POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona erdi!
Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona erdi!
17 yaşındaki Aleyna'nın soru dolu ölümü!
17 yaşındaki Aleyna'nın soru dolu ölümü!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
22 Aralık 2020 Salı - 13:11

Platform’dan Soyer’e açık mektup, 3 'Kültürpark' sorusu!

Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde sunulan ortak mutabakat metni sonrasında Başkan Soyer’e açık mektup gönderdi. Platform, Soyer’e 3 soru yöneltti ve detaylı bilgi istedi.

Platform’dan Soyer’e açık mektup, 3  Kültürpark  sorusu!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kültürpark’ın revizyonuna yönelik sürecin yeniden start almasını açıklaması sonrasında meclis toplantısında gündeme gelen ve sunulan ortak mutabakat metni için sivil inisiyatiften cevap geldi.

Kültürpark için sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının görüş ve önerileri çerçevesinde yeniden düzenlenen 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Plan Raporu önerisi ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve Plan Raporu önerisi Çevre, İmar, Eğitim-Kültür, Hukuk, Kentsel Dönüşüm ve Fuarcılık komisyonlarına gönderilmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açık mektup ileten Kültürpark Platformu ayrıca 3 soru da yöneltti.

Platform’dan şu açıklama yapıldı:

Sayın Tunç Soyer; Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin “Kültürpark’ın Anayasası’nın ortak akılla hazırlandığına” ilişkin açıklamanız konunun “tarafı ve muhatabı” olan biz Kültürpark Platformu üyelerince anlaşılamadı.

2016 yılı Eylül ayında çok sayıda akademik meslek örgütü, demokratik kitle örgütü, kent konseyleri ve diğer oluşumlarla, kent dostlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kültürpark Platformu, parkın doğal ve tarihî varlıkların korunması, çoğaltılması ve geleceğe aktarımı konularının baş aktörüdür. 

Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Kültürpark’a ilişkin atılan her adımda “sorumluluk” sahibidir. Tüm çalışmalarında bilimsel dayanaklardan kopmadan; kentin aklı, ruhu ve  vicdanı; alanda varlığını sürdüren tüm canlıların sesi olmuştur.

Platform ilk günden bu yana “Kültürpark için bilgi, belge, düşünce üreten her aktörle (STK’lar, DKÖ’ler, Akademik Meslek Odaları, Üniversiteler, Kent Konseyleri vd.) diyalog içerisinde, kapsamlı bir çalışma ve katılımcı bir süreçle, bir araya gelinmesi; alanın korunarak, yaşatılması ve yönetilmesi” başlıklarının öznesi ve takipçisi olmuştur.

''Tarihi ve doğal sit alanı'' olarak tescilli “kültür varlığı ve kent parkı” olan bu alan için yapılacak tüm çalışmalar “koruma” amaçlı olmalıdır. İBB’nin sayfasında üzgünüz ki “Kültürpark’ın tarihi kapıları, Ada ve Göl gazinoları ile Pakistan Pavyonu olarak bilinen tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere yıkılıp yeniden yapılacaklar için emsal değeri yüzde 5’i geçemeyecek. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak yapılardan şu an 27 bin metrekare tabana oturan fuar hollerinin en fazla 12 bin metrekare olarak yapılabileceği hüküm altına alınacak.” denmektedir. Oysaki kente ait bir miras olan, bu alanda yapılaşmadan, yapılaşma haklarından söz edilmemelidir. Burada sadece ve sadece koruma planı yapılabilir. Sınırlı bir şekilde aktarılan bilgiden anlıyoruz ki önümüze yeni bir “yapılaşma” seçeneği konmaktadır.  Alan hala inşaat pazarlıklarına ve emsallere konu edilmektedir. 

Üzgünüz. “Ortak akıl”, “katılımcı ve şeffaf yönetim” başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetiminiz, yolda kendi aklının dışında kalan akılları yeterince değerlendirmemiş, dolayısıyla katılımcılık ve şeffaflıktan uzak kalmıştır. Söylendiğinin aksine, “istemezükçü” değiliz. Her alanda, her ortamda “istek ve önerilerini” sıralayan, taleplerini, yapılması gerekenleri söyleyenleriz. Biz Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planının hazırlanıp, uygulanmasını isteyenleriz.

Yine çok geç olmadığını söylüyoruz ve soruyoruz;

1-İBB bürokratlarınca oluşturulup Meclis’e sunulmuş olan Koruma Amaçlı İmar Planı;  onay süreci öncesinde ilgili aktör ve hemşehrilerin görüşlerini katmasına izin verilecek şekilde kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

2-Çalıştaylarda da benimsenen demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ve Alan Yönetim Planı sizin deyiminizle “Kültürpark’ın Anayasası’nda nasıl yer almaktadır?

3-Kültürpark’ın Anayasası’nda 420 bin m2’lik toplam yüzölçümünün dağılımı nasıl öngörülmektedir? Bu nüfusu 4 milyonu zorlayan bir kentin neredeyse tek yeşil alanı için yeterli midir? Lütfen detaylarıyla paylaşır mısınız?

•Mevcut yeşil alan toplamı,

•Mevcut yol, beton ve geçme taş, toplam alanı,

•Yıkılması ve sökülmesi yıllar öncesinden Koruma Kurulu ve Belediye yönetimlerince karara bağlanmış olan yapıların toplam alanı,

•Yıkılması ve sökülmesi önceden karara bağlanmış olan bu yapılar sonrasında olması gereken toplam yeşil alan,

•Yeni proje ile oluşacak olan yapıların toplam alanı (çok katlılık var ise o detaylar da eklenerek),

•Yeni proje ile oluşacak olan yeşil alanın toplam alanı,

•Varsa diğer alanların nitelikleri ile ml’leri İzmir kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın daha önce de olduğu gibi takibinde olacağımızı, muhataplığımızı sürdüreceğimizi; “yaşamdan yana alınacak tüm kararların ve izlenecek her yolun” destekçisi olacağımızı belirtiyor, sorularımızın acilen yanıtlanmasını ve kamuoyu ile birlikte bilgilendirilmemizi rica ediyoruz. 

 
Bucaspor 1928 gol olup yağıyor!
 
Araştırma: 4 kişiden birine 2022’ye kadar aşı yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ormanda katliam: 20'den fazla köpek katliamı
Bursa’da ormanlık alanda zehirlendikleri iddia edilen 20’den fazla köpek ...
61 sığınmacının öldüğü faciada istenen ceza belli oldu
Van Gölü'nde haziran ayında sığınmacıları taşıyan teknenin batmasıyla ...
Heyelan vurdu, 33 ev yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!
İzmir'in Çiğli ilçesi Güzeltepe ve Şirintepe mahalleleri sınırında yağıştan ...
 
İzmir’in o baraj projesi sil baştan!
Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2015 yılındaki genel ...
İzmir'de sele neden olan yağışlar barajları doldurmadı, kar bekleniyor
İzmir'de yaşayan ziraat mühendisi Ferdan Çiftçi, son yağmurların kuraklık ...
İstanbul'da operasyon: 30 metrelik tünel bulundu
İstanbul'da Fatih merkezli 11 ilçede ve Diyarbakır'da uyuşturucu satıcılarına ...
 
Çalıntı bisikletle hırsızlık yapanlar yakalandı
Konak ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Akıllı Bisiklet Kiralama ...
Yanan evdeki yaşlı adamı, mahallenin gençleri kurtardı
Bayraklı ilçesinde tek katlı evde çıkan yangında alevlerin arasında kalan ...
Tacizden sonra polise de saldırdı!
Konak ilçesinde, yolda yürüyen kadını sözle taciz eden A.K. (35), iddiaya ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri