POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
20 Mart 2023 Pazartesi - 08:18

Siyaset Bilimci Tosun’dan çarpıcı değerlendirme: İnce çekilirse Kılıçdaroğlu 1. turda kazanır!

Memleket Partisi Lideri İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığını açıklamasının ardından muhalif seçmen kendisine ‘oy bölme’ ve ‘Kılıçdaroğlu lehine çekil’ çağrısı yaparken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun İnce’nin çekilmesi durumunda HDP seçmeninin destek vermesi şartı ile Kılıçdaroğlu’nun 1. turda yarışı kazanacağını belirtti.

Siyaset Bilimci Tosun’dan çarpıcı değerlendirme: İnce çekilirse Kılıçdaroğlu 1. turda kazanır!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye’de gözler 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine çevrilirken Memleket Partisi Lideri ve eski Cumhuriyet Halk Partili(CHP) Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

İnce’nin Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu yarışta Kılıçdaroğlu’na gelebilecek oyları alarak seçimin 2. tura kalmasına neden olabileceği konuşulurken CHP kanadından kendisini partiye davet niteliği taşıyan açıklamalar da geldi.

Muhalefet cephesi İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in 6’lı Masa’yı sallayan çıkışının ardından krizin çözülmesi ile derin bir oh çekerken bu kez de İnce’nin adaylığı ile seçimin 2. tura kalması endişesi oluştu.

‘Kılıçdaroğlu lehine adaylıktan çekil’ çağrılarına yanıt veren İnce, "Beni değil, edebiliyorsanız önce benim aday olmamı isteyen insanlarımızı ikna edin. Bu işi başaracağımızdan şüphesi olmayan milyonları ikna edin" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Muharrem İnce, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu lehine seçimlerden çekilebileceğini söylemişti. İnce, "İkinci tura ben ve Kemal Bey çıkarsak gerçekten çok eğlenceli olur. Ben çelebi adamım. Kadir kıymet bilen adamım. Bu memleketi herkesten çok seven adamım. Kimse merak etmesin, gerektiği anda gereğini yaparım" dedi. İnce sözlerinin devamında, "Durumu değerlendiriyorum. Kendi adıma değil, Türkiye adına. Günü geldiğinde çekilmeyi bilirim. Kemal Bey lehine çekilirim" demişti.

Seçime az bir süre kala İnce’nin ne yapacağı gündemde geniş bir yer kaplarken konuyu Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun değerlendirdi.

Tosun, İnce’nin seçimin ikinci tura kalmasına neden olup olmayacağı sorusuna yanıt vermek için erken olduğunu söylerken, İnce’nin adaylıktan çekilmesi durumunda HDP seçmeninin Kılıçdaroğlu’na destek vermesi şartı ile 1. turda yarışı kazanacağını belirtti.

Tosun Kılıçdaroğlu için seçim yaklaştıkça ‘kazanacak’ algısı oluşması durumunda İnce’ye oy vermeyi düşünen seçmenin Kılıçdaroğlu’na yönelip yönelmeyeceği sorusuna ‘bandwagon’ etkisi üzerinden yanıt verdi.

Tosun son olarak şu ana kadar Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü stratejinin başarılı olduğunu sözlerine ekledi.

O HIZIN KESİLME OLASILIĞI VAR!

-İnce aday olması durumunda seçimin 2. tura kalmasına sebep olur mu?

-Erken bu konuda bir şey söylemek için. İki aylık bir süre var kampanya sürecindeki kendilerini seçmenlere anlatmaları önemli bunu söylemek için erken kesin kalır diye bir şey yok. Yüzde 4, 5 oy alır mı o da sürece bağlı olan bir şey. Start verip hızını alıp sonra o hızın kesilme olasılığı da var. O da mutlaka aynı performansa adaylar bu yarışta bitiş çizgisine kadar giderler diye de bir şey yok. Diğer adaylar bu süreçte nasıl performans gösterecekler, o adaylara ilgi ne olacak bir sürü değişken var. Yüzde 4, 5 oy alır ikinci tura gidebilir matematiksel olarak böyle ama seçime 2, 3 gün kalsaydı matematik konuşulurdu ama daha o aşamaya gelinceye kadar daha neredeyse 2 ay var.

İNCE ÇEKİLİRSE KILIÇDAROĞLU 1. TURDA KAZANIR!

-Bugünün şartları ile ve şu anki araştırmalara bakarak ‘İnce çekilirse Kılıçdaroğlu kesinlikle kazanan olur’ demek mümkün mü?

-En son İstanbul Ekonomi Araştırmaları’ndan Can Selçuki’nin bir araştırma sonucunu gördüm. İnce’nin 5, 6 civarında bir oyu var. Çekilirse ve HDP seçmeninin de destek vermesi koşulu ile 1. turda Kılıçdaroğlu kazanır tabi ki. Neden kazanır çünkü özellikle Cumhur İttifakı’nın oy bagajı dolmuş durumda oy alabilecek seçmen kararsız seçmen var, kararsız seçmen de zaten AKP’den gelen seçmen önemli bir kısmı AKP’den ne geldi, ekonomik kriz vardı, üstüne bir de depremle ilgili ilk üç günde yönetememeyi dikkate aldığımızda bu AKP’ye bir negatif bir algının güçlenmesine neden oldu. Depremden önce bir miktar geri dönüş gözleniyordu kararsız seçmende bir takım uygulamaya koydukları popülist ekonomi politikaları ile ama özellikle deprem nedeniyle bu kararsız seçmen ortada duranlar yönelmesi söz konusu olmadı o açıdan bakıldığında bu tablo içinde çok zor görünüyor 2 aylık süre içinde.

BANDWAGON ETKİSİ: İNCE SEÇMENİ SON VAGONA ATLAYABİLİR!

-Kılıçdaroğlu’nun bazı anketlerde yarışı önde götürdüğünü görüyoruz. İnce aday olsa bile Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını gören kitleler İnce’den vazgeçerek Kılıçdaroğlu’na yönelir mi?

-Yönelebilir. Şimdi bu kamuoyu araştırmaları için kullanılan bir kavram var. Bandwagon etkisi deniyor buna. Kamuoyu araştırmalarında bir adayın bir partinin seçim süresi yaklaştıkça önde olduğunu gören seçmen son vagona atlar. Araştırmaların özellikle seçmenin parti ve aday tercihlerine ile ilgili bir etkisidir bu. Kamuoyu araştırmalarında Kılıçdaroğlu’na yönelik desteğin arttığı, Kılıçdaroğlu’nun önde olduğu seçim kazanmakta olduğu gibi sonuçlar görülür hale gelirse bu araştırmalar seçmen tercihleridee bandwagon etkisi yapar. Son vagona atlama etkisi yani. İnce’nin seçmeni de o son vagona atlayabilir ama bunun koşulu Kılıdçaroğlu’nun iki aylık süreçte performansının yüksek olması ve İnce’nin seçmenine de hitap etmesi gerekir.

-KILIÇDAROĞLU’NUN İNCE STRATEJİSİ ÇOK DOĞRU!

-Kılıçdaroğlu’nun şu ana kadarki adaylık performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İzlediğim kadarı ile şu anda çok başarılı bir strateji izliyor gerekse CHP ve Millet İttifakı. İnce ile bir onu rakip görüp rakibi yıpratmaya yönelik bir strateji izlemiyorlar. Zaten İnce’nin adaylık çıkışı da çok büyük ölçüde duygusal bir tepkiden kaynaklanıyor. İnce’yi rencide edecek en ufak bir yaklaşımı yok Kılıdçaroğlu’nun bu çok doğru bir strateji. İnce CHP’nin öz evladı. Kampanya ilerledikçe o seçmenin Kılıçdaroğlu’na kazandıracak ölçüde geri dönme olasılığı her zaman için vardır. Bu konuda çaba gösterilmesi gerekiyor özellikle genç seçmenlerden İnce’ye olan ilgili çok iyi takip etmeleri gerekiyor.

 

 

 
DP İzmir İl Başkanı Faralyalı ile seçim gündemi: İktidarın Demokrat Parti alerjisi var!
 
CHP'de Genel Merkez'deki İzmirlilerin adaylık kararları belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP İzmir İl Başkanı Faralyalı ile seçim gündemi: İktidarın Demokrat Parti alerjisi var!
Türkiye gözünü 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlere çevirirken Demokrat ...
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuru süreci başladı
Yüksek Seçim Kurulu'nun 14 Mayıs için hazırladığı seçim takvimi işlemeye ...
Karamollaoğlu'ndan İktisat Kongresi'nde iddialı '14 Mayıs' mesajı!
SP Lideri Karamollaoğlu adalet vurgusu yaptığı, gelir dağılımında eşitlik ...
 
İYİ Partili Özlale: Küresel eğilimleri okuyan, kapsayıcı bir devlet gerekir!
İYİ Partili Özlale, Genel Başkan Akşener'i temsilen katıldığı İkinci Yüzyılın ...
Davutoğlu: 6'lı masa tarihin en büyük toplumsal barış projesi!
Gelecek Partisi Lideri, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ...
DP Lideri Uysal'dan İktisat Kongresi'nde 'umut' vurgusu!
İktisat Kongresi'nin tarihine ve önemine değinen, iktidarı inşaat ve rant ...
 
İnce: YSK'ya gidip adaylık başvurusu yapacağım
Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) giderek cumhurbaşkanlığı için adaylık başvurusunu ...
Babacan'dan İzmir'de 'mutabakat' mesajı: Yüzde 60'ını 5 yılda yapalım, Türkiye uçar!
Türkiye ekonomisi üzerinden dikkat çeken mesajlar veren DEVA Partisi Genel ...
Kılıçdaroğlu'ndan İktisat Kongresi mesajları: 4 ayaklı stratejiyi anlattı!
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri