POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
26 Nisan 2021 Pazartesi - 09:24

ŞPO'dan iki belediyeye 'Alaçatı' çağrısı!

Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan açıklamada, “Alaçatı Sulak Alanında “kıyı kenar çizgisi” belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırıdır ve suç unsuru taşımaktadır. Bu alanın korunması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediye Başkanlığını sorumluluk alarak inşaatların durdurulması için adım atmaya davet ediyoruz!” denildi.

ŞPO dan iki belediyeye  Alaçatı  çağrısı!

GERÇEKİZMİR - TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’ne Alaçatı üzerinden açık çağrıda bulundu. Oda, “Alaçatı sulan alanı korunmalıdır” mesajını verirken yapılan açıklamada önemli ifadeler kullanıldı.

İşte o açıklama:  

“Alaçatı Sulak Alanı”; mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen bir biçimde üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150’nin üzerindeki kuş türü; alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip bir  alandır. Söz konusu alanın korunması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesini sorumluluk alarak inşaatların durdurulması için adım atmaya davet ediyoruz!

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun “Büyükşehir belediyesinin imar denetim yetkisi” başlığı altındaki 11.maddesinde “Büyükşehir belediyesi, ilçe (…)(2) belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Denetim yetkisi, konu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi istemeyi, incelemeyi ve gerektiğinde bunların örneklerini almayı içerir. Bu amaçla istenecek her türlü bilgi ve belgeler en geç on beş gün içinde verilir. İmar uygulamalarının denetiminde kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından yararlanılabilir. Denetim sonucunda belirlenen eksiklik ve aykırılıkların giderilmesi için ilgili belediyeye üç ayı geçmemek üzere süre verilir. Bu süre içinde eksiklik ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, büyükşehir belediyesi eksiklik ve aykırılıkları gidermeye yetkilidir…” hükmü hem ilçe belediyesinin hem de büyükşehir belediyesinin sorumluluğu olduğu belirtilmektedir. Söz konusu alandaki faaliyetlerin denetlenmesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunulmuştur.

 Kıyı Kanununun 13.maddesinde düzenlenen “Bu Kanun kapsamında kalan alanlardaki uygulamaların kontrolü; belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, dışında ise valilikçe yürütülür. İlgili bakanlıkların teftiş ve kontrol yetkileri saklıdır.” hükmü uyarınca alanda yapılan inşaat faaliyetinde belediyenin yetkili olduğu tanımlanmaktadır. 

Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 5.maddesinde düzenlenen “Kıyılardan kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta ve kıyının doğal yapısını bozacak nitelikte kazı yapılamaz. Valilikçe uygun görülmesi ve yazılı izin verilmesi halinde Valilik denetiminde kıyının doğal yapısını değiştirmeyecek boyut ve nitelikte yapılacak kazı işlemi izin şartlarına bağlıdır. İzin şartlarına aykırı işlem yapılması halinde verilen izin iptal edilir ve Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre cezai işlem yapılır." hükmü uyarınca, kıyının doğal yapısında geri dönülmesi mümkün olmayan zarara neden olacak işlemlerin hukuka uygunluğundan bahsedilemeyeceği açıktır.

Sözün özü Alaçatı Sulak Alanında “kıyı kenar çizgisi” belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırıdır ve suç unsuru taşımaktadır. Bu alanın korunması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediye Başkanlığını sorumluluk alarak inşaatların durdurulması için adım atmaya davet ediyoruz!

NE OLMUŞTU?
Alaçatı sulak alanında devam eden Alaçatı Port inşaatlarına tepki gösterilerek, kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile durdurulması istenmişti. Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri, inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunacağı da duyurmuştu. Odalar, bölgede yeni bir kıyı kenar çizgisi tespiti yapılmadan yeni inşaat faaliyetlerine başlandığını ve su kotunun derinleştirilerek kanal açıldığını söylemişti. Alaçatı sulak alanında (Alaçatı Port) devam eden inşaatların, yasaya aykırı olduğu ve derhal durdurulması gerektiğini belirten oda yetkilileri, hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi. 

İzmir’in Çeşme İlçesinde “Alaçatı Port” olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler nedeniyle “Alaçatı Sulak Alanının doğal yapısının olumsuz etkilendiğine işaret eden yetkililer,  ''Sayıları ve türleri değişmekle birlikte üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150’nin üzerindeki kuş türü ile oraya özgü varlığı tespit edilen su yılanının yanı sıra bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip alanın; toplum ve doğa yararı doğrultusunda değerlendirilmesi gerekirken sermayenin talepleri doğrultusunda müdahaleye uğramasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği'' görüşünü ifade ediyor.

 
Kısıtlamaları ihlal eden 47 bin 61 kişiye ceza
 
CHP'de kritik Torbalı zirvesi: Adaylık için o isim öne çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısıtlamaları ihlal eden 47 bin 61 kişiye ceza
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "19-26 Nisan'da sokak kısıtlamalarını ...
'Bina Kimlik Sistemi' uygulaması yola çıktı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasını ...
FETÖ'nün TSK yapılanmasına büyük operasyon!
İzmir ve İstanbul merkezli 62 il ile KKTC'de FETÖ'nün TSK yapılanmasına ...
 
İzmir'in meydanları yine boş kaldı!
İzmir'in önemli simgelerinden biri olan Alsancak ilçesindeki kordon boyu, ...
Vebitcoin CEO'su bahis çetesi lideri çıktı!
Muğla merkezli kripto para işlem platformu Vebitcoin'in faaliyetlerini ...
Kuzey Irak'ta terör hedefleri yerle bir edildi!
Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'ta dün başlatılan Pençe-Şimşek ve ...
 
Hırdavat deposunda yangın faciası: 4 ölü
Arnavutköy Merkez Mahallesi’nde içerisinde hırdavat malzemelerinin bulunduğu ...
İki sınırda operasyon: 41 kişi yakalandı
Milli Savunma Bakanlığı, Suriye ve Yunanistan'a yasa dışı yollarla kaçmaya ...
Türk Kızılayı'ndan depremzedelere 21.5 milyonluk destek
Türk Kızılay, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim'de meydana ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri