POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu katletti!
Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu katletti!
6 Mayıs 2022 Cuma - 08:38

Üç fidan unutulmadı... Asıldıkları saatte anıldı

68 kuşağı önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, İzmir'in ilçelerinde idam edilişlerinin 50. yıl dönümünde anıldı.

Üç fidan unutulmadı... Asıldıkları saatte anıldı

GÜZELBAHÇE

Güzelbahçe Belediyesi ve CHP Güzelbahçe Gençlik Kolları tarafından organize edilen anmaya gece 22:00’de çadır nöbetiyle başlandı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin için türküler söylendi. Deniz Gezmiş’in arkadaşlarının da katıldığı anmada sinevizyon gösterimi yapıldı. Zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Saatler 02:30’u gösterdiğinde zaman durdu. Anıt önünde toplanan kalabalık saygı duruşunda bulundu. “Faşizme karşı omuz omuza”,  “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”,  “6.filo defol”, “Emperyalizme geçit yok” gibi sloganlar atıldı. 

Çelebi Mahallesi, Şehit Kemal Caddesinde bulunan Üç Fidan Anıtı önünde saygı duruşu yapıldı. Anmada konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Denizlerin mücadelesinin halen devam etmekte olduğunu belirterek, “Deniz, Yusuf, Hüseyin darağacına giderken hiçbir tedirginlik ya da korku yaşamadılar. Onların tek düşüncesi emperyalizme teslim olmayan tam bağımsız Türkiye’ydi. Bugün onların asıldığı gecede, onların Türkiye için yapmış olduğu uzun yürüyüşün devam ettiğini ve onların bayrağını gençlerin taşıdığını göstermek için bir aradayız. Anıtımızı 19:30’da açacağız. Türkiye’de birçok üç fidan parkı ve anıtı açıldı. Fakat 7 metrelik en büyük Üç Fidan Anıtını Güzelbahçe’de açacağız. 68 kuşağının liderlerini ilçemizde yaşatmak bizler için büyük bir gurur. Anıları önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen ise, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan tam bağımsız Türkiye için canlarını verdiler. Üç fidanın darağacına asılmasının üstünden tam 50 yıl geçti. Ancak her geçen yıl daha da büyüyorlar ve unutulmuyorlar. Bu gençleri idam eden yargıç boğazına kemik takılarak yaşamını yitirdi. Bugün Türkiye'de milyonlarca Deniz, Yusuf ve Hüseyin yaşıyor. Ben de üç fidan gibi yaşasın tam bağımsız Türkiye, kahrolsun emperyalizm diyorum. Şairin dediği gibi Onlar dövüşerek öldüler, güneşe gömüldüler vaktimiz yok onların matemini tutmaya, akın var akın güneşe akın, güneşi zapt edeceğiz güneşin zaptı yakın” diye konuştu. CHP Güzelbahçe Gençlik Kolları Başkanı Devrim Seyrek ’de “50 yıldır süren bir yası bugün kentimizde, yaşadığımız şehirde, aslında bir onurla bir gururla vücut bulmuş halinde buraya geldiniz yüreğinize vicdanınıza sağlık. Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu üç yiğidin karşısındaki görseliyle adeta bir birlerini selamlıyorlar. Sizler olduğunuz sürece de karşı karşıya, omuz omuza bu yolu yürümeye devam edecekler. Onlar birer semboldü ama öyle sembollerdi ki bunca insanı yaşı fark etmeksizin gecenin bu saatinde bir araya geldiler. Yaşasın tam bağımsız Türkiye” diye konuştu.

Konuşmaların ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. “Devrim şehitleri ölümsüzdür” , “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” sloganları atıldı. Gece boyunca Bir televizyon kanalında yapılan Üç Fidan anma programına Güzelbahçe’deki anıt nöbeti de canlı yayında gösterildi. 

KARŞIYAKA

KARŞIYAKA'DA ‘ÜÇ FİDAN’A DUYGU DOLU ANMA
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 50. yılında Karşıyaka’da anıldı. 6 Mayıs 1972’de sabaha karşı 05:00 sularında idam edilen üç fidanı anmak için Bestekar Yusuf Nalkesen Meydanı’nda bulunan Üç Fidan Anıtı'nda tören düzenlendi. Karşıyaka Belediyesi törende, yaşamını yitiren üç fidanın anısına üç çınar fidanını toprakla buluşturdu, fidanlara can suyu verildi.
Törende konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka İlçe Başkanı M. Serdar Koç şunları kaydetti: “Tam 50 yıl oldu, 50 yıl önce üç fidan yaşamdan koparıldı… Bizler ülkemizin faşizme teslim olduğunu, üç fidanın idam edildiğini gördük. Üç fidan hiçbir zaman unutulmayacak; demokrasi için, halkı için mücadele veren bu üç genci unutmayacak ve unutturmayacağız. Kendilerini saygıyla anıyorum.” Ardından 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu sonrası sevilen sinema sanatçısı Yüksel Ünal, Can Yücel’in ‘Aşk Olsun Sana Çocuk’ adlı şiirini okudu.

“RUHLARI ŞAD OLSUN”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da üç fidanın uğruna hayatını kaybettiği mücadelenin devam ettiğini belirterek, “50 yıl önce bugün, bu saatlerde ülkemizin üç değerli genci, yaşasalardı bu ülkeye önemli hizmetler verecek olan üniversiteli üç genci haksız bir idam mahkumiyeti ile bizlerden koparıldı. Onların savunduğu idealler, aslında bugün hala uğruna mücadele ettiğimiz eksiklerimiz. Mustafa Kemal Atatürk’ten itibaren bu ülkeyi bağımsız, demokratik bir Cumhuriyet yapmak için yapılan ve yapılmakta olan mücadele. Öylesine bir yara oluşturuldu ki 50 değil 500 yıl da geçse kanayarak bu ülkenin vicdanında var olmaya devam edecek. Onların taşıdığı bayrağın yere düşmediğini belirtmek isterim, hepsini saygıyla anıyorum; ruhları şad olsun” şeklinde konuştu. Tören sonunda katılımcılar anıta kırmızı karanfil bıraktı.

GAZİEMİR

Türkiye’deki 68 kuşağının devrimci Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50. yıl dönümünde Gaziemir’de anıldı.

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildikleri saat olan 05.30’da anıldı. Üç Fidan Parkı’nda düzenlenen anmaya Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri katıldı. Üç Fidan’ın idam saati olan 05.30’da saygı duruşunda bulunan katılımcılar, daha sonra Üç Fidan Anıtı’na karanfil bıraktı.

“Mirasları, mücadelemizde ışık oluyor”
Anma töreninde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, şunları söyledi: “Mayıs ayı Üç Fidanla birlikte; düş ile gerçeğin, yaşam ile ölümün, onur ile onursuzluğun anıldığı, aydınlıkla karanlığın çatıştığı ay olarak anılır oldu. Yüreklerde ve vicdanlarda dinmeyecek bir sızı bırakan bu idamların acısı halen daha yüreğimizde kor gibi taze… Onlar ömürlerinin baharında, emperyalizme karşı tam bağımsız Türkiye için mücadele verdiler ve kalplere gömüldüler. Onlardan sonra on binlerce Deniz, Hüseyin ve Yusuf doğdu bu coğrafyada… Zalimlere inat isimleri türkü oldu, şiir oldu, tam bağımsız Türkiye hayalini kuranların bayrağı oldu. Doğru bildiklerini kanlarıyla tarihe yazdılar ve geride onurlu isimleriyle, sınıfsız, özgür ve mutlu bir toplum düşü bıraktılar. Mirasları bugün de bin bir türlü baskıya direnenlere ışık olmaya devam ediyor. Onlar hep genç kaldılar, hep umudun, direnişin adı oldular. Bu nedenle onların bu mücadele ateşi yanmaya devam ederken bizler de umutsuzluk kuyusunun yakınından bile geçmemeliyiz. Direnerek; zorbalara, tiranlara, tek adamlara ve iş birliği içinde oldukları emperyalizm ile mücadeleye devam etmeliyiz.” 

BAYRAKLI
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 50’nci yılında Bayraklı’da anıtları başında anıldı. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Yolumuz; bize onurlu bir yol gösteren, bu ülkenin tam bağımsızlığı için mücadele etmemizi söyleyen Deniz'lerin yoludur” dedi.

Türkiye'deki gençlik hareketinin en önemli temsilcileri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ölümlerinin 50'nci yılında Bayraklı’da düzenlenen etkinlikle anıldı. 3 fidan anısına heykelleri önüne karanfiller bırakıldı. Bayraklı Yamanlar Mahallesi'ndeki Nafiz Gürman Rekreasyon alanında bulunan 3 fidan heykeli önünde düzenlenen etkinliğe Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin, meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

“YOLUMUZ DENİZ'LERİN YOLUDUR”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Deniz Gezmiş’in ve mücadele arkadaşlarının mirasına sahip çıkmaya her zaman, her koşulda, sonuna kadar devam edeceğiz. Çünkü Deniz demek; başka bir sevda demek, bizim yüreğimiz, ışığımız, her türlü yılgınlığa karşı sırtımızı yasladığımız değer demek. Meydanlarda halkı için mücadele etmek demek. Biz bu onurlu mücadelenin her zaman arkasında duracağız. Rehberimiz; bize onurlu bir yol gösteren, bu ülkenin tam bağımsızlığı için mücadele etmemizi söyleyen Deniz'lerin, Yusufların, Hüseyinlerin yoludur. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 
YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE
CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin, “3 fidan her 6 Mayıs’ta yeniden doğmaktadır. 3 Fidan asıldı binler yeşerdi ve tohumlarından yeşermeye devam ediyor. Onları asanlar ise tarihin utanç abideleri olarak bir köşede çürüyüp, bitecek. Ezilenlerin ezenlere karşı mücadelesi her zaman devam edecek. Sanmayın bizi asarak bitireceğinizi. Dalga dalga büyüdük biz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Devrim şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi.

 
Pınar Gültekin'in annesine tehdit ve hakaret davası
 
Tektaş yüzüğü küçük bulan sevgiliye dava
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlçe ilçe meclis raporu: Neler yaşandı/hangi kararlar alındı?
İzmir'de Mayıs ayı belediye meclis toplantılarının ilki gerçekleşti. Gaziemir ...
Karşıyaka'da Hıdırellez coşkusu
Karşıyaka, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi Hıdırellez’i ...
Dikkat! Konak tramvayına o tarihte koşu düzenlemesi
Konak tramvay seferlerinde, 8 Mayıs'ta gerçekleşecek Wings for Life World ...
 
Modifiyeli araç tutkunları Menemen'de buluşacak
Menemen Belediyesi, 8 Mayıs Pazar Günü Ulukent Eshot Garajı’nda Modifiyeli ...
'23'üncü Bayındır Çiçek Festivali' başladı
23'üncü kez düzenlenen 'Bayındır Çiçek Festivali' başladı. Rengarenk çiçeklerin ...
Artvin'den İzmir'e yelken açtılar: İzmirli başkan da yer aldı
İklim değişikliğine dikkati çekmek için Artvin'in Hopa ilçesinden yelkenliyle ...
 
Menderes sahilleri yaza hazır
İzmir’in gözde ilçelerinden Menderes’in sahillerinde sezon hazırlıkları tamamlandı.
Konak Belediyesi sağlıkçılarına özel ödül
Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, pandemi döneminde gerçekleştirdikleri ...
İzmir'de 'Otobüs nerede kaldı' sorusu tarih oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, hayatı kolaylaştıracak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri