağım öyle mi? Belediyeciliği biraz biliriz, zamanı geldiğinde kredi de kullanabiliriz ama mühim olan o hizmeti üretmektir. Hep Büyükşehir mi bize verecek, bir kere de biz veririz. Alan-veren memnun size ne oluyor bunu anlamadım ben. 

Batur’un mesajlarının ardından oylanan önerge oy çokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti. 

Kasım ayı ikinci oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ardahan’da tarıma destek ve istihdam alanları açmak için yapılacak kavurma tesisine ikinci maddi destek kararı da tartışma konusu oldu. 

”BURADA YAPAMADIĞIMIZI ARDAHAN’DA Mİ YAPACAĞIZ?”
Tesis için daha önce verilen 500 bin liralık desteğin ardından 1 milyon 300 bin liralık bir destek daha verilmesine yönelik önerge hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe kararı Büyükşehri Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘başkan bir tarım mümkün’ mottosu üzerinden eleştirdi. Boztepe, “Süt Kuzusu Projesi yok denecek hale geldi. Bademler’de açılan mezbahanın da kapısına kilit vuruldu. Bizim burada yapamadğımızı Sayın Başkan Ardahan’da yapmak istiyor” dedi. 

”MECLİSİN GURUR DUYMASI LAZIM”
CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise Büyükşehir’in sosyal belediyecilik ve yerelde kalkınma uygulamalarını başarıyla yerine getirdiğini ifade ederek, “Ardahan’da yaptığımız fabrikanın tamamlanması için bu meclisten geçen yıl 500 bin lira bir yardım gönderdik. Ancak maliyetler arttığı için ve tesisin de biran evvel faaliyete geçmesi için yeniden 1 milyon 300 bin liralık bir yardım yapıyoruz. Ardahan yıllarca göç veren kırsal bir bölge olarak kalmış. Biz sosyal belediye olarak oradaki istihdama da katkı sağlıyorsak bundan bu meclisin gurur duyması lazım” diye konuştu. 

”BÜTÇEYİ DOĞRU YAPIN!”
Tartışmada söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Yıldız ise şunları söyledi: Meselenin özünü ıskaladığımız için aynı bakışla ifadeler kuruyor CHP Grubu... Ardahan Belediyesi’ne destek olalım, sorun yok ancak bütçeyi doğru yapın. Bu tesisin belediye tarafından yapılıp yapılamayacağına iyi çalışın. Önümüzdeki günlerde bütçeyi tartışırken başka bir tarım ne kadar mümkün olmuş, ne kadar olmamış tartışacağız. 500 bin yolluyorsunuz, Ardahan yazı yolluyor. Yarın Ardahan bir yazı daha yollarsa bir daha mı yollayacağız? Bu maalesef hayal ürünü işlerin peşinde koşmanızın sonucu... 

”AYRIŞTIRMAYI BIRAKIN” 
CHP’i  Meclis Üyesi Şerfi Sürücü de, “Biz yatırım yapıyoruz. Türkiye’nin her tarafında Millet İttifakı belediyeler hükümetin yapmadığı yatırımı yapıyor. Biz de Ardahan’da bunu yapıyoruz. Tabiki karşı çıkacaklar çünkü seçim atmosferi başlıyor. Bırakın artık bu ayrıştırmayı, Konak’taki tartışmayı buraya taşımayı da bırakın. Konak’ta çok güzel bir bina, Ardahan’da çok güzel bir tesis yapılacak. Biz yatırımlara devam edeceğiz gelin oy birliğiyle olsun” açıklamasını yaptı. 

GERÇEK’TEN TARIMDA KRİZ VE HAYVAN KESİMLERİ VURGUSU! 
CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Gerçek ise, “Süt veriminin minimuma ulaştığı, süt savaşlarının başladığı Ödemiş’ten gelen biri olarak söylüyorum yakında evet belki Ardahan’da da et gelemeyecek. Yem zamlarından sonra çoğu insan hayvancılığı bıraktı ve iş tekelleşmeye doğru gidiyor. Tunç Başkan’ın ‘Başka bir tarım mümkün’ söylemi çok doğru. Ardahan’da et alımıyla bir başlangıç yapmıştık, bu hayvan kesimlerinden dolayı Ardahan’daki tesis daha daha anlam kazanacak” dedi. 

”DESTEK VERİLMESİ GEREKİRKEN ELEŞTİRİLMESİ...”
CHP’li bir diğer Meclis Üyesi Özkan Yıldız da tartışmada söz alarak şunları söyledi: Türkiye çiftçisi, işçisi, esnafı son 8 ayda en çok fakirleştirilen ülkeler arasında birinci sıraya geldi. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da bir dönem tarımla övünürdük ama geldiğimiz noktada bu açıdan çökmüş bir vaziyetteyiz. Bu tür işler aslında merkezi hükümetin işleri. Yerel yönetimlerin bu projerlerine destek verilmesi gerekirken yerel yöneticiler tarafından eleştirilmesinin sorun olacağını düşünüyorum. 

HIZAL: TARIM BÖYLE Mİ DESTEKLENECEK? 
Tartışmada son sözü AK Parti Grup Başkanvekili Hızal oldu. AK Parti Grup Başkanvekili, “Eleştirilerimizi politik değil teknik bazlı yapıyoruz. Elbetteki meclis üyeleri olarak tüm İzmir’in menfaatlerini düşünerek hareket ediyoruz. Burada hiç bir zaman da engelleme kastıyla hareket etmiyoruz. Bizim söylemlerimiz üzerinden bir engel algısı oluşuyorsa muhtemelen söylediklerimizi anlamıyorlar. Elbetteki yerel yönetimler tarımı destekleyen faaliyetler içerisinde olacaktır. Hiç bir şey yapılmadı demiyoruz, hatta eksik ve yanlış yapıldı diyoruz. Ama burada bir samimiyet problemi var. ‘Başka bir tarım mümkün’ diyerek Ardahan Belediyesi’ne önce 500 bin, sonra 1 milyon 300 bin lira göndererek bunun reklamı yapan, tarımı düzelttiğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay raporundan bir bölüm söyleyeyim,  bünyesindeki 37 bin zeytin ağacından haberdar değil. Buradan bin tona yakın zeytin üretilir. Kooperatiflerden alınarak zeytine ödenen paraları da biliyoruz. Milyonlarca lira... Böyle mi tarım desteklenecek? Böyle mi başka bir tarım mümkün denilecek? 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında resmi Twitter adresinden attığı, Dikili’deki hizmet binası ve otogar yapımı çalışmalarının başladığı yönünde bir paylaşımı var. Dikili hizmet binasından da oldu, otogarından da oldu. Nerede burada samimiyet?” dedi. 

3 ŞİRKETE SERMAYE ARTIRIMINA OY BİRLİĞİ 
Meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi’nin 3 şirketi için alınan sermaye artırımı kararı oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre meclis onayıyla İZULAŞ (2), İZBAN ve İZTARIM için sermaye artırımına gidildi. 

İlgili kararlar şöyle: ESHOT Genel Müdürlüğünün sermaye ortağı İZULAŞ A.Ş'nin 21/10/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, ESHOT Genel Müdürlüğünün İZULAŞ A.Ş içerisindeki payına düşen (%9,6'sına tekabül eden) 90.288.000,00-TL olan sermaye miktarının 12.480.000,00-TL azaltılarak 77.808.000,00-TL'sine indirilmesi ve eş zamanlı olarak 19.200.000,00-TL arttırılmak suretiyle 97.008.000,00-TL'ye arttırılması, 

Belediyemizin iştiraki olan İZBAN A.Ş’nin 25/10/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin İZBAN A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%47'sine tekabül eden) 206.800.000,00-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi, 
Belediyemizin iştiraki olan İZULAŞ A.Ş’nin 21/10/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin İZULAŞ A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için sermaye azaltımından payına düşen (%89,80'ine tekabül eden) 844.569.000,00-TL olan sermaye miktarının 116.740.000,00-TL azaltılarak 727.829.000,00-TL’ye indirilmesi, eş zamanlı olarak sermaye artırımından payına düşen (%89,80'na tekabül eden) 179.600.000,00-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak, sermaye artışına iştirak edilmesi ve sermaye payının 907.429.000,00-TL’ye çıkarılması, 
Belediyemizin iştiraki olan İZTARIM A.Ş'nin 31/10/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda Büyükşehir Belediyemizin, İZTARIM A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%96,78824999...'sine tekabül eden) 48.394.124,99-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi... 

4 BELEDİYENİN BÜTÇELERİNE ONAY 
Oturumun son bölümünde ise 4 ilçe belediyesinin bütçeleri komisyonlardan oy birliğiyle geldiği oturumda oylanıp aynı şekilde kabul edildi. Buna göre Menderes, Seferihisar, Çeşme ve Karaburun Belediyelerinin 2023 yılı mali yılı analitik bütçeleri meclisten onay aldı. 

 
"Bu memleketi değiştireceksek İzmirli kadınlara çok iş düşüyor"
 
İstiklal bombacısının ifadesi ortaya çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Bu memleketi değiştireceksek İzmirli kadınlara çok iş düşüyor"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Girişimci İş Kadınları Federasyonu, ...
Yerel Yönetimlerde iş güvenliği zirvesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ...
"Gençlerin umutlarına kol kanat germeliyiz''
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, EGİAD tarafından düzenlenen ...
 
Sandal'dan Türkiye'ye örnek dönüşüm sözü!
Mahalle gezilerini sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Fuat ...
Çeşme'de 'Balığa Gel' günleri yola çıktı!
Çeşme Belediyesi, Dokuz Eylül Rotary Kulübü işbirliğinde, 14-21 Kasım ...
Karşıyaka'da yeraltı konteyner devrimi!
Karşıyaka Belediyesi’nin çevre ve görüntü kirliliğinin önüne geçmek, kötü ...
 
Buca’yı geleceğe hazırlayan merkez!
Buca Belediyesi,  Başkan Erhan Kılıç’ın vizyonerliği ve liderliği öncülüğünde, ...
Soyer'den dönüşümde 'seferberlik ruhu' vurgusu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık ...
Soyer'den COP27'de 'döngüsel kültürlü şehirler ittifakı' daveti!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri