POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
Havalimanında 42 personel hastanelik oldu!
Havalimanında 42 personel hastanelik oldu!
8 Haziran 2020 Pazartesi - 12:27

Tabip Odası Başkanı Obuz'dan çarpıcı 'normalleşme' mesajları: İzmir'de artış bekliyoruz!

Normalleşme sürecinde geride kalan 1 haftayı değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Obuz, “Önlemlere bu kadar uyulmadığını görünce normalleşmeyi halkımıza iyi anlatamadık diye düşünüyorum. Koruyucu tedbirlerin uygulanmaması vaka artışıyla karşımıza çıkacak. Tüm şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de artış bekliyoruz. Bize gelen bilgiler, hastanelere başvuruların ve yatan hastalarda artış olduğu yönde…” dedi.

Tabip Odası Başkanı Obuz dan çarpıcı  normalleşme  mesajları: İzmir de artış bekliyoruz!

Gizem TABAN/ GERÇEKİZMİR - Türkiye’de 1 Haziran’da devreye giren normalleşme takvimi ile birlikte, kafeler, restoranlar, oteller gibi birçok işletme ve tesis yeniden işbaşı yaptı.

Virüsle mücadele devam ederken, yasakların kalkmasıyla birlikte vatandaşlar sokaklara, sahillere, sahil kenarlarına akın etti.

Normalleşme sürecinde 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kısıtlama geçerliliğini korurken, geride kalan 1 haftada özellikle sahil kenarları ve mesire yerlerinde sosyal mesafenin sıfırlandığı kalabalık görüntülerinin yanı sıra mahallelerde ve otogarlarda yaşanan asker uğurlamaları ortaya korkutucu kareler çıkardı. 

Kuralların hiçe sayılması vaka sayısında yeniden artış korkusu yaratırken, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Koruyucu tedbirlerin uygulanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Obuz, İzmir’de vaka sayılarında artış beklediklerini dile getirerek, normalleşme sürecinin halka iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI KISITLAMASI HAK İHLALİNE GİRMEYE BAŞLADI
‘Önlemlere bu kadar uyulmadığını görünce normalleşmeyi halkımıza doğru anlatamadığımızı düşünüyorum’ diyen Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “Koruyucu önlemlere dikkat edilmiyor, maske kullanılmıyor, fiziki mesafe yok sayılıyor. Sadece yasakla olmaz, zaten yalnızca hafta sonları kısıtlama geliyordu, hafta içinde herkes serbestti. Ama bu kıyıların, kafelerin, parkların, restoranların açılmasıyla çok daha bir rahatlık görüyoruz bu hafta… Üstelik sadece 18 yaş altı ve 65 yaş üstüne kısıtlama var. O zaman ‘onların özgürlüklerini ne için kısıtlıyoruz’ diye de haklı sorular dile geliyor. Bu artık bir hak ihlaline girmeye başladı. Her yerin açılma sürecinin fütursuzca uygulanması getirilen diğer kısıtlamaları anlamsızlaştırıyor” açıklamasında bulundu.

SÜRECİ İYİ ANLATMALIYIZ
Önlemlerin uygulanmamasının vaka sayısında artışa neden olacağını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı şunları söyledi: Koruyucu tedbirlerin uygulanmaması vakaların artışıyla karşımıza çıkacak. Bu süreci iyi anlatabilmemiz gerekiyor. Halkımızı da anlamamız gerekiyor; onların ekonomik, sosyal, psikolojik baskı altında olduğunun da bilincinde hareket edilmesi gerekiyor.”

TOPLU ULAŞIMDA SAAT DÜZENLEMESİ ÖNERİSİ
Vaka sayısında artış yaşanmasının engellenmesi için alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerde bulunan Obuz, “Mesela toplu ulaşım saatleri seyreltilebilir, düzenlenebilir. Aynı anda herkesin işe gidiyor olması kabalıklara neden oluyor. Dışarı, çıkma, hava alma, restorana sahile gitme durumu daha çok isteğe bağlı… Orada da çok net kurallar belirlenip, halka sunulmalı. Yasakçı bir zihniyet şeklinde değil tabi ki! Hava alma ihtiyacı, özgürlüğü gözetilerek yapılabilir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının da bu kısıtlamalarının boşa gitmeyeceği, onların da daha özgür olabileceği alanlar ve saatler sağlanabilir” diye konuştu.

KISITLAMALARIN NEYE YARADIĞINI BİLMİYORUZ!
Virüsle mücadele sürecinin ‘şeffaf’ yürütülmediğini ifade eden Prof. Dr. Obuz, “Süreç şeffaf yönetilmediği için kısıtlamaların neye yaradığını bilmiyoruz. Bazı yayınlar da çok da bir işe yaramadığı ifade ediliyor. Bu kısıtlama gerçekten yararlı oldu mu, ya da ölümler bundan dolayı mı daha farklı oldu. Bilmiyoruz. Ölümlerin yaş ortalamasını da bilmiyoruz, resmi bir açıklama yok” dedi.

İZMİR’DE ARTIŞ BEKLİYORUZ
Virüste ikinci dalgasına beklentisi ve İzmir’de beklenilen tabloya ilişkin konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı, “Şuan Türkiye’de aktif olan 35 bin hasta var. Ölümler 5 bine yaklaştı. Dün itibariyle yoğun bakım ve entübe hasta sayılarında da artış olduğun gördük. Bunun şakası olmaz. İyi anlatmamız ve koruma önlemlerini çok net bir şekilde ortaya koymamız gerekiyor. Fiziksel mesafeye çok net uyulması sağlanmalı. Bilim Kurulu’nun rehberler gördüğümüz kadarıyla uygulanmıyor. Bu rehberlerin gözetilmesi gerekir. Bunu halka değişik kanallarla anlatmak lazım. Normalleşme takvimi 1 Haziran’da başladı. Virüsün 5 ile 14 gün kuluçka süresi var. Asker uğurlama, ziyaretler var, bunlardan dolayı lokal vaka artışı olduğu söyleniyor. Tüm şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de bir artış bekliyoruz. Bize gelen bilgiler, hastanelere başvuruların ve yatan hastalarda artış olduğu yönde…” diye konuştu.

 
Karşıyaka’da çınarlara özel müzik şöleni
 
Gruşçu'dan, Başdaş'a sert 'Batur' yanıtı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin Öztürk 8 Haziran 2020 Pazartesi 18:24

Kesinlikle korona virüs bitmez aksine dahada çoğalır Normalleşmenin bedelini çok ağır ödeyeceğiz bu ne demektir ölümü kendi rızamızla istiyoruz demektir çok yazık biz asla akıllanmayız....

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Testte kriterler değişiyor: Ateş düştü, ağrısı arttı!
Ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı şikâyetinden biri bile görülse uygulanan ...
Bakan Koca son durumu paylaştı, uyarı yaptı
Türkiye'de son 24 saatte 914 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 23 kişi hayatını ...
Okul çağı aşılamaları aile hekimliklerinde uygulanacak
Sağlık Bakanlığı, ilköğretim 1. ve 8. sınıf okul çağı aşılamalarının, ...
 
Süs havuzlarına giren çocuklar için virüs tehdidi!
İzmir'de havaların ısınmasıyla serinlemek isteyen çocuklar, süs havuzlarına ...
Bakan Koca uyardı: Çok fazla normalleşmeyelim
Bakan Koca, Twitter hesabından, "Son vakanın tedavi edildiği, salgınla ...
Son 24 saatte 21 can kaybı, 878 yeni vaka
ağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüs salgınına ilişkin yeni verileri ...
 
Virüsten son 24 saatte 18 can kaybı... 930 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca corona virüste son tabloyu açıkladı. Son ...
Son bir ayda ölenlerin yaş ortalaması açıklandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Son bir ayda ölen vatandaşlarımızın yaş ...
Sağlık Bakanlığı sektörlere göre yeni kuralları belirledi
Sağlık Bakanlığı, farklı sektörler için afişler hazırlayarak müşteri ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri