POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
Erdoğan açıkladı: Çiftçi kredi limitleri artırıldı!
Erdoğan açıkladı: Çiftçi kredi limitleri artırıldı!
11 Kasım 2021 Perşembe - 20:32

Meclis’te ‘emsal artışı’ kararı: Soyer’den ‘vicdan kapısı’ çıkışı!

İzmir genelinde ağır ve orta hasarlı yapılara yüzde 20 emsal artışı verilmesi hakkındaki önerge mecliste tartışma yarattı. Muhalefet cephesi, önergenin, K alanlarını ve hafif hasarlı binaları kapsamaması noktasında eleştirirken, eksik ve belirsiz bölümleri olduğunun altı çizildi. Başkan Soyer ise, “İzmir’in tüm ilçelerinde ağır ve orta hasar görmüş yapılara parsel bazında yüzde 20 emsal artışı veriyoruz. Vicdan kapısı açmakla rant kapısı açmak arasında büyük fark var” dedi.

Meclis’te ‘emsal artışı’ kararı:  Soyer’den ‘vicdan kapısı’ çıkışı!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan üçüncü meclis oturumu, Tunç Soyer’in yönetiminde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.  İzmir genelinde ağır ve orta hasarlı yapılara yüzde 20 emsal artışı verilmesi hakkındaki önerge mecliste tartışma yarattı.

AK PARTİ’DEN TEPKİ VE ELEŞTİRİ

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6.9 şiddetindeki depremde  evleri hasar gören vatandaşlar için verileceği açıklanan emsal artışı maddesi ile ilgili muhalefet cephesi, önergenin, K alanlarını ve hafif hasarlı binaları kapsamaması noktasında eleştirirken, eksik ve belirsiz bölümleri olduğunun altı çizildi.

AK Partili Meclis Üyesi Boztepe, önergeyle ilgili teknik bilgi verilmesini isterken, AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, önergede teknik açıdan eksiklikler olduğunu dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise kendi partilerinin grup toplantısında dahil konuyu tam olarak anlayamadıklarını dile getirirken “Biz 1 saatlik grup toplantımızda bu kararın ne içerdiğin anlayamadık. Burada K ile ilgili bir düzenleme değil. Biz deprem kuşağıyız. Birkaç gündür İBB'nin ODTÜ ile yaptığı protokolden bahsediyoruz. Burada bir ayrım yaparak Bayraklı'yı ayırmak gibi bir önerge ortaya konuşması çok doğru değil. Biz bunu acil ancak detaylı bir şekilde tartışmamız lazım.Bu yöntem depremden zarar görmüş İzmirlilere haksızlık. Biz bunu detaylı görüşerek doğru bir kararı çıkarmalıyız" dedi.

AK Parti cephesi, emsal artışı ile ilgili Bayraklı için alınan karara benzer bir karar alınması gerektiğini ifade etti.

ÖNAL: REVİZYON ÖNERİYORUZ

Önergeye ilişkin söz alan İmar Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, “Geçen sene 30 Ekim’de çok acı bir olay yaşadık. Deprem sonrasında büyük hasarlarımız, yaralarımız oldu. Bunların telafisi noktasında çalışmalarımızı hemen başlatmıştık. Bu noktada 4 ay süren ve tüm grupların içinde olduğu, usul ve esaslarla mevcut yapıların korunması hakkında bir çözüm üretip, kabul etmiştik. Bu süreçte maddi sebeplerden dolayı dönüşemeyen yerler oldu. Bu konudaki talepler doğrultusunda geçtiğimiz ay, bu vatandaşlarımıza bir nebze de olsa destek olma maiyetinde bir emsal artışı kararı aldık. Bununla beraber ayrı yerlerden de talepler geldi, vatandaşlarımız dönüşüm için destek istedi. Bu noktada uzun süreli çözüm olarak tüm ilçelerimize revizyon öneriyoruz. Revizyonla gelen noktada, yani donatısı ayırmış, yollarını genişletmiş olan yerlerde emsal artışı veriyoruz. Akabinde depremde hasar görmüş, acilen dönüşmesi gereken ağır ve orta hasarlı yapıların dönüşümü noktasında bugün bir emsal artışına gidiyoruz. Yüzde 20 bir emsal artışı öngörüyoruz. Umarım Meclis’imizde de kabul olur, hep beraber vatandaşımıza bir nebze de olsa destek sağlamış oluruz” diye konuştu.

Meclis gündeminin herkes tarafından farklı anlaşıldığını vurgulayan MHP Grup Sözcüsü Hakan Şimşek, “Türkçe bir metni okuyup da 5 kişinin aynı şeyi anlamamsı bir tuhaf durum. Bir karar alıyorsak, böyle önemli bir kararı alma arifesindeysek, böyle bir metni okuyan Türk insanının aynı şeyi anlaması gerekiyor. Alınan bu karar eşitlik ve adalet vurgusuna son derece aykırı” dedi.

İYİ Parti sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Kemal Sevinç madde konusunda bir karışıklık olduğuna dikkat çekti.

SOYER: VİCDAN KAPISINI AÇTIK

Konuyla ilgili söz alan Soyer, hem açıklık getirdi, hem de eleştirilere yanıt verdi. Soyer, şunları söyledi;

“Bir karışıklık yok her şey çok net. Bayraklı için aldığımız kararda bir değişiklik yok. Bayraklı’daki karar için herhangi bir tereddüt yok. Biz, ağır ve orta hasar görmüş binalara hak veriyoruz. İzmir’in tamamı için veriyoruz. Dolayısıyla biz vicdan kapısı açıyoruz; K sınırı içinde olmasa da tüm ilçelerde ağır ve orta hasar almış olan bir yapı varsa yüzde 20 ilave artış veriyoruz. Biz vicdanen, bu depremde ağır ve orta hasar görmüş, oturamaz durumda, binası yıkılmak zorunda olan ve bunun finansmanı sağlamada zorlanan vatandaşlarımız için bir karar alıyoruz. Dolayısıyla bu daha konuşmak istenebilir, başka ilçelerden de gelir, oturulur ona göre karar verilir. Ama bu karar neticesi; İzmir’in tüm ilçelerinde ağır ve orta hasar görmüş yapılara parsel bazında yüzde 20 emsal artışı vermektir. Vicdan kapısı açmakla rant kapısı açmak arasında büyük fark var. İzmir’in yüzde 80’i için böyle bir emsal artışı kararı alamazsınız. Çünkü revizyon plan denilen bilimsel bir çalışma var, bunları yapmak mecburiyetindesiniz. Bunun yolu, park alanları, donatı alanları var. Nasıl olacak? Biz bu kararla eşitlik ve adaleti korumuş oluyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis’inde ağır ve orta hasarlı bina yapılarında parsel bazında yüzde 20 emsal artışı oy çokluğuyla geçti.

 
Erdoğan'dan Yunanistan'a çok sert 'mülteci krizi' yanıtı!
 
PFDK'den 4 Süper Lig ekibine para cezası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer İzmirli şampiyonları ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında ...
Aliağa'daki caddeye estetik dokunuş
Kuzey Ege Otoyolundan kent merkezine girişi sağlayan Aliağa’nın ana arterlerinden ...
Ödemiş’te Geleneksel Rahvan At Yarışları
Ödemiş Belediyesi’nin Atatürk’ü anma etkinlikleri çerçevesinde 14 Kasım ...
 
Çiğli’de sportif atılım sürüyor
Başkan Utku Gümrükçü’nün öncülüğünde hayata geçirilen sportif yatırımlar ...
Narlıdere’de 10 Kasım’a özel konser
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete ...
Büyükşehir bitki atıklarını da ekonomiye kazandırıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye'ye örnek bir çevre projesine daha ...
 
Tenis turnuvası eğitime destek oldu
Balçova Belediyesi ve Ege Veteran Tenis Derneği tarafından bu yıl sekizincisi ...
Ödemiş'te atık bırakma saati bildirimi
Ödemiş’te yaya ve araç trafiğinin en yoğun yaşandığı bölgelerden olan ...
Atatürk sevdiği şarkılarla Çeşme’de anıldı
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri