POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
24 Ocak 2019 Perşembe - 10:43

Tansiyon yükseliyor... ABD ile ilişkiler kesildi!

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı.

Tansiyon yükseliyor... ABD ile ilişkiler kesildi!

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı. Sosyal paylaşım hesabından vatandaşlarına seslenen Maduro, “Cesur ve savaşçı Venezuela halkını, sokakta kalmaya ve seferber olmaya çağırıyorum" dedi. ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala Guadiyo'ya destek verirken Türkiye, Rusya, Meksika ve Bolivya Maduro'ya arka çıktı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi" açıklamasını yaptı. Maduro destekçileri ve karşıtları ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamasının ardından ülkenin sokaklarında tansiyon yükseldi.

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı.

Maduro, ABD'nin Venezuela'da iç karışıklığa yol açtığını belirterek "Emperyalist ABD hükümetiyle politik ve diplomatik ilişkileri kestiğimizi açıklıyorum. ABD'nin bütün diplomatik ekibine, ülkeyi terk etmesi için 72 saat veriyorum." dedi.

Maduro, Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine cevaben, "Bu başkanlık sarayına halkın oylarıyla geleli 20 yıl oldu. Biz, devlet başkanını seçen halkın oylarıyla burada olduk ve olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla devlet başkanını yalnızca halk seçip halk geri alabilir." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ABD'yi sert dille eleştiren Maduro, "Latin Amerika ve Karayip bölgesini ülkesinin 'arka bahçesi' haline getirmeye çalışan emperyalist ABD'nin müdahaleci politikalarına şahit olduk. ABD müdahalelerini artık istemiyoruz. Venezuela halkı darbeciliğe, müdahaleciliğe ve emperyalizme hayır diyor." şeklinde konuştu.

"EMPERYALİST ABD HÜKÜMETİYLE İLİŞKİLERİ KESTİK"
Devlet Başkanı Maduro, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, muhalefete olan desteğine ilişkin şunları kaydetti:

"ABD Başkan Yardımcısı Pence bir emir verdi ama başarısız oldular. Bu yüzden hür Venezuela halkı önünde, emperyalist ABD hükümetiyle politik ve diplomatik ilişkileri kestiğimizi açıklıyorum. ABD'nin bütün diplomatik ekibine, ülkeyi terk etmesi için 72 saat veriyorum. Bütün Venezuela halkını bu hür ve gerekli kararı desteklemeye çağırıyorum. Venezuela halkı olarak bu topraklara saygı duyulmasını sağlamalıyız. Ne darbecilik ne de müdahalecilik... Venezuela barış, demokrasi ve bayındırlık istiyor. Venezuela'da iç karışıklığa ve şiddete yol açmak istemek ABD hükümetinin yaptığı oldukça büyük bir sorumsuzluktur."

Konuşmasında egemenlik vurgusu yapan Maduro, "Tarihi bir savaş içerisindeyiz, kimse gardını indirmesin. Biz, vatanımızın, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin var olma hakkını savunmaktayız. Benim başkanlığımdaki hükümet de ülkenin egemenliğini savunacaktır. Venezuela'yı Washington'dan yönetmek istiyorlar. Sizler kukla bir hükümet istiyor musunuz?" diye konuştu.

"ABD'YE GÜVENMEYİN ONLARIN DOSTLARI YOK, ÇIKARLARI VAR"
ABD'nin ülkesinin zenginliklerini sömürmek istediğini belirten Maduro, "Biz ABD'ye diyoruz ki; bu petrol ve bu zenginlikler sizin değildir. Bunlar egemen Venezuela halkına aittir. Şimdi ve gelecekte de öyle olmaya devam edecektir." dedi.

Maduro, orduya sadakat çağrısında bulunarak "Burada her türlü komplo ve darbe girişimi karşısında halkın iradesi, ulusal egemenlik ve Venezuela Cumhuriyeti Anayasası galip gelecek. Hem ekonomik savaşa karşı hem de halkına daha iyi hizmet eden bir hükümet için güçlü olmamız gerekiyor. Ben Bolivarcı silahlı kuvvetlerinden en yüksek sadakati ve birlik olmayı talep ediyorum. Bu şeklide galip geleceğiz." diye konuştu.

POMPEO, DİPLOMATLARIN ÇEKİLMEYECEĞİNİ AÇIKLADI
ABD'nin, Venezuela'da başkanlığını ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu desteklediğini belirten Pompeo, "Başkan Guaido’ya geçici bir hükümet kurması ve anayasal görevlerini yerine getirmesinin yanı sıra ABD ve diğer ülkelerle olan diplomatik statülerinin belirlenmesi konusunda destek vermeye hazırız" ifadelerini kullandı. 

Pompeo ayrıca Guaido'nun Maduro'nun açıklamasından sonra yazılı açıklama yaparak Amerikalı diplomatların Venezuela'da kalabileceğini belirtmesine memnun olduklarını kaydetti.

Amerikalı diplomatların Venezuela'dan geri çekilmeyeceğini vurgulayan Pompeo, şu ifadeleri kullandı:
"ABD, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini sürdürecek ve bu ilişkiyi bizim diplomatik temsilciliklerimizi ülkesine davet eden geçici Başkan Guaido hükümeti üzerinden sağlayacaktır. ABD, eski Başkan Nicolas Maduro rejiminin, ABD ile diplomatik ilişkileri koparma ya da diplomatlarımızı istenmeyen kişi ilan etme konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu düşünmüyor."

VENEZUELALILARA SEFERBERLİK ÇAĞRISI
Maduro, sosyal paylaşım hesabından vatandaşlarına seslendi. 

Ülkede devam eden bir darbe tehlikesi olduğunu daha önceki konuşmalarında sıkça tekrarlayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, halkından dikkatli olmasını istedi. 

Maduro, “Cesur ve savaşçı Venezuela halkını, bir yandan işlerine ve eğitimlerine devam ederken diğer yandan vatanın istikrarını müdafaa etmek için sokakta kalmaya ve seferber olmaya çağırıyorum. Ne darbecilik, ne dış müdahalecilik, Venezuela barış istiyor.” ifadelerini kullandı.

SAVUNMA BAKANI: ORDU KABUL ETMEYECEK
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Juan Guaido'nun başkanlığını ordunun kabul etmeyeceğini açıkladı. Bakan Padrino, yaptığı paylaşımda "Umutsuzluk ve bağnazlık ulusun barışına saldırıyor. Ülkenin askerleri olarak ne Anayasaya dayandırılarak ilan edilen geçici devlet başkanlığını ne de karanlık çıkarların gölgesine yerleştirilmiş bir devlet başkanını kabul etmiyoruz. Venezuela Silahlı Kuvvetleri Anayasayı korur ve ulusal egemenliğin de kefilidir" ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de 'PKK' operasyonu: 13 gözaltı
 
Çocuklar tatilde, okullar bakımda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Meclisi'nden Suriye tasarısına onay
ABD Temsilciler Meclisi, Suriye'deki Beşşar Esad rejimine ve rejimle iş ...
Silahlı saldırı dehşeti: En az 5 ölü
Florida eyaletindeki bir banka şubesinde düzenlenen silahlı saldırıda ...
Kerç Boğazı'ndan kahreden haber: 4 Türk öldü
Kerç Boğazı'nda içinde Türklerin de bulunduğu iki gemi önceki gün alev ...
 
Moskova'ya giden uçağı kaçırma girişimi!
Rusya'da başkent Moskova'ya giden yolcu uçağı silahlı hava korsanı tarafından ...
Kerç Boğazı'ndaki faciada korkunç bilanço!
Kerç Boğazı'nda iki gemi alev aldı, mürettabatı içinde Türkler de var. ...
Trump'ın rakibinden 'Esad ile görüşme' açıklaması
ABD Kongre üyesi ve 2020 başkanlık seçimleri için aday adaylığını açıklayan ...
 
O ülkede akaryakıt tesisinde patlama: En az 20 ölü
Meksika'da bir akaryakıt tesisinde patlama oldu, 20 kişi hayatını kaybetti.
Trump-Kim Jong-un zirvesinin tarihi belli oldu
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore Lideri ...
Rusya'dan Münbiç'in çevresinde devriye!
Rusya, YPG/PKK işgalindeki Münbiç bölgesinde bağımsız devriyelere devam ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri