POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu katletti!
Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu katletti!
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
10 Ocak 2022 Pazartesi - 14:00

Mimarlar Odası’ndan AKM ve Resim Heykel Müzesi iddialarına sert tepki!

Ege Üniversitesi’ne Konak ilçesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi binasının Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edileceği ve Resim Heykel Müzesi’nin yıkılacağı iddiaları hakkındaki tartışmalar sürerken, TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden açıklama geldi. 

Mimarlar Odası’ndan AKM ve Resim Heykel Müzesi iddialarına sert tepki!

Ege Üniversitesi’ne Konak ilçesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi binasının Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edileceği ve Resim Heykel Müzesi’nin yıkılacağı iddiaları hakkındaki tartışmalar sürerken, TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden açıklama geldi. 

Açıklamada, "AKM hakkında medyada yer alan haberlere göre, İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu binayı alması durumunda sahnelerin kırılarak döşemeler elde edilmesi planlamaktadır. Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, binaya yapılması düşünülen bu büyük müdahalelerin yanlış olduğunu belirtmek isteriz. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir" denildi. 

İŞTE O AÇIKLAMA: 
AKM hakkında medyada yer alan haberlere göre, İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu binayı alması durumunda sahnelerin kırılarak döşemeler elde edilmesi planlamaktadır. Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, binaya yapılması düşünülen bu büyük müdahalelerin yanlış olduğunu belirtmek isteriz.

Resim Heykel Müzesi, 1973 yılında Prof..Dr. Muhlis Türkmen ve İnal Göral tarafından tasarlanmış, ardından aynı mimarlar tarafından Atatürk Kültür Merkezi, müze ile bütünleşik bir sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanmıştır.

Tasarımda göze çarpan en önemli unsur; mekânlar arası ilişkilerin hem sirkülasyon olarak hem de görsel olarak sağlanmasıdır. İzmir’in imbatının bina içinde ve dışında hissedilebilmesini sağlamanın da tasarımın ana yaklaşımlarından birisi olduğu söylenebilir. Resim Heykel Müzesi aynı zamanda 1988 yılı Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü sahibidir. Ulusal Mimarlık Ödülüne layık görülen bir mimari yapıtın kültür mirası olarak değerlendirilmesi korunması gereken  eserler içine alınması gerekir.

İzmir’in kent ve toplumsal belleğinde önemli yer tutan her iki yapı aynı zamanda silüete saygı duyan, yapıldığı günden günümüze kadar şehrin ana meydanında önemli röper noktaları olarak İzmir’in kimliğine ve kültürüne katkı koyan ve kentin kültürel hayatı için ihtiyaç olan vazgeçilmez ölçüde değerli yapıdır. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir.

Her iki yapı sit alanında yer almaktadır ve her yapı için tanımlanmış olan alanlar kesinlikle resmi tesis alanı değildir.

Özellikle AKM hakkında basında çıkan haberlerin yanlış olduğunu umuyoruz, tüm İzmir kamuoyunu bu konuda bir arada durmaya ve belediye hizmet binası ile başlayan Cumhuriyet dönemi yapılarının yıkımı kararlarına karşı durmaya çağırıyoruz. Parçası olmaktan mutluluk duyduğumuz, kültürüne hayran olduğumuz şehrimizin kültür yapılarını korumak tüm İzmirlilerin görevidir.

 
Karşıyaka'da sistem değişecek!
 
Galatasaray'da 4. Fatih Terim dönemi sona erdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 Ocak raporu: Gazeteciler geçinemeseler de mesleklerinden vazgeçmiyor!
BAMAD'ın 10 Ocak için yaptığı ankete göre gazetecilerin yüzde 73,5’i geçinemiyor ...
O ilçede aşı olmayana iş yeri ruhsatı yok!
Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde belediye, iş yeri açma ve yenileme ruhsatı ...
Meslek liseliler glütensiz şekersiz kek üretti
Turizm ve gastronomi sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ...
 
'Dünyanın en saçma binası' tarih oluyor!
Arama motoru Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan aramada ...
Korkunç kaza: 4 itfaiye personeli yaşamını yitirdi
Bursa Orhaniyeli'de itfaiye aracı yağışlı yolda devrildi, 4 iftaiye personeli hayatını kaybetti.
2021'in kara raporu: İzmir'de ekmek parası peşinde 102 ölüm!
İSİG Türkiye’de 2021 yılında en az 2170 işçinin mesai başında hayatını ...
 
İstismar davasında gerçek 7 yıl sonra ortaya çıktı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde Z.K. (56), o dönem 9 yaşında olan kızı M.K.'ye ...
Kimlik kartlarında yeni dönem başlıyor
Kimlik kartlarına e-İmza yükleme işlemlerine bugün 50 ilde başlanacak. ...
İzmir'in yanan orman alanlarında ağaçlandırma mesaisi!
Menderes ilçesindeki Çile ve Urla ilçesindeki Balıklıova mahallelerinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri