POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Osman Kavala'nın yeniden yargılama talebi reddedildi
Osman Kavala'nın yeniden yargılama talebi reddedildi
Mersin Büyükşehir'de başkan vekili belli oldu!
Mersin Büyükşehir'de başkan vekili belli oldu!
Bahçeli ve Kılıçdaroğlu TBMM'de bir araya geldi
Bahçeli ve Kılıçdaroğlu TBMM'de bir araya geldi
Kılıçdaroğlu'ndan 'AK Parti'ye transfer' çıkışı!
Kılıçdaroğlu'ndan 'AK Parti'ye transfer' çıkışı!
13 Ekim 2026 Salı - 08:59

Good Design İzmir 11. kez kapılarını açıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği İyi Tasarım/Good Design İzmir, 10-30 Ekim tarihlerinde Tarihi Bıçakçı Han’da ve kentin farklı mekânlarında 24 atölye, dokuz sergi, 13 panel ve söyleşiyle İzmirlilerle buluşuyor. İyi Tasarım’ın resmî açılışı ise 16 Ekim Cuma saat 17.00’de yapılacak.

Good Design İzmir 11. kez kapılarını açıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin kesintisiz yapılan en uzun soluklu tasarım etkinliği olan İyi Tasarım/Good Design İzmir, bu yıl 11. kez İzmirlilerle buluşuyor. “İzmir’i tasarım ve inovasyon kentine dönüştürme” hedefiyle 2016’da yola çıkan etkinlik, 10 yılı aşan birikimiyle tasarımı kentin gündelik hayatına, kamusal tartışmalarına ve kültürel dönüşümüne dâhil ediyor. Tarihi Bıçakçı Han’ı merkez alan program, 10-30 Ekim tarihleri arasında kentin farklı noktalarına yayılıyor. Bu kapsamda toplam 24 atölye, dokuz sergi, 13 panel ve söyleşi düzenlenecek.

İyi Tasarım’ın 11 yıllık yolculuğu aktarılacak

Etkinliğin resmî açılışı 16 Ekim Cuma saat 17.00’de Bıçakçı Han’da gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarının ardından, etkinliğin farklı yıllarında program içeriğine ve tema küratörlüğüne katkı veren Dr. Emre Gönlügür, İyi Tasarım/Good Design İzmir’in 11 yıllık yolculuğunu aktaracak. Ana konuşmayı, sanat ve teknolojinin kesişiminde çalışan görsel sanatçı ve yapay zekâ direktörü Can Büyükberber yapacak. Büyükberber’in “Geleceğin Yaratıcısı: Yapay Zekâ Çağında Sanat ve Teknoloji” başlıklı konuşmasını, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Daniele Savasta’nın moderatörlüğündeki “Yeni Ortamlar: Tasarımın Değişen Ölçütleri ve Mecraları” paneli izleyecek. Panelde yeni medya sanatçısı ve araştırmacı Merve Mepa, ses ve tekstil alanında üreten sanatçı Saba Arat ile sokak sanatı ve yeni medyanın kesişiminde çalışan Cem Sonel, yeni ortamların “iyi tasarım”ın ölçütlerini nasıl dönüştürdüğünü tartışacak. Açılış günü sergi turuyla sona erecek.

Tema: “İyi Tasarım?”

Etkinlik, 11. yılında adını bir soruya dönüştürüyor ve “iyi” ile “tasarım” arasındaki ilişkiye odaklanıyor: “Dünyaya yönelik bilinçli müdahalelerimiz iyi, doğru ve güzel olanla nasıl bir ilişki kurar?” Dieter Rams’ın ortaya koyduğu işlevsellik, sadelik, dayanıklılık ve çevresel duyarlılık gibi ilkeler, “iyi tasarım” için uzun süredir evrensel bir çerçeve sunuyor. Ancak ekolojik krizler, toplumsal eşitsizlikler, teknolojik dönüşümler ve gündelik hayatın kırılganlıkları, bu kavramı bağlam, etki ve sorumluluk eksenlerinde yeniden düşünmeyi gerekli kılıyor. Etkinlik, “iyi”nin ne olduğuna dair kesin ve tekil yanıtlar önermek yerine “Bir tasarımın değeri nasıl ölçülür? İşleviyle mi, yarattığı etkilerle mi?”, “İyi, kimin için ve hangi koşullarda geçerlidir?”, “Tasarım, güç ilişkilerinden bağımsız değerlendirilebilir mi?” sorularını birlikte çoğaltmayı hedefliyor:

Atölye, sergi, panel ve söyleşiler

Üç hafta boyunca Tarihi Bıçakçı Han’ın yanı sıra Akın Pasajı, İzmir Doğal Yaşam Parkı, PAKO Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Sosyal Yaşam Kampüsü ile İtalyan Kültür Merkezi gibi mekânlarda atölye, sergi ve yerleştirme, panel ve söyleşiler gerçekleşecek. “İyi Tasarım Mahkemesi: Kimin için İyi?”, “Kötü Tasarımlar Müzesi”, “Bir Köpeğin Gözünden İyi Tasarım”, “Tasarımın Sonu: Bir Nesne Otopsisi” ve “Oyuncağımın İkinci Hikâyesi” gibi atölyeler, çocuklardan tasarımcılara, öğrencilerden kent sakinlerine farklı katılımcıları “iyi”nin ölçütlerini sorgulamaya davet ediyor. Bergama Kozak’taki Aşağıbey köy meydanından Basmane’nin geçici odalarına, zeytinliklerden işliklere uzanan atölyeler ise tasarımı kentin ve kırın gerçek sorunlarıyla buluşturuyor. “Ev iyi midir?”, “Böyle iyi mi?”, “Yukarı Bak!: Kemeraltı Kuş Evlerinin Peşinde” ve “Arayüzün Ötesi: Dijital Dışlanmaya Karşı Kapsayıcı Tasarım ve Kamusal Evde Bakım Ağı” gibi sergi ve yerleştirmeler, temayı mekânsal ve görsel bir deneyime dönüştürüyor. Paneller “Antroposende İyi Tasarım”, “Tasarımın Maddi Ekolojileri”, “İyi Ekonomi” ve “İyi Tasarımcı Kimin Adına Konuşur?” gibi başlıklarla tasarımın etik, ekolojik ve ekonomik boyutlarını tartışmaya açıyor. Akın Pasajı’nda 14, 21 ve 28 Ekim’de yapılacak “Açık Sınıf” kamusal dersleri ise tartışmayı çarşının içine taşıyor. Panel ve söyleşi programı, 27 Ekim’de on yılın panel moderatörlerini bir araya getiren Kapanış Forumu ile tamamlanacak, sergiler 30 Ekim’e kadar gezilebilecek.

Üniversiteler ve genç tasarımcılar

Üniversiteler Tasarım ve Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS), 15-30 Ekim tarihleri arasında altı üniversiteden 47 mezuniyet projesini İzmirlilerle buluşturacak. Program kapsamında ayrıca iF Design Student Award sunumu ve iF Design Türkiye Paneli düzenlenecek. 26 Ekim’deki Meslek Ağı Gecesi ise genç tasarımcıları ve mezuniyet projelerini sektör profesyonelleriyle bir araya getirerek kuşaklararası deneyim aktarımına ve yeni iş birliklerine zemin hazırlayacak.

Katılım çağrısı

İyi Tasarım/Good Design İzmir_11, tüm tasarımcıları, yurttaşları, toplulukları ve kurumları “iyi tasarım”ın güncel anlamını, sınırlarını ve sunduğu olanakları birlikte düşünmeye, üretmeye ve tartışmaya davet ediyor. Tüm etkinlikler ücretsiz ve herkese açık olacak.

Ayrıntılı bilgi ve programa www.iyitasarimizmir.org ve @iyitasarimizmir sosyal medya hesabından ulaşılabiliyor.

 
İzmir’de hafriyat toprağı yeniden doğaya kazandırılıyor
 
Osmanlı Dönemi mezar taşları APİKAM’da konuşulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Şehir Tiyatroları yeni sezonu açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2026-2027 tiyatro sezonunu ...
İzmir’in 50 yılı Yusuf Tuvi’nin objektifinden
İzmir Büyükşehir Belediyesi, fotoğraf sanatçısı Yusuf Tuvi’nin yarım asırlık ...
İzmir'in görsel tarihine yolculuk
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Kitaplığı, fotoğrafın icadının ...
 
İzmir'de sanat dolu hafta: İşte program
İzmir'de 5-11 Ekim'de tiyatro, opera, modern dans, konser, söyleşi ve ...
APİKAM’da çocuklara kent tarihi ve kültürü eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), ...
BBŞT yeni sezona 'Merhaba' dedi
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT) ekibiyle yeni sezon açılışında ...
 
Perde 'Hepimizin Öyküsü Aynı' ile açılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2026-2027 sezonunu Dario ...
Stüdyo Kültürpark’a sosyal etki ödülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gençlerin müzik üretimine ücretsiz erişimini ...
Yeniden Sinematek’te 'Robert Redford' zamanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeniden Sinematek gösterimleri, ekim ayında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
YENİ Parti’de gözler il kongresi ön seçiminde… Kulisler hareketli!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri