İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve üyelerin katılımıyla gerçekleşti. Deniz ticaretine ilişkin güncel değerlendirmelerde bulunan Öztürk, global çapta devam eden savaşların deniz ticaretini olumsuz etkilediğini belirterek navlun ve sigorta ücretlerinin her geçen gün arttığını ifade etti. Öte yandan, İzmir Limanı'nın kan kaybetmeye devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, bu durumun sebebinin sadece limanın sığ kalması nedeniyle değil operasyonel eksikliklerinden kaynaklandığını dile getirdi.
EN BÜYÜK ETKEN OPERASYONEL EKSİKLİK
İzmir Limanı'nın operasyonel eksiklikler nedniyle her geçen gün geriye gittiğini dile getiren Öztürk, "İzmir Limanı için şimdiye kadar çok şey söyledik. Bazen desteklendik bazen eleştirildik. Ancak liman şu an bulunduğu konumu hak etmiyor. Bu liman İzmirlilerin. Son verilere göre 2025 yılında geçen yılın ilk 6 ayına gçre dökme yük yüzde 13, 5 azalışla 5.45 milyon tona geriledi. Yıl sonunda 7 milyonla bitecek gibi gözüküyor. Konteynerde ise yüzde 8 düşüklük söz konusu. Bunun birçok nedeni olduğu söyleniyor. Limanın şehrin içinde olması, araç parkı, operatörler, derinlik gibi. Bence gerçek sebep operasyonel eksiklik. Sonuçta armatörler benim gemim ne kadar erken tahliye edilip Limanı'nı terk eder diye düşünüyor. Sıkıntıyla uğraşmak istemiyorlar. Benim de iki limanda acentam var. İzmir'de çok sıkıntı yaşıyorum ama Aliağa'da elim arkada dolaşıyorum. Aliağa'da her şey dijital durumda ama İzmir limanı dijitalleşmedi. Limanın eski gücünü kazanmasını istiyorsak bu operasyonel eksikliği gidermemiz gerekiyor" diye konuştu.
BAYRAMIN DEĞERİ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR
İzmir'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarının her geçen yıl zayıfladığını belirten Öztürk, "Kabotaj Bayramı’na katılım her yıl azalıyor. Bu yıl da ne yazık ki çok kötü bir 1 Temmuz geçirdik. Herkesin işi gücü var, farkındayım; ama bu sadece bir gün ve bizim bayramımız. Unutmayın ki biz ekmeğimizi bu bayram sayesinde kazanıyoruz. 100. yılında çok farklı şeyler yapmak istiyoruz. Güzel bir kutlama gerçekleştirmek için şimdiden Yönetim Kurulu ile konuşmaya başladık. İzmir’e özgü etkinlikler planlayacağız inşallah" dedi.
HER YIL BÜYÜYEN TEK SEKTÖR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesine katılan Öztürk, zirvede kruvaziyer turizmine özel panel düzenlenmesini sevindirici olduğunu belirtti. kruvaziyer sektörünün her sene yüzde 10- 15 oranında büyüdüğünü belirterek çok önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Kruvaziyer sektörü her sene ortalama yüzde 10 büyüyor. Bu hızda büyüyen başka bir sektör yok. Üstelik herkese hitap eden bir sistem. Yolcuların yaş ortalaması da her yıl düşüyor. Zirvede Türkiye’nin bu büyümeden nasıl daha fazla pay alabileceği konuşuldu. Ben de kruvaziyerden daha fazla nasıl ticari kazanç elde edilebileceğini anlattım. Türkiye’ye, İzmir’e ve Türk denizciliğine ne tür katkılar sunduğunu iyi bilmemiz gerekiyor. Zirvede daha pek çok konu konuşulabilecekken, kruvaziyer turizmini artırmaya odaklanan bir panel düzenlenmesi beni ayrıca memnun etti" diye konuştu.
Başkan Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın hem grev hem de yangın sürecindeki tutumunu doğru bulduğunu özellikle yangın konusunda çok hassas olduğunu belirterek desteklediğini ifade etti. (DenizHaber.net)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |