POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eşini başkasıyla yakaladı, dehşet saçtı
Eşini başkasıyla yakaladı, dehşet saçtı
Toprağa gömülü bulunmuştu: İşte cinayetin nedeni!
Toprağa gömülü bulunmuştu: İşte cinayetin nedeni!
3 ayrı organize suç örgütü çökertildi: 112 gözaltı!
3 ayrı organize suç örgütü çökertildi: 112 gözaltı!
'ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık yeni sevkiyat' iddiası!
'ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık yeni sevkiyat' iddiası!
27 Haziran 2023 Salı - 09:42

'Kesimden hemen sonra tüketilen et riskli'

Diyetisyen Dr. Simge Yılmaz Kavcar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde beslenme önerilerinde bulunup, "Kesimden hemen sonra tüketilen etin, sağlık açısından riskli olduğunu söyledi. Kavcar, Sertliğin giderilmesi için yeni kesilen et buzdolabında birkaç gün bekletilmesi gerektiğine dikkati çeken Kavcar, "Bayramda, ayrıca, öğün saatlerine dikkat edilmeli, sebze tüketimi de unutulmamalı" dedi.

 Kesimden hemen sonra tüketilen et riskli

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü'nden Diyetisyen Dr. Simge Yılmaz Kavcar, Kurban Bayramı öncesinde et ve şeker tüketimi ile sağlıklı beslenme konularında uyarılarda bulundu. Bu süreçte, başta obezite olmak üzere, sindirim problemleri, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarını yaşayan bireylerin sağlıklı beslenme davranışlarını devam ettirmelerinin önemine değinen Yılmaz, "Dikkat edilmesi gereken ve unutulmaması gereken en önemli konu; bireye özgü günlük alınması gereken kalori, karbonhidrat, protein ve yağ tüketim oranlarının gereksinim üzerine çıkılmaması" dedi.

TÜKETİLEN MİKTAR FARK EDİLMEYEBİLİR

Sofrada geçirilen zamanın uzun olması nedeniyle kişinin yediklerinin ölçüsünün farkına varamadığına dikkati çeken Kavcar, "Kurban Bayramı'nı özel ve güzel kılan önemli yanı aile, akraba ve arkadaşlarımızla bir arada olması ve güzel sofralarda birlikte değerli zamanların geçirilmesine olanak sağlamış olması. Dolayısıyla ne yediğimizin yanında tükettiğimizin miktarı da fark edilmeyebilir. Özellikle Kurban Bayramı'na özgü, geleneksel bir yaklaşım olarak tatlı, şeker tüketimi ve özellikle de kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmakta; hatta uzun bir süre de devam edebilmektedir" dedi.

'KURBAN ETLERİ BEKLETİLMELİ'

Etin kesilir kesilmez hemen pişirilmesi ve tüketilmesinin sindirimde zorluğa yol açacağının altını çizen Diyetisyen Kavcar, "Kırmızı et, sindirimi zor bir besin. Özellikle yeni kesilmiş hayvan etleri daha sert olur. Mide, bağırsak sorunu yaşayan bireyler başta olmak üzere, vatandaşlarımız kurban etlerini hemen tüketmemelidir. Sertliğin giderilmesi için yeni kesilen et buzdolabında birkaç gün bekletilmelidir. Pişirme yöntemi olarak da haşlama veya ızgara tercih edilmelidir" diye konuştu.

'ÖĞÜN SAATLERİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ'

Bir diğer önemli konunun öğün saatlerine özen gösterilmesi olduğunu vurgulayan Kavcar, "Bu süreçte kronik hastalığı olan bireylerin; diyet uzmanları tarafından kendileri için özel planladığı tıbbı beslenme tedavilerine uymaları bu dönemi oldukça sağlıklı ve sorunsuz geçirmelerini büyük katkı sağlayacaktır. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon gibi tıbbı beslenme tedavisi uygulaması gereken bireylerin bu dönemde de tedavilerini aksatmamaları önem taşımaktadır. Fiziksel aktivitelerin yine bu dönemde arttırılması bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek için bir fırsat olarak görülmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler ise; bu dönemde yine diyet uzmanları tarafından yapılan sağlıklı beslenme önerilerini takip ederek, herhangi bir sindirim ya da diğer sağlık sorunları yaşamadan keyifli bir bayram süreci geçirebilirler" dedi.

'YAĞ EKLENMEMELİ'

Yapılan sık ve en önemli hatalardan birinin de kırmızı etin doymuş yağ açısından zengin olmasına rağmen pişirilme sırasında tereyağı ve kuyruk/iç yağı eklenmesi olduğunu belirten Kavcar, şöyle devam etti:

"Doğru olan, yağ eklemi yapılmadan etin kendi yağında ve kısık ateşte pişirilmesidir. Özellikle de etteki görünür yağları da temizlemek oldukça önemlidir. En önemli konulardan birisi de etlerin mutlaka iyi pişirilmesidir.

Et, iyi pişmediği zaman bulaş riski yüksek hastalık kaynağına neden olmaktadır."

'SAKATAT UYARISI'

Bu dönemde sakatat tüketiminde de artış olduğunu kaydeden Kavcar, "Sakatat türü besinlerin kolesterol oranını oldukça fazla yükselttiklerinden özellikle de kalp-damar hastalığı riski taşıyan bireylerin tüketiminden kaçınması gerekmektedir" uyarısında bulundu.

Et tüketimi olan öğünde mutlaka sebze grubu besinlere de yer verilmesi gerektiğini dile getiren Kavcar, "Et, sebze ile de pişirilebilir ya da etin yanına salata da ilave yapılabilir. Böylece öğünün demir açısından emilimi artmış olacaktır ayrıca C vitamini açısından da zengin ve besin çeşitliliği sağlanmış bir öğün tüketilmiş olunacaktır. Ayrıca mide, sindirim problemi yaşayan bireyler kırmızı eti akşam öğünü yerine öğlen öğününde tüketmeliler. Akşam öğününde sebze ve baklagil gibi posa yönünden zengin besin tercih etmeleri daha uygun olacaktır. Et tüketimine bağlı kalp ve damar rahatsızlığı riskini en aza indirgemek için mutlaka güne kahvaltı öğünü ile başlanması gerekmektedir. Az ve sık besin tüketimi yapılması önemlidir" dedi.

SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ

Bu dönemde tüketimi artan çikolata, şerbetli tatlılar ve şekerler yerine de daha hafif olan sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Kavcar, "Ya da kuru meyve, çiğ badem, fındık, ceviz tüketilebilir. Bu besinlerin tüketimiyle beslenme örüntüsü içeriği vitamin, mineral, posa ve sağlıklı yağlar yönünden desteklenmiş olur. Bayram süresince yapılan ziyaretler de yine çay ve kahve tüketimi oldukça artmaktadır. Fazla tüketime bağlı yine bireysel özelliklere göre değişen fakat sıkça görülebilecek olan başta uykusuzluk olmak üzere daha da ciddi olarak kalpte ritim bozuklukları ve mide problemlerinde artış olabilir. Su tüketimi ihmal edilmemelidir. Bireye göre ve hava ısısına da bağlı değişkenlik gösterse de günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmeye çalışılmalıdır" diye konuştu.(DHA)


 


 


 


 

 
Tarihi Çarşı'dan bayram manzaraları: Yine de çok şükür!
 
Menderes’te camiler bayrama hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanlığı'ndan 81 ile 'kızamık' yazısı!
Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine yazı göndererek, kızamık hastalığına ...
Kurban Bayramı öncesi kritik et tüketim uyarıları!
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, kurban etini kesimden ...
Prof. Dr. Alper Şener'den 'yaz ishali' uyarısı
Prof. Dr. Alper Şener, havaların ısınmasıyla 'yaz ishali' ya da 'turist ...
 
Koca'dan 'kızamık' açıklaması: Ölüm iddiaları asılsızdır
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Sağlık raporlarının geçerlilik süreleri uzatıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ...
Bayraklı Şehir Hastanesi hasta kabulü için gün sayıyor!
İzmir'de inşasının ardından içerisindeki tıbbi cihazların kontrollerinin ...
 
Koca'dan mantar zehirlenmelerine karşı uyarı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu. ...
SMA'da gen tedavisi başlıyor: Hastane kurulacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA konusundan sonra derece hassas olduklarını ...
DEÜ'den Kiraz'a anjiyo tanı merkezi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kiraz Belediyesi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri