POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi?
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi?
Tekneler çarpıştı: 2 kişi öldü, 5 kişi kayıp
Tekneler çarpıştı: 2 kişi öldü, 5 kişi kayıp
14 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon!
14 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon!
Şok kaza: İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü!
Şok kaza: İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü!
9 Mayıs 2024 Perşembe - 11:46

TCMB enflasyon tahminini yükseltti!

Merkez Bankası Başkanı Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda "Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz. Kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi. Karahan 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini 2 puan yükselterek yüzde 38'e çektiklerini açıkladı. 2025 ve 2026 tahminlerini ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını duyurdu. Karahan bunun yanında enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 ile mayıs ayında görüleceğini belirtti.

TCMB enflasyon tahminini yükseltti!

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştiriyor.

Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ettiklerini belirten Karahan "Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYON ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ PATİKANIN ÜZERİNDE"

Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip ettiklerini belirten Karahan "2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun ana eğilimi gerilemekle birlikte, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda öngördüğümüz patikanın üzerinde seyretmiştir" diye konuştu. Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının, diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu gördüklerini belirtti.

"MENKUL KIYMET TESİS UYGULAMASINI SONLANDIRDIK"

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının, dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu vurgulayan Karahan sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Menkul kıymet tesis uygulamasını 9 Mayıs itibarıyla tamamen sonlandırdık. Likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacağız. Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacaktır."

"TL'YE GÜVEN ARTTI"

Mart toplantısındaki ilave parasal sıkılaştırmanın, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdığını ve rezervlere olumlu yansıdığını söyleyen TCMB Başkanı Karahan "Swap hariç net rezervlere bugün itibarıyla baktığımızda son iki haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır" dedi.

"TAHMİNİ 2 PUAN YÜKSELTTİK"

Karahan TCMB'nin enflasyon beklentilerini ise şöyle açıkladı:

"2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir."

ZİRVE MAYISTA GÖRÜLECEK

Karahan bunun yanında enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 ile mayıs ayında görüleceğini belirtti.

TAHMİN NEDEN GÜNCELLENDİ?

Karahan 2024 yılı tahmin güncellemesinin nedenleriyle ilgili ise şunları söyledi:

"Yılın ilk çeyreğindeki makroekonomik gelişmelerin belirleyici olduğunu görüyoruz. Dirençli seyreden talep koşulları nedeniyle yılın ilk yarısında çıktı açığının önceki rapor öngörülerine göre daha yukarıda olacağını tahmin ediyoruz. Sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme süreci devam edecektir. Bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0,4 puan artırıcı yönde etkilemiştir. Türk lirası cinsi ithalat fiyatları, gıda enflasyonu ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayımlarımızdan gelen toplam etkiyi -0,2 puan olarak hesaplıyoruz. Son dönemde, enflasyonun ana eğilimi öngörülerimizden daha yüksek gerçekleşmiştir. Sıkı para politikası duruşu ve politika eşgüdümü başlangıç koşullarındaki bu bozulmayı kısmen telafi edecektir. Bu sayede, ana eğilimin yıl sonu enflasyonuna etkisinin 1,8 puan ile sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz."

"KUR HEDEFİMİZ YOKTUR"

Karahan toplantının soru-cevap kısmında dolar/TL için bir hedeflerinin olup olmadığının sorulması üzerine "TCMB olarak kur hedefimiz yok. Kur seviyesi serbest piyasada belirleniyor" cevabını verdi.

Karahan bunun yanında rezerv seviyesi için de bir hedefleri olmadığını ifade etti.

SWAP'ların açılıp açılmayacağının sorulması üzerine ise bu konuda düzenlemeyi BDDK'nın yaptığını ancak kırılganlıkları artırmayacak şekilde hareket etmenin faydalı olacağını belirtti.

"ÜCRETLERİN YÜKSEK ENFLASYONDA ERİMESİ SÖZ KONUSU"

Merkez Bankası'nın asgari ücret zammı konusunda tavsiye vermediğini söyleyen Karahan "Tahminlerimizi, tek artış yapılacağı söylendiği için, bu yönde yaptık. Ücretlerin yüksek enflasyonda erimesi söz konusu. Yapmamız gereken fiyat istikrarını sağlamak. Böylece kalıcı refah artışı olacak" diye konuştu.

 
Doğan’dan 'istifa' çıkışı: Müfteriler... Karşılarında beni bulacaklar!
 
Karşıyaka’da ‘dirençli kent’ için uluslararası iş birliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZTO'da e-ihracat zirvesi: İzmir merkez olacak!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyelerinin ihracatını artırmak için bir haftada ...
Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "Enflasyon ...
Emekliye yüzde 25 zam göründü
Türkiye’deki milyonlarca emekli, temmuzda yapılacak maaş zammına odaklandı. ...
 
Bakan Şimşek'ten fiyat istikrarı vurgusu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Fiyat istikrarı olmadan gelir ...
Ege’nin ihracatta yüzü güldü
Ege Bölgesi'nin bu yılın ilk dört aylık döneminde ihracatı 2023 yılının ...
Benzin ve motorine indirim geldi!
Brent petrol fiyatlarında dalganlanmayla, benzin ve motorin fiyatları ...
 
MAST İzmir Boat Show’a ziyaretçi akını
Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanları ...
Bir sigara grubuna daha zam geldi!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, JTI sigara ...
Rekabet Kurumu'ndan META'ya büyük ceza
Rekabet Kurulu, sosyal medya şirketi META'nın, Türkiye'deki tüm 'Threads' ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri