POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ampute Milli Futbol Takımı tarih yazdı
Ampute Milli Futbol Takımı tarih yazdı
Türkiye'nin 2'nci uzay misyonu tamamlandı
Türkiye'nin 2'nci uzay misyonu tamamlandı
Açıklama geldi: Akşener'e görev teklif edildi mi?
Açıklama geldi: Akşener'e görev teklif edildi mi?
Aziz Yıldırım kongreyi terk etti!
Aziz Yıldırım kongreyi terk etti!
3 Kasım 2021 Çarşamba - 11:24

Smyrna Antik Tiyatro’sunda sürpriz buluntu!

Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 5 yıldır kazı çalışmalarının sürdüğü Smyrna Antik Kenti'ne ait tiyatroda, sanatçılar tarafından kullanıldığı değerlendirilen bir latrina (tuvalet) bulundu. Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Akdeniz’de ilk kez bir tiyatro sahne binası içerisinde bir mekanın tuvalet olarak kullanılmış olduğuna şahitlik ettiklerini söyledi.

Smyrna Antik Tiyatro’sunda sürpriz buluntu!

İzmir’in Kadifekale semti yamacında bulunan yaklaşık 2 bin 400 yıllık Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bulgular, dönemin sosyal ve kültürel hayatına ışık tutmayı sürdürüyor. Bin 500 yıl önce üzeri toprakla kapanan ve gün yüzüne çıkarılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle kazı çalışmaları süren antik kente ait tiyatroda, latrina (tuvalet) bulundu. Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Akın Ersoy,  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi adına yürütülen çalışmalarda hiç beklemedikleri buluntularla karşılaştıklarını, heyecanlı olduklarını söyledi. Kazı esnasında latrinaya rastladıklarını ifade eden Akın Ersoy, “Bizim bildiğimiz tiyatroların yakınlarında, gelen izleyicilere hizmet eden latrinalar var ama böyle tiyatronun sahne binası içerisinde bir mekanın tuvalet olarak kullanılıyor olması bir ilk” dedi.

“Akdeniz coğrafyasındaki tiyatrolarda bir ilk”
Ersoy buldukları latrinanın özelliklerini şöyle anlattı: “12-13 kişinin birlikte kullanabileceği, Anadolu’da daha sık gördüğümüz şekliyle U planlı oturma düzenine sahip bir tuvalet. Çok sayıda kişinin bir arada bu tuvalet mekanını kullanması aynı zamanda sosyalleşmeyi de beraberinde getiriyordu. Sadece sahne binasında çalışan ve yine tiyatroda performans gösteren sanatçılar tarafından kullanıldığını düşünüyoruz. Çünkü sahne binası izleyiciye kapalı. Kapalı alanda bulunduğu için bunun ‘sanatçı tuvaleti’ olarak değerlendirmek mümkündür. Bu da Akdeniz coğrafyasındaki tiyatrolarda bir ilk olarak karşımıza çıkıyor.”
Tiyatronun tarihinin Milattan Önce (MÖ) 2. yüzyıla dayandığını, latrinanın ise Milattan Sonra (MS) 2. yüzyılda tiyatroda yapılan büyük çaplı değişiklikler sırasında inşa edildiğini değerlendirdiklerini belirten Ersoy, latrina ve tiyatronun MS 5. yüzyıla kadar kullanıldığı da sözlerine ekledi.

Latrinanın özellikleri
20 bin izleyici kapasiteli Smyrna Antik Tiyatrosu’nda bulunan latrina, yaklaşık 40 santimetre yüksekliğinde. 60 ile 70 santimetre aralıklarla kişilerin yan yana oturabilecekleri bir yapıya sahip. Bankın önünde taban seviyesinde sürekli temiz su akan yine U planlı 8-10 santimetre derinliğinde bir su oluğu yer alıyor. Sürekli akan temiz su oluğu kişilerin sopaya bağlı bir sünger yardımıyla temizlenmesini sağlıyor. Oturma bankları çoğunlukla olduğu gibi Smyrna örneğinde de ahşap. Tuvalet delikleri ise anahtar kilidi formunda.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Smyrna Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının ana destekçisi. 2012 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kazıya verdiği destek miktarı 12 milyon lirayı aştı.

 
Gaziemir’in şampiyon taekwondocuları
 
Bahçesinde 4 uçak bulunan lisede geleceğin teknisyenleri yetişiyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsa Soytürk. 4 Kasım 2021 Perşembe 06:56

Çok güzel bir sonuç..Anadolu’daki hiç bir antik tiyatroda görmediğim bir şey..İşte gene Smyrna farkı..Çok teşekkür ediyorum Akın Hoca’m

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’in şampiyon taekwondocuları
Gaziemir Belediyesi’nin Taekwondo Antrenörü Volkan Yalçınkaya, Türkiye ...
'Karşıyaka'nın çarşı projesi' ödül kazandı
Karşıyaka Çarşı’nın revizyonu için Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ...
Büyükşehir'in çekici hizmeti İzmir trafiğine nefes oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki trafik yoğunluğunu azaltmak ve ...
 
Büyükşehir'de 'Çin' günü: İş birliği mesajları
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, İzmir Büyükşehir ...
'Güçlü kadın, güçlü Buca' projesi yola çıktı
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların sosyal yaşamda güçlendirilmesi ...
Bornova’da ‘emsal artışı’ müjdesi
Bornova Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Bornova Belediye ...
 
Batur’dan Yeşilay’a tam destek
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Yeşilay ile işbirliği konularında ...
Menderes'te Off Road heyecanı!
Menderes, 2021 Off Road Oyunlarına ev sahipliği yapacak. Etkinlikte Formula ...
Başkan Soyer'den çarpıcı 'emsal artışı' ve 'Uzundere' mesajları!
Depremzedeleri sevindiren 'emsal artışı' kararı hakkında TMMOB'a bağlı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri