POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Putin: Batı'nın 'hırsızlığı' cezasız kalmayacak
Putin: Batı'nın "hırsızlığı" cezasız kalmayacak
Savcı, Dilan Polat'ın tahliyesini istedi
Savcı, Dilan Polat'ın tahliyesini istedi
İYİ Parti'de istifa kervanına bir isim daha eklendi!
İYİ Parti'de istifa kervanına bir isim daha eklendi!
Fenerbahçe'nin hazırlık maçlarının programı belli oldu
Fenerbahçe'nin hazırlık maçlarının programı belli oldu
16 Ocak 2023 Pazartesi - 15:14

Mısır Çarşısı davasında kırmızı bülten kararı!

İstanbul Mısır Çarşısı'nda, 1998 yılında meydana gelen 7 kişinin öldüğü ve 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada Sosyolog Pınar Selek için kırmızı bülten ve tutuklama kararı çıkarıldı. Duruşma için 31 Mart tarihi verildi.

Mısır Çarşısı davasında kırmızı bülten kararı!

Mısır Çarşısı davasında Pınar Selek için kırmızı bülten kararı çıkartıldı. 

Yargıtay kararının ardından dava dosyasının gönderildiği İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan tensip zaptında Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk "sanık", İsmet Çetinkaya, Zeynep Yarar ve Meral Aydın "katılan" sıfatıyla yer aldı.

Sanıkların suçunun "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" olduğuna yer verilen tensip metninde, katılan Zeynep Yarar'ın vefat ettiği kaydedildi.

Mahkeme heyeti, Pınar Selek'in yokluğunda tutuklanmasına ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi.

Genelge hükümlerine uygun olacak şekilde hazırlanacak kırmızı bülten formlarının doğrudan Adalet Bakanlığına iletilmesine hükmeden heyet, sanık Abdulmecit Öztürk hakkında ise tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasını karara bağladı.

Mahkeme, duruşmanın 31 Mart'ta yapılmasına karar verdi.

BERAAT KARARI VERİŞMİŞTİ

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 1998'de 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, "patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı" gerekçesiyle Pınar Selek hakkında beraat kararı vermişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Selek'in "sosyolojik araştırma yapma" adı altında silahlı terör örgütü üyeleri ile irtibata geçtiği, örgütün amacı doğrultusunda bombayı yerleştirdiğinin anlaşıldığını belirterek, beraat kararını bozmuştu.

Daire, eylemin, örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alındığında suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı TCK'nin 125. maddesinde tanımlanan "devlet güvenliğine karşı suç"u oluşturduğuna hükmederek, Selek'in bu madde kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, dairenin kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gelmişti. Başsavcılığın itiraz başvurusunda, patlamanın nedeninin tam olarak tespit edilemediği savunularak, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararının yerinde olduğu savunulmuştu. Başsavcılığın itirazını reddeden Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2010 yılında 9. Daire'nin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetmişti.

Bunun üzerine davayı tekrar gören İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011'deki duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, sosyolog Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararının bozulması yönündeki kararına karşı direnmiş, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırmıştı. Mahkeme, 22 Kasım 2012'deki duruşmada ise Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnmekten vazgeçmişti.

MÜEBBET HAPİS KARARI ÇIKMIŞTI

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ocak 2013'te görülen son duruşmada, tutuksuz yargılanan Selek'in "devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar vermişti. Heyet, Selek hakkında yakalama kararı da çıkarmıştı.

Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ise Selek'in beraat etmesi gerektiğini belirterek karara muhalif kalmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2 Ocak 2014 tarihli tebliğnamesinde, Selek hakkındaki hapis cezasının onanmasını istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise 11 Haziran 2014'te dosyayı usul yönünden bozarak yerel mahkemeye göndermişti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin yeni yasayla kapatılması üzerine dava dosyası, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesine gelmiş ve bu mahkemenin ilk duruşmasında, Selek ile ilgili verilen yakalama emri kararının kaldırılmasına hükmedilmişti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Aralık 2014'te sanıkların atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle sanıkların beraatine karar vermişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yerel mahkemenin direnme kararı üzerine verdiği beraat kararını yerinde bulmayarak sanıkların eylemlerinin, olay tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde belirtilen "devlet güvenliğine karşı suç" kapsamında olduğu gerekçesiyle bozmuştu. (AA)

 
İzmir'de yerel idareden eğitim masası, Soyer'den çarpıcı mesajlar!
 
Kimyasal saldırı zanlısından pişkin savunma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meteorolojiden İzmir için kritik uyarı!
İzmir'de bugün itibaren fırtına beklendiği belirtilerek, 2 gün sürecek ...
İzmir'deki son depremlere ilişin açıklama: Stres boşalıncaya kadar...
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ...
İzmir'de zehir tacirlerine 15 günde 158 operasyon, 110 tutuklama!
İzmir'de 1-15 Ocak arasında düzenlenen 158 operasyonda gözaltına alınan 110 şüpheli tutuklandı.
 
36 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı davasında kritik gelişme!
Bölge Adliye Mahkemesi 23'üncü Ceza Dairesi, İzmir depreminde 36 kişinin ...
Linke tıkladı, 74 bin TL'sini kaptırdı!
Manisa'da, internette gördüğü linki tıklayan A.K. (35), sanal ortamda ...
Yük gemisi İstanbul Boğazı'nda karaya oturdu
Ukrayna'dan İstanbul'a gelen yük gemisi İstanbul Boğazı'nda karaya oturdu. ...
 
'Yetersiz bakiye' kavgası: İlçe savaş alanına döndü!
İstanbul Esenyurt'taki markette kasiyer ve müşteri arasında başlayan 'yetersiz ...
İzmir'de uyuşturucu operasyonu!
Bergama ilçesinde uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.
İzmir'deki akılalmaz olayda yeni gelişme!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde hakkında yakalama kararı bulunduğu gerekçesiyle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri