POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı
Yolcu otobüsü dereye uçtu: Yaralılar var!
Yolcu otobüsü dereye uçtu: Yaralılar var!
Özgür Özel: Gençlerin gitmesi beka sorunu
Özgür Özel: Gençlerin gitmesi beka sorunu
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
21 Ekim 2022 Cuma - 13:13

ŞPO'dan tartışmalı Urla planına ilişkin açıklama

Büyükşehir Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen, AK Parti cephesinden sert tepki gören ve CHP'nin bölgede arkeolojik bulguya rastlanmadığı için SİT derecesinin düşürüldüğü vurgusu yaptığı tartışmalı plan hakkında Şehir Plancıları İzmir Şubesi'nden (ŞPO) beklenen açıklama geldi.

ŞPO dan tartışmalı Urla planına ilişkin açıklama

GERÇEKİZMİR - İzmir'de Klazomenai Antik Kenti'nin içinde bulunduğu ve 3'üncü derece arkeolojik sit alanı bölgenin imar planları değişti. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2018 yılındaki kararıyla '1'inci derece arkeolojik SİT alanından çıkartılıp, '3üncü derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edildi. Bölgeye ilişkin vatandaşların imar planı değişikliği önergesi, daha önce İzmir Büyükşehir Meclisi'nde reddedildi. Reddedilen teklif, uzun süre ihtisas komisyonlarında kaldıktan sonra ikinci kez eylül ayı meclis toplantısında yeniden gündeme geldi.

SİT alanı sınırları içindeki 34 bin metrekarelik alanda imar plan değişikliği önerisi Büyükşehir Belediyesi ekim ayı son oturumunda CHP ve İYİ Parti'nin oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

Karara AK Parti cephesinden sert tepki gelirken, CHP ise vatandaşların Koruma Kurulu'na yaptıkları itirazlar sonrası bölgede kazı çalışması yapıldığını ve arkeolojik bulguların rastlanmaması nedeniyle SİT derecesinin düşürüldüğünü savundu. 

Plan tartışmasında son açıklama ise Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden geldi. Odanın açıklamasında "Genel ilke ve stratejileri ve nüfus kabullerine aykırı olması, alandaki yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelik taşıması nedeniyle uygun görülmediği tespit edilmiştir" ifadelerine yer verilirken, Büyükşehir Meclisi'nde alınan kararın Koruma Kurulu tarafından incelendikten sonra onanıcağı vurgulandı ve "Söz konusu plan değişikliklerinin onanması sonrasında askı aşamasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından gerekli incelemeler yapılacaktır" ifadelerine yer verildi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.10.2022 tarihli toplantısında Urla ilçesi, İskele Mahallesi, 4392, 4393, 4396, 4397, 4398, 4399, 4400, 4401, 4402, 4403, 4404, 4405, 4406, 4407, 4384, 4385, 4386, 4387 adaların bulunduğu alana dair alınan plan değişikliklerine ilişkin karar ile ilgili çeşitli basın kuruluşları ve vatandaşlar tarafından Odamızın konuya ilişkin görüşü sorulmaktadır.

Yapılan incelemede; İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 06/06/2018 tarihli ve 7593 sayılı Kararı ile "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı"ndan çıkartılarak "3.Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilen söz konusu alana ilişkin daha öncesinde konut ve konuta hizmet edecek kullanım kararlarına dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği Önerisi, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.10.2021 tarihli ve 05.1171 sayılı kararı, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı önerisi ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2021 tarihli ve 05.1297 sayılı kararı ile; söz konusu önerilerin 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planının genel ilke ve stratejileri ve nüfus kabullerine aykırı olması, alandaki yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelik taşıması nedeniyle uygun görülmediği tespit edilmiştir.

Süreç bu aşamada iken aynı alana ilişkin konut ve konuta hizmet edecek kullanım kararlarına dönüştürülmesine ilişkin yeniden hazırlanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği önerilerinin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.10.2022 tarihli toplantısında uygun bulunduğu ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda Koruma Bölge Kuruluna iletilmesi yönünde karar alındığı tespit edilmiştir.

Söz konusu karardan da anlaşılacağı üzere İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu karar sonrasında konunun 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda ilgili Koruma Bölge Kurulu tarafından incelenmesi gerekmekte olup uygun görülmesi halinde Büyükşehir Belediyesince onama işlemi tamamlanmış olacaktır.

Anayasa, Kanun ve Oda yönetmeliklerinde belirtildiği gibi Şehir Plancıları Odası, mesleğin ve meslektaşların hak ve çıkarlarını korumak, şehir planları ve uygulamalarının, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun yapılmasını denetlemek, bu konudaki eksiklikleri, yanlışlıkları ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Söz konusu plan değişikliklerinin onanması sonrasında askı aşamasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından gerekli incelemeler yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 
Kupada bir İzmir bir de Ege derbisi!
 
Kick boksçu Elif adını dünyaya duyurdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KPSS sonuçları açıklandı: İşte sorgulama ekranı
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları açıklandı.
'Pençe-Kilit'te yaralanan asker şehit oldu!
Pençe-Kilit Operasyonu'nda 4 Ekim'de yaralanan Piyade Uzman Çavuş Cemil ...
İKÇÜ'den açıklama: Büyükşehir'in yemek hizmeti kampüse neden alınmadı?
Katip Çelebi Üniversitesi yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yemek ...
 
İzmir'deki darp dehşeti kamerada!
Seferihisar ilçesinde, 3 çocuğa saldırıp, darbettiği anlar çevredekiler ...
Uyuşturucu davasında gerekçeli karar: Pet şişedeki DNA mahkumiyet için yeterli değil
Narlıdere ilçesindeki ormanda ele geçirilen Hint kenevirleri ile ilgili ...
Maden faciası ile ilgili soruşturmada son durum!
Türkiye'yi yasa boğan Amasra'daki maden faciasıyla ilgili soruşturmada ...
 
İzmir'de 'tarihi' operasyon: Müze gibi ev!
Karaburun ilçesindeki bir evde Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans ile ...
MİT'ten operasyon: PKK'nın sözde komutanı yakalandı
Sincar'da PKK/KCK'nın suikast biriminde sözde komutan olarak faaliyet ...
İzmir Barosu'nda 5 adaylı seçim heyecanı!
İzmir Barosu'na kayıtlı 12 bin 15 avukat hafta sonu yapılacak genel kurul ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri