POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Arda Güler Messi ve Ronaldo'yu geçti
Arda Güler Messi ve Ronaldo'yu geçti
Yapı Kredi'nin satışı iddiası: Koç Holding'den açıklama
Yapı Kredi'nin satışı iddiası: Koç Holding'den açıklama
Emeklilere indirim kararı Resmi Gazete'de!
Emeklilere indirim kararı Resmi Gazete'de!
Evlilik desteği ödemeleri başladı
Evlilik desteği ödemeleri başladı
3 Mart 2022 Perşembe - 14:11

TMMOB: İş cinayetleri kader değildir!

3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen açıklamada konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, “Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir” dedi

TMMOB: İş cinayetleri kader değildir!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada basın metnini TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir okudu. Madenlerde, inşaatlarda, tarım alanlarında, fabrikalarda yaşanan faciaların toplumda derin acılar yarattığını belirten Akdemir, ILO verilerine göre Türkiye’nin ölümle sonuçlanan kazalar bakımından Avrupa’da ilk sırada yer aldığını söyledi. 

20 YILDA 28 BİNİN ÜZERİNDE İŞ CİNAYETİ
2021 yılında iş kazası sebebiyle hayatını kaybeden emekçilerin sayısının en az 2 bin 170 olduğunu söyleyen Akdemir, “Yaşanan onca acıya, yaptığımız tüm uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmadığı, yapılaması gereken düzenlemeler yapılmadığı için aradan geçen 30 yılda on binlerce kişi, evine ekmek götürebilmek için çalıştığı işyerinde hayatını kaybetti. Bu kayıplar her geçen yıl ne yazık ki daha da artıyor. Basına yansıyan haberlere göre 2021 yılında işi başında hayatını kaybeden emekçilerin sayısı en az 2 bin 170 olarak tespit edildi. Basına yansımayan, habere konu olmayan daha çok sayıda iş cinayetinin olduğunu hepimiz biliyoruz. Emek sömürüsünü derinleştiği; esnek, güvencesiz istihdamın yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği 20 yıllık AKP iktidarı dönemi boyunca toplu işçi ölümleri tarihin en yüksek sayılarına ulaşmış, 20 yılda 28 binin üzerinde emekçi işyerlerinde hayatını kaybetmiştir. Madenlerde, inşaatlarda, tarım alanlarında, fabrikalarda yaşanan facialar toplumda derin acılar yaratmaktadır. ILO verilerine göre Türkiye ölümle sonuçlanan kazalar bakımından Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. Bu durum mevcut yasal düzenlemelerin iş kazalarını ve ölümlerini önlemekteki yetersizliğinin, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda köklü ve yapısal sorunlar olduğunun en açık göstergesidir” dedi.

YASALAR SERMAYE ÇIKARLARINI GÖZETİYOR
İş kazaları ve meslek hastalıklarının temelinde, sermayenin azami kar hırsı ve emek aleyhine politikalarının yatmakta olduğunu savunan Akdemir, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin düzenlemelerde sendikalar, meslek örgütleri ve bilim insanlarının görüşlerinin dikkate alınmaması sorunu her geçen gün derinleştirmektedir. Mevcut yasal çerçeve, işçiyi korumak, iş güvenliğini sağlamak ve meslek hastalıklarını önlemekten çok sermaye çıkarlarını gözeten konumdadır. Siyasi iktidar, mevzuatı ve çalışma koşullarını iyileştirici ve geliştirici adımlar atmaktan sürekli olarak kaçınmaktadır. Çünkü insan hayatını değil, rantı odağına almakta; çalışandan değil, işverenden yana taraf olmaktadır. Devletin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki bu çarpık konumlanışı nedeniyle, devletin ve işverenin sorumluluğunda olması gereken pek çok şey iş güvenliği uzmanlarının omuzlarına yüklenmektedir. Danışmanlık hizmeti olarak verilmesi gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği, ülkemizde yasaların da yol vermesi ile bir suçlu yaratma olayına dönüşmüştür. Yapılması gereken şey, bu çarpıklığın düzeltilerek, işçi sağlığı ve iş güvenliğine kaynak ayırmayan, tedbirleri almaktan kaçınan, bu tedbirlere işgücü ve maliyet hesabıyla yaklaşan işverenlerin de yaşanan kazalardan ve meslek hastalıklarından sorumlu tutulacağı bir işleyişe geçilmesidir” ifadelerini kullandı. 

HİÇBİR EMEKÇİNİN KADERİ DEĞİL
Sendikal örgütlenmenin önündeki engellere dikkat çeken Akdemir, “Ülkemizde iş cinayetlerinin, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının bu denli yaygın olmasının bir diğer nedeni de emekçilerin sendikal haklarının baskı altında tutulmasıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller tüm çalışanlar için kaldırılmadıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenlemelerin ve denetimin yalnızca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmesi, doğru kararların alınmasının önünde bir engeldir. Bu nedenle düzenleme ve denetleme; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanında, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB’den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir. Çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler bu enstitü tarafından yeniden ele alınmalı ve kararlaştırılmalıdır. Gerçekleşen iş cinayetleri ve iş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğu bilinmektedir. Bilimsel ve teknik ölçütler doğrultusunda atılacak adımlar ile göz göre göre ‘geliyorum’ demekte olan facialara son vermek mümkündür. Bunun için önce insan hayatını ve emeğe değer veren bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Bizler, her 3 Mart’ta olduğu gibi bugün de iş cinayetleri ile mücadele etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir” açıklamasında bulundu.

 
Soyer duyurdu: Ve Büyükşehir o yönetmeliğe dava açtı!
 
Müzik yasağı ne zaman kalkacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oğlunu öldüren gelininden şikayetçi olmadı!
Adana'da şiddet gördüğü eşi Osman Efeoğullarını öldüren Öznur Gülten Efeoğulları ...
''Artık sofralık kırma-çizme 'taş', sıkma 'taş' yağı yersiniz!''
Çiftçiler, zeytinliklerin maden faaliyetlerine açılmasına ilişkin yönetmeliğe ...
Eski bakan dehşeti anlattı: 20 gün boyunca tehdit ve hakaretlerle yaşadım
Telefon dolandırıcılarına yarım milyon lira kaptıran, yaklaşık 15 milyonluk ...
 
Denize düşen yaşlı kadını Sahil Güvenlik kurtardı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, denize düşen 75 yaşındaki kadın Sahil Güvenlik ...
1 haftada 21 bin 992 sürücüye ceza!
İzmir'de, geçen hafta yapılan trafik denetimlerinde 21 bin 992 sürücüye idari para cezası kesildi.
İzmir'de 'ölüm içkisi' depolarına baskın!
Torbalı ilçesinde düzenlenen sahte etil alkol operasyonunda 11 bin 60 ...
 
İzmir'de sahte para operasyonu
Balçova ilçesindeki bir büfeden sahte parayla alışveriş yapmaya çalışan ...
Doğum gününü kutlamak için İzmir'e geldi, ülkesine dönemedi!
Ukrayna'nın Harkov şehrinden İzmir'e doğum gününü kutlamak için gelen ...
İzmir'den Ukrayna'ya yardım yağdı!
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğince başlatılan yardım kampanyası kapsamında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri