POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
24 Nisan 2020 Cuma - 10:01

Salgın günlerinde emlak sayfası: Artık talep...

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, salgının emlak sektörüne etkilerini anlattı. Güleroğlu, "Bu dönemde müstakil ve özellikle bahçesi olan ekip biçme işleri yapılabilecek olan evler daha revaçta…" dedi. İZEKO'nun verilerine göre 300 emlakçı 65 yaş üstü yasak nedeniyle devre dışı kalırken, ev alım-satımında da yüzde 80'lik bir düşüş yaşanıyor. Sağlıkçılara ev vermeye ayak direme iddiası ise yalanlandı.

Salgın günlerinde emlak sayfası: Artık talep...

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Çin’’den dünyaya yayılan ve Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele süreci devam ederken, birçok sektörde de işleyiş sıkıntısı yaşanıyor. Bu kapsamda mağduriyet yaşayan alanlardan biri de emlak sektörü…

Bu kapsamda, İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, salgının emlak sektörüne etkilerini ve süreçte yaşanan değişim ve sıkıntıları anlattı.

Salgın nedeniyle emlak alım satımlarında yüzde 80 oranında bir düşüş olduğunu belirten Güleroğlu, salgın korkusundan dolayı yabancıların evlerine girmesini istemeyen birçok kişinin satışı durdurduğunu söyledi. Bu süreçte müstakil ve bahçeli evlere yönelik talep artışının olduğunu belirten Başkan Güleroğlu, alımlarda özellikle vaka sayısının az olması nedeniyle Dikili’nin revaçta olduğunu ifade etti.

Emlakçıların süreçte yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Güleroğlu, oda üyesi 300 emlakçının 65 ve yaş üzeri olduğu için sokağa çıkamaması nedeniyle iş yapamadığını kaydetti. Sağlık çalışanlarına ‘virüs’ korkusuyla ev verilmek istenmediğine ilişkin iddialarda gerçeklik payı olmadığının altını çizen Güleroğlu, aksine sağlıkçıların böyle bir talebi olduğunda gereğinin yapıldığını dile getirdi. Güleroğlu ayrıca mal sahiplerin, bu dönemde işinden çıkarılan veya ekonomik sıkıntı yaşaya kiracılara yüzde 30-40 oranında indirim yaparak kolaylık sağladığını ancak salgın sürecinin uzaması halinde ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlık yaşanabileceğini vurguladı.

KİRACILARA YÜZDE 30-40 İNDİRİM YAPILIYOR
Salgın sürecinde işinden çıkarılan ve ekonomik dar boğazdan dolayı geçim sıkıntısı yaşayan kiracılara ev sahiplerinin genellikle kolaylık sağladığını belirten İZEKO Başkanı Güleroğlu, kiracı ve ev sahipleri arasında şuan için anlaşmazlık yaşanmadığını ifade etti. Güleroğlu, “Bu dönemde genellikle mal sahipleri, kiracının iş kaybı ve ekonomik zorluk yaşaması halinde kiranın yüzde 30’unu yüzde 40’ını almayabiliyorlar. Bizim işyerimize yatan kiralar, takip ettiğimiz dosyalarda birçok mal sahibi kirada yüzde 30 ve 40 arasında indirim yapıyor.  Şuan için durum böyle… Ancak ilerleyen zamanlarda bu süreç uzarsa belki anlaşmazlıklar yaşanabilir. Çünkü kimse önünü göremiyor. Yani ev sahipleri bu konuda biraz müsamaha gösterebiliyorlar ama bu müsamaha ne zamana kadar olur bilemiyoruz” dedi.

MÜSTAKİL VE BAHÇELİ EVLERDE TALEP ARTIŞI
Salgının vuku bulmasının ardından özellikle müstakil ve bahçeli evlere yönelimin arttığını kaydeden Güleroğlu, “Çok net söyleyeyim; bu dönemde müstakil ve özellikle bahçesi olan ekip biçme işleri yapılabilecek olan evler daha revaçta…İnsanlar artık toprakla daha fazla haşır neşir olmak istiyor. 3 milyonluk 5 milyonluk apartman dairesi ama insanlar mutlu değil. Hayatımız madem pamuk ipliğine bağlı en azından 300-500 metre bir arsa olsa içinde dolaşsam, ufak tefek bir şeyler ekip onunla uğraşsam diye düşünüyor. Özellikle nüfus yoğunluğu daha düşük yerlere daha çok eğilim var. Örneğin pandemi vakasının az olması nedeniyle şuan Dikili bu konuda revaçta…” diye konuştu.

SAĞLIKÇILARA EV VERİLMEK İSTENMEDİĞİ DOĞRU DEĞİL!
Sağlıkçılara ‘virüs’ korkusu nedeniyle ev verilmediğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren İZEKO Başkanı, “Asla öyle bir şey yok. Aksine sağlıkçılar böyle bir başvuru yaptığında herkes seve seve, tereddüt etmeden gereğini yapıyor. Şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadık” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE ŞUAN 300 EMLAKÇI HİZMET VEREMİYOR
İZEKO’nun 2 bin 500 üyesinden 300’ünün 65 yaş ve üzeri olmasından dolayı iş yapamadığını kaydeden Güleroğlu, “2 bin 600 üyemizin 300 üyemiz 65 yaş ve üstü, hal böyle olunca evden çıkamadığı için hizmet de veremiyor. Bu 300 kişi şuan haliyle para kazanamıyor. Bu üyelerimiz emekli maaşı varsa, ya da yardım yapılırsa geçimini sağlayabiliyor” dedi.

EV ALIM VE SATIMLARINDA YÜZDE 80 DÜŞÜŞ VAR
İnsanlarda pandemi korkusu olduğu için ev alım ve satımlarında yüzde 80 bir düşüş olduğunu söyleyen Güleroğlu, “İnsanlar korkudan sokağa çıkıp ev arayamıyor. Hal böyle olunca bizim işlerimiz de çok düştü. Ama ödemelerimiz devam ediyor, kredi borçlarında devlet haricindeki özel bankalar erteleme yapmıyor. Bu bizim için büyük bir sıkıntı. Bazı ilan portalları hiçbir şekilde indirim yapmıyor. İlan vermeyip siteyi kapatmak istediğinizde ağır tazminatlarla karşılaşıyoruz. İş yapamıyoruz, para kazanamıyoruz.İnsanlar evlerini satıyor ama salgın korkusundan dolayı evin içinde oturan kişiler yabancıların evine girmesini istemiyor, hele oturan kiracıysa hiç istemiyor..  Bu nedenle birçok kişi satışları durdurdu. Bu yönde de çok sıkıntı yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

EMLAKÇILIK DİJİTALLEŞECEK
Sürecin sonunda emlakçılıkta dijitalleşmenin yoğunlaşacağını aktaran İZEKO Başkanı, “Artık her şey eskisi gibi olmayacak. Geçelim, oturalım dükkanımıza para kazanalım dönemi bitti. Sonuç itibariyle kendimizi yenilememiz, dijital pazara dönmemiz gerekiyor. Bununla ilgili emlakçılar odası olarak altyapımız hazır, eğitimlerimiz online olarak sürüyor. Bundan sonra insanlar eskisi gibi el sıkışmayacak, mesafeleri uzunca bir süre koruyacak, samimiyeti biraz kaybedeceğiz. Artık iş görüşmeleri, ev gezdirmeleri, pazarlıklar yüksek ihtimalle dijitale dönüşecek” dedi.

GAYRİMENKULE YATIRIM YAPAN KAZANACAK
Salgın sürecinde gayrimenkule yatırım yapan kişilerin ilerleyen süreçte ciddi kar elde edebileceğini belirten Güleroğlu şunları söyledi: “Aslında bu sürecin alım yönünde şöyle bir avantajı da var. Emlak fiyatları artmadı. Ancak döviz ve altın pik yaptı. Buradan geri dönen kar realizesi gayrimenkule dönecek. Bu realizeyi iyi analiz eden kişiler gayrimenkule yatırdığında piyasalar hareketlenmeye başladığında otomatikman yüzde 60-70 arasında bir kar realizesi yapacaklar. Bu 1 ayda olmasa bile, 6 ay ya da 1 sene de gayrimenkulun iyi bir getirisi olacak.”

 
Gümrükçü’den otobüsle bayram kutlaması
 
Cep telefonu abonelerine 1 GB ücretsiz internet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BES'te yeni düzenleme: O katkı yüzde 10 oldu
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı adına bireysel emeklilik ...
Bakanlık duyurdu: İşsizlik maaşı hesaba yatacak!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, mayıs ayı işsizlik ödeneğinin ...
31 ilde banka şubeleri cuma günü kapalı olacak
Türkiye Bankalar Birliği "Sokağa çıkma kısıtlaması kararına istinaden ...
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) ...
Bakan Pakdemirli'den İzmir'e 10 milyon dolarlık fabrika ve 46 kooperatif marketi müjdesi!
Bekir Pakdemirli, İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından video konferans ...
İzmir'de pide fiyatları belli oldu: Gramaj düştü, zam geldi!
İzmir'de 300 gramlık Ramazan pidesi 3 liradan satılacak.
 
Merkez Bankası'ndan yeni swap limiti hamlesi
TCMB, bankaların döviz karşılığı TL swap piyasa limitini, Döviz ve Efektif ...
Bakanlık duyurdu: 200 milyonluk borca erteleme
Bakan Kurum, 2/B ve tarım arazilerinin satış ve ecrimisil ödemelerinin ...
Benzin ve motorinde büyük indirim
Gece yarısından itibaren motorinde 41 kuruş, benzinde 31 kuruş indirim bekleniyor.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri