TBMM Genel Kurulunda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde konuşan MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu “İzmir organize sanayi bölgelerinin atıklarına, denetimsiz ocakların kirlettiği havaya mahkûm değildir” dedi.
Konuşmasında çevre kirliliği ve israfı çağın hastalığı olarak tanımlayan Osmanağaoğlu; “Çevre kirliliği ve israf maalesef insanoğlunun en büyük hastalıklarının başında geliyor. Çarpık anlayış, doğal erozyonların yanında ortaya çıkan “rant erozyonu” da aziz vatan topraklarına ve aziz Türk Milletine yapılan en büyük haksızlıkların başında gelmektedir. Sanayileşmenin önemli, teknolojik gelişmelere ayak uydurmanın ise zorunlu olduğu çağımızda, bunlara paralel olarak çevre bilincinin ve tüketim alışkanlıklarının da gelişerek değişmesi zaruri bir hal almıştır.” ifadelerini kullandı.
“Türk’ün mührünü vurmasıyla eşsiz bir Türk yurdu haline gelmiş İzmir’in, çözüm bekleyen bazı sorunları olduğu da unutulmamalıdır. Bu sorunların çözümü için; her zaman ifade ettiğimiz gibi, siyasi beklentiler bir kenara bırakılmalı, partiler üstü bir anlayışla, İzmir’e ve İzmirliye yakışan bir vakur ile sorunların üzerine gidilmelidir.” ifadelerini kullanan Osmanağaoğlu İzmir’in çöplük sorununa da dikkat çekti.
HARMANDALI DA GÜNDEME GELDİ
“Bütün İzmir’in çöpünün toplandığı Harmandalı Çöplüğünün çevreye verdiği rahatsızlık ve zarar artık sadece İzmir’in değil bütün Türkiye’nin bildiği bir gerçektir. 1992 yılında faaliyete geçen Harmandalı çöplüğüne 20 yıllık bir ömür biçilmişti. Kurulduğu dönemde günde bin ton çöpün geldiği Harmandalı çöplüğüne bugün günlük 5 bin tonun üzerinde çöp gelmektedir.” ifadelerini kullanan Osmanağaoğlu konuşmasında şunları söyledi:
“Sanayi alanında Ege Bölgesinin ve İzmir’in lokomotifi pozisyonunda olan Bornova ilçemizde 200 civarında sanayi ve üretim kuruluşu bulunmaktadır. İzmir’de bulunan 6 sanayi sitesinin 4 tanesini sınırları içinde bulunduran Bornova ilçemiz; şehrin genişlediği, yeni yerleşim alanlarının oluşturulduğu bir ilçemizdir. Çoğalan nüfus ve artan yapılaşma ile birlikte bugün 450 binin üzerinde insanın yaşadığı, iş dünyası ve sosyal konumu itibariyle gündüz nüfusu 1 milyonu aşan Bornova ilçemizde, Pınarbaşı semtimiz sakinlik ve sanayi yapısı dolayısıyla son zamanlarda büyük göçler almıştır. Bölgede bulunan çimento fabrikalarının ve taş ocaklarının havaya ve çevreye verdiği zararın, zaman zaman insan sağlığını tehdit eder bir noktaya ulaştığı ise bilinen bir gerçektir.
İzmir organize sanayi bölgelerinin atıklarına, denetimsiz ocakların kirlettiği havaya mahkum değildir.
İzmir Türk Milletinin Anadolu’ya vurduğu mühür,
Kutlu Cumhuriyet’in senedi,
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hemşehrisi olmakla iftihar ettiği bir şehrimizdir.”