POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
11 Mart 2024 Pazartesi - 19:20

Mecliste kritik 'Buca Cezaevi alanı' kararı, 'Aliağa' tartışması ve metro-tramvay iddialarına yanıt!

Tüm dünyada İzmir'in kadim hemşehrisi olarak bilinen Homeros’u bin yıllar ötesine taşıyan anlatım dilinin evrensel temsilcisi Büyük Usta Yaşar Kemal’e ‘İzmir Onursal Hemşerisi’ unvanını oy birliğiyle kabul edilerek verildiği oturuma Eski Buca Cezaevi Alanı planları hakkında alınan karar ile ‘Aliağa’ ve ‘metro-tramvay’ tartışmaları damga vurdu. 

Mecliste kritik  Buca Cezaevi alanı  kararı,  Aliağa  tartışması ve metro-tramvay iddialarına yanıt!

GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı olağan ilk birleşimi Başkanvekili Murat Aydın idaresinde gerçekleştirildi. 

Tüm dünyada İzmir'in kadim hemşehrisi olarak bilinen Homeros’u bin yıllar ötesine taşıyan anlatım dilinin evrensel temsilcisi Büyük Usta Yaşar Kemal’e ‘İzmir Onursal Hemşerisi’ unvanını oy birliğiyle kabul edilerek verildiği oturuma Eski Buca Cezaevi Alanı planları hakkında alınan karar ile ‘Aliağa’ ve ‘metro-tramvay’ tartışmaları damga vurdu. 

ESKİ BUCA CEZAEVİ ALANI PLANIYLA İLGİLİ KRİTİK KARAR! 
Büyükşehir Meclisi mart ayı ilk oturumunda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve "Rekreasyon Alanı (özel projesine göre)", "Genel Otopark Alanı", "Hafif Raylı Toplu Taşıma İstasyonu" ve diğer kamusal kullanımların belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Önerisine İller Bankası tarafından yapılan itiraz oy çokluğuyla reddedildi. 



AYDIN: SÜREÇ TAMAMLANMIŞ OLDU 

Böylece alanın planıyla ilgili Büyükşehir Meclisi’ndeki süreç tamamlanmış oldu. Karar hakkında konuşan Başkanvekili Aydın, “Reddedilen itirazla birlikte Buca Cezaevi alanına ilişkin planla ilgili Büyükşehir Meclisi’ndeki süreç tamamlanmıştır. Bu süreç boyunca katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim. Bir İzmirli olarak bir teşekkür de AK Parti’nin Sayın Adayı Hamza Dağ’da dile getirmek isterim. Gerek CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay Bey gerekse de AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ Bey bu alanın yeşil alan olması konusunda mutabık kaldılar. Meclisten de bu yönde bir karar geçtiğine göre hiç değilse İzmir için ortaklaşa bir fikir üretmiş olduk. Her iki adaya da çok teşekkür ederim” dedi. 

ŞİMŞEK’TEN TUGAY’A TEPKİ: ESTETİK GÖNDERMESİ! 
Meclisin gündem dışı bölümünde ise Aliağa Şakran’da yapımı tamamlanamayan arıtma tesisi bu kez CHP’nin Büyükşehir Adayı Cemil Tugay’ın ilçe mesaisinde yaptığı açıklama üzerinden tartışma konusu oldu. Söz alan MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek, “CHP’nin mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Bey Cuma günü Aliağamıza, Şakran’a geldi. Orada birkaç konuşma yaptı. Tabi Şakran’da vatandaş kendisine kanalizasyon ve arıtmayı sordu. Programı sonuna kadar izledim, sayın adayımızın cevabı aynen şu oldu: Sorununuzun ne olduğunu biliyorum. İZSU yetkilileriyle görüştüm. Bu görüşme neticesinde hemen nisan ayında paket arıtmalarla acil çözüm üreteceğiz, sonrasında da büyük arıtma tesisini yapacağız… Eğer paket arıtmalarla lokal bir çözüm üretecekseniz bir kez daha düşünün. 2022 yılında ihalesi yapılmış olan işin inşaat maliyetlerinin çok artması nedeniyle firmanın bitiremediğin ve tasfiye aşamasında olduğunu ve yeniden ihale yapılacağını söyledi. Orada bir başka bir şey daha söyledi, beni derinden yaraladı. Söylediği şey aynen şu: Aliağa’da yalan yanlış işler yapılıyor ve Aliağa’da insanlar kandırılıyor. Ben eğer seçilirse, biz de seçilirse bu sözlerin cevabını vermesini isteyeceğim. Üzerine de ‘Bütün teşkilatı Aliağa’ya getireceğim, Aliağa’yı kazanacağız, iddialıyız” dedi. Getirin, hatta diğer teşkilatları da getirin de işler nasıl yapılıyor öğrenin, siz de uygulayın. Siyaset yapılabilir hiç sorun değil ama mesela ben bir mühendisim ve ‘İzmir’in de yaşayan tüm hanımların ve beylerin estetik kaygılarını gidereceğim’ diyemem” diye konuştu. 

Şimşek’e yanıt veren Başkanvekili Aydın, “Tabi ki Cemil Tugay Başkanım 31 Mart’ta seçilecek ve ilk meclis toplantısında burada oturacak. Siz de muhalefet grubu olarak bu eleştirileri o zaman yüzüne dile getirirsiniz” dedi. 

“EĞER BÖYLE BİR VAAT VARSA VAZGEÇİLSİN”
Tartışmada söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Sedat Sarı ise şunları kaydetti: Hakan Bey’in söz ettiği konu 5 yıl önce sürekli gündemimize geldi. Yaklaşık 5 ay önce bir meydan okuması da yaptı, ‘Ya bize yetki verin, ya da bir an önce çözün’ şeklinde. Aynı şeyi ben de söz alarak desteklemek durumundaydım. Çünkü ortada 2 seçenek vardı. Yetki devri ve seçim sürecine kadar tamamlanması ya da Büyükşehir Belediyesi’nin Şakran Arıtma Tesisi’ni tamamlaması yönündeydi. Ama geldiğimiz noktada ikisi de yapılmadı. Cemil Bey’in Aliağa’daki sözlerinden haberdar değilim ama ben de mühendis gözüyle olaya bakmak istiyorum. Orada bir paket arıtmayla çözüm yapılması mümkün değil. Böyle bir vaat yalan yanlış bir vaattir. Eğer böyle bir vaat varsa lütfen bundan vazgeçilsin. 

TÜP GEÇİT ÇIKIŞI! 
Açıklamaların ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise, “Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi… Şu anda biz AK Parti Belediye Başkanı Adayı’nın olmayacak vaatlerini, özellikle tüp geçit mesela burada konuşmanın bir anlamı olduğuna inanmadığımız için konuşmuyoruz. Burada konuşulanların hiç birini etik ve doğru bulmuyorum. Tabi ki ben de konuşurum tüp geçidin kimin yetkisinde olduğunu ama polemiğe girmek istemiyorum, bu tür konuları konuşmayı doğru da bulmuyorum” diye konuştu. 

“TÜM PROJELERİ NASIL YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ”
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’dan ise, “Yeni Şakran’ın arıtma tesisi konusu burada 5 yıldır konuştuğumuz bir konuydu ve konu özelinde cevaplar verildi. Ancak Nilüfer Hanım AK Parti’nin vaatleri üzerinden konuştuğu için mecburen söz alıyorum. Yoksa biz sürdürülen nezaketi korumaya gayret ediyoruz. İktidarımız boyunca 20 yıldır her vaadimizi yerine getirdiğimiz için Hamza Bey’in vaatlerinin nasıl yapılacağını zaten web sitesini takip ederlerse gayet iyi göreceklerdir. Hep söylediğimiz şeyler var, yerel ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi ve merkezi hükümetin uyumu içerisinde çözülecek işlerdir. İzmir’in temel sorunlarını nasıl çözeceğimizi iyi bildiğimiz gibi projeleri de nasıl yapacağımızı gayet iyi biliyoruz” açıklaması geldi. 

“TÜM ADAYLAR VE SÖZLERİ DEĞERLİDİR”
Bir kez daha söz alan Başkanvekili Aydın, “İzmir halkı adayların vaatlerini, sözlerini değerlendirerek bir oy tercihinde bulunacak. İzmir’in daha iyi olması için mücadele eden her adayın sözleri değerlidir. Her adayın yapmak istediklerini dile getirdiğini var saymak zorundayız. Meclisi yöneten başkanvekili olarak bütün adaylara bu anlamda başarılar diliyorum ama elbette CHP’li bir meclisi üyesi olarak da CHP’nin adayının kazanacağını ve vaatlerini de icra edeceğini düşünüyorum. Zaten bu pek muhtemel sonuç olduğu için Hakan Bey şimdiden buna dair bir durum alıp eleştirisini dile getiriyor” mesajını verdi.  



“ÇİĞLİ TRAMVAYI’NDA VATMAN RAY DEĞİŞTİRİYOR… NARLIDERE METROSU GÜVENLİ Mİ?”

Öte yandan gündem dışı bölümde bir de ‘metro-tramvay’ tartışması yaşandı. Söz alan AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve bürokratların dönemin son bölümünde acele iş yaptıklarını ifade ederek, “Herkes başladığı işi bitirip kendiyle anılsın ister, gayet doğaldır. Ama bunun için bürokratlarınızı sıkıştırıyorsanız ve işler yarım yamalak yürüyorsa ben uyarayım hem başkanımıza yakışmaz hem de bürokrat arkadaşlara yakışmaz. Örnekle anlatayım. Birincisi bir EDS ihalesi… Tam son anda geçer ayak yapılmaması gereken bir ihaleydi. Üstüne Çiğli Tramvayı… Ekol Hastanesi’ni geçerken tramvay vatmanının inip elinde demir çubukla ray değiştirdiğini gördünüz mü? Tamam sizle anılacak ama böyle durumda bir tramvay hattı açılır mı? Narlıdere Metrosu gerçekten güvenli mi? Sinyalizasyon sistemi yüzde yüz çalışıyor mu? Bunların hepsi sıkıntılı işler. Sayın Başkan da inşallah bunların cevabını verir. Hatırlatmak isterim Sayın Aziz Kocaoğlu’na Ödemiş Katı Atık Tesisi’nin imzasını giderayak böyle attırmışlardı ve bütün bürokratlara zimmet çıktı” dedi. 

"TREN KAZALARINI TEK TEK ANLATMAK MI LAZIM?"
CHP’li Meclis Üyesi Şerif Sürücü, AK Partili Çalışkan’a, “Görüyorum ki muhalefet yine yüklenmeye başladı ama alandaki insanlar görüyor İzmir’in aydınlık yüzlü insanlarından bu insanlara oy çıkmıyor. Burada AK Parti hükümeti döneminde olan tren kazalarını tek tek anlatmak mı lazım? Hangi yüzle konuşuyorsunuz? İzmir halkına sanki metroda tehlike varmış gibi göstermek ne kadar doğru?” sözleriyle yanıt verdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, “Yerel seçim demek hizmet demek. Hamza Dağ Bey İzmir’e hizmet etmek için geliyor, elbette ki diğer adaylar da bunu söylüyor. Kararı verecek olanlar da İzmirliler. Bu kararın verilmesi noktasında hiçbir zaman İzmirliler bu taraf karanlık bu taraf aydınlık diye bakmadı. Hizmet noktasında bakacak. Vaatlerin hepsi İzmir’e hizmet için verilmiş vaatler, önemli olan bunları kimin yerine getireceği noktasında İzmirlileri kimin ikna edeceği yarışı. Umarım biz ikna ederiz. Hamza Bey’in ikna edip bu kürsüde başkanlık divanında oturup bu meclisi yönetmesini istiyor ve diliyorum” açıklamasını yaptı. 

AYDIN’DAN İDDİALARA YANIT 
Oturum Başkanvekili Aydın’ın, “Metro ya da tramvay gibi raylı sistemlere ilişkin ulaşımın nasıl işletileceği yönünde oldukça sıkı uluslararası kurallar var. Bu kuralların bertaraf edilerek böyle açılıyormuş gibi yapılıp, demir çubukla makas değiştirmek falan böyle bir şey söz konusu değil. Buna zaten ilgili birimler izin vermez. O yüzden hem Narlıdere Metrosu hem de Çiğli Tramvayı İzmir’in hizmetindedir ve İzmirlilere hizmet vermeye devam edecek. EDS ihalesi de bir teklif sunan olmadığı için yapılmış değil. İşlemleri ilgili dairede devam edecek. Başkanımız ve tüm bürokrat arkadaşlarımız görevlerinin sonuna kadar başta olduğu gibi aynı hassasiyetle karar veriyorlar. Kimsenin kimseden bir şey kaçırdığı yok” sözleriyle verdiği yanıtla tamamlandı. 

 
Nakit avansta taksit sınırı düşürüldü
 
TIR, otomobilin üzerine devrildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer'den 'dirençli İzmir' raporu: Bu hikayenin takipçisi olacağım!
Başkan Soyer, Deprem ve Dirençli Kentler Konferansı’nda İzmir için yürütülen ...
İzmir'in deprem üssü Prof. Dr. Görür'ü ağırladı
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Türkiye’nin en büyük tematik çocuk köyü Menemen'de açıldı
Türkiye’nin en büyük tematik çocuk köyü, Menemen’de binlerce vatandaşın ...
 
Sığacık Sosyal Tesisi kapılarını açtı
Seferihisar Belediyesi, tarihi, denizi ve doğasıyla turizmin gözde merkezi ...
Menderes Belediyesi doğaya sahip çıkıyor
Menderes Belediyesi,  Çile Mahallesi’nde Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını ...
Karşıyaka Belediyesi'nde fabrika gibi atölye!
Karşıyaka'yı daha çağdaş bir görünüme kavuşturmak için aralıksız çalışan ...
 
Karabağlar'da Ramazan dayanışması!
Karabağlar Belediyesi geçen yıllarda olduğu gibi bu Ramazan Ayında da ...
Seferihisar'da yüzleri güldüren indirim!
Yerel üreticiyle tüketiciyi buluşturan Seferihisar Belediyesi Halk Market, ...
Karşıyaka’da 100 emekçi kadından 8 Mart pazarı
Karşıyaka Belediyesi’nin Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri