POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
31 Mart gecesini anlattı: Siz sevinirken ben kahroldum!
31 Mart gecesini anlattı: Siz sevinirken ben kahroldum!
Beşiktaş'ın kiralık gönderdiği oyuncuya silahlı saldırı!
Beşiktaş'ın kiralık gönderdiği oyuncuya silahlı saldırı!
6 Ocak 2022 Perşembe - 12:59

Ünlü köpek eğitmeni: Hiçbir hayvan barınağı hak etmiyor, hele ki Türkiye şartlarında!

Gaziantep’te 4 yaşındaki Asiye’nin Pitbull saldırısına uğraması sonrasında gelişen süreçte sokak hayvanlarının toplatılarak barınaklara gönderilmesinin ardından patlak veren tartışmalar sürüyor. İzmir Karşıyaka’da yaşayan ünlü köpek eğitmeni Çağdaş Sincer ise, "Hiçbir hayvan barınakta yaşamayı hak etmiyor hele ki Türkiye şartlarında!" dedi.

Ünlü köpek eğitmeni: Hiçbir hayvan barınağı hak etmiyor, hele ki Türkiye şartlarında!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Gaziantep’te 4 yaşındaki Asiye’nin Pitbull saldırısı sonrası ağır yaralanması ‘tehlikeli ırklar’, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Sokak köpeklerinin yeri barınaklardır’ sözleri ile de sokakta yaşayan canlılar tartışmasının fitilini ateşlenmişti. Erdoğan’ın çağrısı sonrası kimi şehirlerde belediyeler sokak köpeklerini toplayıp barınaklara sevk ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilçe belediyeleri köpekleri toplama yönünde tavır almadı. 

"HİÇBİR HAYVAN BARINAĞI HAK ETMİYOR, HELE Kİ TÜRKİYE ŞARTLARINDA!"
Konu hakkındaki tartışmalar hakkında konuşan İzmirli ünlü köpek eğitmeni Çağdaş Sincer ise ‘Sokak köpeklerinin yeri neresi’ sorusuna net yanıt verdi. Sincer, ‘’Sokak hayvanlarının yeri barınak değildir. Bu canlıların bir yere hapsedilmesi insanı hapse atmak gibi. İnsanlar suç işler hapse girer ama köpekler doğaları gereği havlayıp, kendi yaşam alanlarını koruduklarında olması gerekeni yaptıklarında cezalandırılmamalı. Eğer illa cezalandırılacaksa da milli parklarda yada ormanın içine yapılan doğal ortamlarda rehabilite edilip profesyonel eğitmenlerin onay verdiği barınaklardan geçmeli ve doğaya salınmalıdır. 

Eğer gerçekten saldırgan bir sokak köpek ise toplum içinde yaşamaya uygun değilse yine bizim gibi profesyonellerden destek alınabilir ve bu tip köpekler birkaç ay içinde yeniden sokağa salınabilir ama şu anki barınaklar profesyonel olmayan belediyede çalışanları veya devlet yetkililerinin kontrolü altında dolayısıyla buralarda bir düzen yok. Ben şunu talep ediyorum özellikle devletimizin biz eğitmenlerden şu desteği almasını öneririm; Barınaklar kontrol edilmeli, asgari şartlar uygun mu, köpeğin psikolojisini bozacak unsurlar var mı, bunlar düzenlenmeli akabininde bizim kontrolümüzden geçen sokak köpekleri sokağa salınmalı, geçemeyenler (gerekirse ücretsiz olarak da yapmaya gönüllüyüz eğitmenler olarak) rehabilite edilmeli profesyonel ellerde ve tekrar sokağa salınmalılar. Hiç bir hayvan barınakta yaşamayı hak etmiyor hele ki Türkiye şartlarında!’’ dedi. 

"TEHLİKELİ IRK BESLEMEK İSTEYENLERDE EHLİYET ARANMALI!"
Son dönemde medyada sık yer alan Pitbul saldırıları ile gündeme gelen ‘tehlikeli ırklar’ konusunda konuşan Sincer; ‘’Bana göre köpek sahiplenmek isteyen ailelerin bizim gibi profesyonellerden ehliyet alması gerekir. Köpek bakmaya eğer uygunsa bu şekilde bunu hayata geçirme hakkına erişmeli. Bu özellikle tehlikeli ırk olarak tarif edilen köpekler için başlamalı. Tehlikeli ırklar eğer tehlikeli ise devlete ve vatandaşlar göre bu ırkları sahiplenecek insanlara gidip sınavdan geçirilip, kültürel ve ekonomik olarak buna yatkın mı psikolojik anlamda uygun mu daha önce şiddet içeren bir olaya karışmış mı bunlar araştırılıp asgari şartları sağlıyorsa köpek sahibi olmak isteyenlere imkan verilmeli’’ dedi. 

ÜCRETSİZ MİKROÇİP HİZMETİ ÇAĞRISI!
14 Ocak tarihine kadar kayıt yaptırılması gereken ‘Tehlikeli ırk’ köpek sahibi vatandaşların köpeklerini ormanlara terk ettiği görüntülerin ortaya çıkmasına tepki gösteren Sincer; İnsanların da burada hatası var. Köpeği terk edip ormana atmak çok yanlış. Ailesine bağlı yaşayan bir köpek terk edildiğinde zaten açlıktan ölür çünkü avlanma yeteneğini kaybeder daha önce doğal ortamda yaşamadığı için kendini soğuktan nasıl koruyacağını bilemediği için hayvanlar telef olur’’ dedi. Sincer öte yandan devlete bir çağrıda bulunarak, ‘’Köpek çok sorumluluk isteyen bir canlı. Devletimizden şöyle bir ricada bulunuyorum en azından belediyelere bir talimat vererek ekonomisi çok asgari düzeyde olan ve tehlikeli ırk besleyen ailelere gerçekten ekonomik anlamda bütçesi yok ise ücretsiz mikroçip kayıt yaptırma imkanı sağlanmalı’’ dedi. 

ENGELLİ KÖPEK VE AİLELERE ÜCRETSİZ DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sahipli ve sahiplenilecek engelli can dostların tedavilerinin Büyükşehir tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirileceğini açıklamasını sevinçle karşıladığını söyleyen Sincer, kendisinin de engelli köpeklere ve ailelerine ücretsiz destekte bulunduğunu, köpek besleyen engelli ailelere de gönüllü olarak destek verdiğini belirtti. 

 
İtalya’da 50 yaş üstüne aşı zorunluluğu
 
İmamoğlu'ndan iddianame iddiasına yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir ve Ege kış ortasında baharı yaşıyor!
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, ocak ayında en yüksek ...
İzmir'in cennet köşesinde 3 koruma kararı birden!
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ...
Otobüsün altında kalan kadın kurtarılamadı!
Manisa'da bir kadın, yaya geçidinde yolun karşısına geçmeye çalışırken ...
 
İzmir'in göbeğinde işkence: İple bağladı, peşinden koşturdu!
İzmir'in Buca ilçesinde bir sürücü, hafif ticari aracına iple bağladığı ...
Savunma sanayii için önemli gün: Dev tesisler açılıyor
Türkiye'nin havacılık sanayisindeki iddiasını artıracak Milli Muharip ...
Türk vatandaşlığına kabul şartlarında değişiklik!
Türk vatandaşlığına kabul şartlarında yapılan değişiklik Resmi Gazete'de ...
 
Yunanistan'dan geri itilen 66 düzensiz göçmen kurtarıldı
İzmir'in Dikili ve Menderes ilçelerinde, Yunanistan unsurlarınca geri ...
Firari FETÖ hükümlüsü İzmir'de yakalandı!
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 10 yıl kesinleşmiş ...
Park cinayetinde yeni gelişme
İzmir'in Buca ilçesinde, bina önüne park nedeniyle çıkan kavgada Adem ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri