POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
25 Eylül 2020 Cuma - 16:48

Vali Köşger’den Dil Bayramı mesajı

İzmir Valisi Köşger, 26 Eylül’de kutlanan Dil Bayramı için mesaj yayınladı.

Vali Köşger’den Dil Bayramı mesajı

GERÇEKİZMİR - İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Türk Dil Bayramı’nın yıldönümünde mesaj yayınladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Dili üzerine verdiği önemi hatırlatan Vali Köşger mesajında şu ifadelere yer verdi:  

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Bilindiği gibi dil bir milletin kimliği olarak nitelendirilmekte;  milletin tarihinde meydana gelen maddî ve manevî değerlerinin anlatım aracı olarak ifade edilmektedir. Bu yönüyle bir milleti birleştiren, onu ayakta tutan, sürekliliğini sağlayan temel unsurlardan görülmektedir. Kültürün nesilden nesile aktarılması, diğer milletlere etki etmesi, yaşaması ve gelişmesi dil sayesinde mümkün olabilmektedir.

Gerek konuşan kişi bakımından gerekse yayıldığı coğrafi alan itibarıyla dünya dilleri arasında bilinirliği en fazla dillerden biri olan Türkçemiz de binlerce yıllık tarihi ile millî kültürümüzün ve milli kimliğimizin ortak ifade aracı olarak bizler için kutsal bir miras telakki edilmektedir.

Milli birlik ve beraberliğimizin temel unsurlarından biri olan bu kutsal mirası (Türkçemizi), kurallarına uygun kullanmamız, geliştirmemiz, yaygınlaştırmamız ve gelecek nesillere ulaştırmamız konusunda bizlere önemli sorumluluklar düşmektedir.

Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek Türkçenin geliştirilmesine büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk de, “Dilin, milli ve zengin olması milli duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin” diyerek toplumsal bir seferberlik başlatmış, dünyanın en zengin dillerinden olan Türk dilinin hak ettiği yere gelmesine öncülük etmiştir.

Bizler de bu sorumluluklarımızı yerine getirirken Türkçemizi doğru ve güzel konuşmaya ve yazmaya özen göstermeli; dil yanlışlarından sakınılması hususunda duyarlı olmalıyız. Türkçemizi sanat, edebiyat, bilim ve eğitim dili olarak daha yükseklere taşımalı, yabancı kelime istilasına karşı korumalı ve eserlerle itibarını yükseltmeliyiz. Türkçemizin sahip olduğu kelime, deyim, atasözü ve vecize hazinesi bakımından dünyanın önde gelen dilleri arasında yer aldığının bilinciyle hareket etmeliyiz. Çocuklarımızın sözcük dağarcıklarının gelişmesine katkıda bulunmak için küçük yaşlardan başlayarak, Türkçenin anlatım gücü, atasözleri ve deyimlerle zenginleşen renkli yönlerini öğretmeli, klasik ve çağdaş Türk edebiyatının yetkin eserlerini okutmalıyız.

Bugün 88’incisini kutladığımız Türk Dil Bayramı vesileyle Türk Diline ve Türk kültürüne önemli katkılar sunan, emek veren Türk coğrafyasında doğmuş, büyümüş, yaşamış ve bize bıraktıklarıyla hâlâ yaşayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hoca Ahmet Yesevi, Farabi, Yusuf Has Hacib, Kaşgarlı Mahmut, Ali Kuşçu, Ali Şir Nevai, Fuzuli ve Karamanoğlu Mehmet Bey gibi büyük zatlar olmak üzere tüm ecdadımızı rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyorum.

Ses Bayrağımız olan güzel Türkçemizi semalarda dalgalandıran, dünya dili olarak; bilim, kültür ve sanat dili olarak; hem anadil hem de yabancı dil olarak; yaşaması ve daha da gelişmesi için çaba sarf eden tüm kişi ve kurumlara şükranlarımı sunuyorum.

 
Çin yılda 1 milyar doz aşı üretmeyi hedefliyor
 
Altay'dan iki transfer bombası birden!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Selçuk'tan imar değişikliği tepkisi!
AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Selim Girbiyanoğlu, Belevi Mahallesi Cibe ...
CHP’de o ilçede ‘yemek’ krizi, ilçe başkanından flaş açıklama!
CHP Karabağlar’da meclis üyelerinin Belediye Başkanı Selvitopu’nun da ...
İYİ Partili Çıray: Partiyi operasyonla bölmeye çalışıyorlar!
İyi Parti’nin 2. Kongresi’nde liste dışı kalan İzmir Milletvekili Aytun ...
 
CHP'li Sertel: YHT projesi kaplumbağa hızında!
Sertel, iki yıl önce de soru önergesi verdiğini ve o tarihte projenin ...
Menemen suyuna sahip çıkıyor!
CHP Menemen İlçe Başkanlığı, Gediz Havzası’nın her geçen gün kirlenmesi, ...
İYİ Parti'de 'çizik operasyonu' için İzmirli kuruculardan Lider'e uyarı ve çağrı!
İYİ Parti’nin İzmir’deki kurucu 20 ilçe başkanı tarafından yapılan açıklamada, ...
 
Milli Güvenlik Kurulu'ndan Doğu Akdeniz vurgusu
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Bildirisi'nde, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ...
İl yönetimi o seçimi 'veto' etti, yönetimi görevden aldı, yeni başkan atadı!
CHP İzmir İl Gençlik Kolların Kongresi'nde yaşananlar nedeniyle partiden ...
AK Parti'de kongre mesaisi: 2 erteleme, o ilçe için gözler Genel Merkez'de!
AK Parti İzmir’de kongre maratonu sürüyor. Narlıdere’de mevcut başkan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri