POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Aziz Yıldırım adaylığını resmen açıkladı
Aziz Yıldırım adaylığını resmen açıkladı
Taksiciye satırlı saldırı: Şoförün parmağı koptu
Taksiciye satırlı saldırı: Şoförün parmağı koptu
Erdoğan, Ali Yerlikaya'yı görüşmeye çağırdı
Erdoğan, Ali Yerlikaya'yı görüşmeye çağırdı
Güneş patlamaları kuraklığa çare olabilir
Güneş patlamaları kuraklığa çare olabilir
17 Ağustos 2023 Perşembe - 10:06

Prof. Dr. Sözbilir: İzmir'de stres birikimi devam ediyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, özellikle İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Afyon, Kayseri ve Adana gibi çok sayıda diri fay içeren illerle, Kahramanmaraş depremlerinde kırılan fayların uçlarındaki Savrun Fayı, Malatya Fayı, Palu Fayı, Ölüdeniz Fayı, Adıyaman Fayı, Güneydoğu Anadolu Bindirmesi ve Orta Anadolu -Ecemiş Fayı gibi faylar üzerinde stres birikiminin devam ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir: İzmir de stres birikimi devam ediyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kuzey Anadolu Fayı'nın 1939 Erzincan Depremi'nden bu yana batıya doğru kırılarak stresini transfer ettiğini, bundan sonraki kırılmanın Kumburgaz Segmenti üzerinde olacağının düşünüldüğünü bildirdi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Prof. Dr. Sözbilir, bu depremden 24 yıl sonra 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin Türkiye'nin jeolojik konumu itibarıyla deprem tehlikesi en yüksek ülkelerden bir tanesi olduğunu bir kez daha kanıtlandığını belirtti.

Türkiye'de 1999 Depremleri öncesinde de can ve mal kaybına neden olan çok sayıda yıkıcı deprem yaşandığını anımsatan Sözbilir, şunları kaydetti:
"Bu depremleri üreten farklı illere dağılmış 485 diri fayın yanı sıra denizlerimizde de çok sayıda diri fay mevcut. Yıkıcı depremlerin önemli bir bölümü Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu içindeki fay segmentleri tarafından üretilmiş. Kuzey Anadolu Fayı, 1939 Erzincan Depremi'nden beri batıya doğru kırılacak şekilde stresini transfer etmekte. 1999 Kocaeli ve Düzce depremleri bu fayın ürettiği son yıkıcı depremler niteliğinde. Bilim insanlarının önemli bir bölümü bundan sonraki kırılmanın Kumburgaz Segmenti üzerinde olacağını düşünüyor. Tabii ki bu deprem yakın zamanda gerçekleşirse sadece İstanbul değil Marmara denizine kıyısı olan tüm iller etkilenir. Fakat Türkiye'nin değişik illerinde 1999 Depremleri'nden sonra çok sayıda yıkıcı deprem oldu. 2011 Van, 2020 Elazığ ve Sisam-İzmir depremleri ile 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri İstanbul dışında da depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyor."

Sözbilir, özellikle İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Afyon, Kayseri ve Adana gibi çok sayıda diri fay içeren illerle, Kahramanmaraş depremlerinde kırılan fayların uçlarındaki Savrun Fayı, Malatya Fayı, Palu Fayı, Ölüdeniz Fayı, Adıyaman Fayı, Güneydoğu Anadolu Bindirmesi ve Orta Anadolu -Ecemiş Fayı gibi faylar üzerinde de stres birikiminin devam ettiğini aktardı.

Türkiye'deki deprem seferberliğinin sürekliliğine ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Sözbilir, hem depreme hazırlık hem de afet yönetimi konusunda yapılması gerekenlerin sıkı şekilde takibinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

 
Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine dikkat: Kritik uyarılar!
 
Büyükşehir ile BM'den kalkınma ve insani yardımda işbirliği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dudu'nun katili ailesine Dudu'nun ağzından mesajlar atmış!
Urla ilçesinde barıştığı eşi Rıfat Yılmaz (26) tarafından kabloyla boğularak ...
İzmir'deki binaların yapı ön incelemesine 5 ayda 5 bin 100 başvuru
Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...
Çocuğa cinsel istismar iddiası: Halk sokağa döküldü!
Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde Suriyeli fırıncı F.K.'nın (21), 9 yaşındaki ...
 
Büyük felaketin 24. yılı: Hayatını kaybedenler anıldı
Kocaeli'nin Gölcük ilçesi, Sakarya, Yalova ve İstanbul'da 17 Ağustos 1999'da ...
Bodrum'da içme suyu isale hattında patlama!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde içme suyu isale hattında meydana gelen patlama ...
Yeni hayata kaçış yolunda can pazarı!
İzmir açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen ...
 
İzmir'de kanlı gece: 2 ilçede 2 korkunç cinayet!
Buca'da Doğucan Yılmaz (23), tartıştığı kişilerce tabancayla vurularak ...
Katliam gibi kaza: Biri bebek 4 ölü, 3 yaralı!
Adıyaman'da kamyonet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı. Kazada biri bebek ...
Mersin'de denize giren 2 kız kardeşten kahreden haber!
Mersin'in Akdeniz ilçesinde denize giren 2 kız kardeş boğuldu.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri