POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
9 Eylül 2020 Çarşamba - 08:58

'Ön cephe'de tükeniş: Hemşireler istifanın eşiğinde!

THD İzmir Şube Başkanı Benligül, koronavirüs ile mücadelede hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının tükenmişlik noktasına geldiğini söyledi. Taleplerin hiçbir şekilde karşılık bulmadığını belirten Benligül, “Böylesi bir tablo içinde sağlık çalışanlarının tükenmemesi, istifayı düşünmemesi mümkün değil... Çok sayıda hemşire arkadaşımız şunu söylüyor: ‘Maddi imkanım olsa bugün istifa ederim.’ Hemşire arkadaşlarımız istifanın eşiğinde” dedi.

 Ön cephe de tükeniş: Hemşireler istifanın eşiğinde!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- Türkiye’de Mart ayından bu yana baş gösteren koronavirüs ile mücadele sürüyor. 1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme takviminin ardından vakalarda artış yaşanırken sürecin en ön safhasında virüsle savaşan sağlık çalışanları tükenmişlik noktasına geldi.

Türk Hemşireler Derneği (THD) İzmir Şube Başkanı Hemşire Ebru Melek Benligül, virüsle mücadelede hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının son durumunu anlattı. Toplumda vaka sayılarının artmasıyla birlikte sağlık çalışanlarının da artık kurumlarından değil sosyal çevreden virüs kapar hale geldiğini belirten Benligül, yetkililer tarafından bildirilen vaka ve vefat sayılarıyla kendilerine ulaşan sayılar arasında tutarsızlık olduğunu ve bu durumun endişe yarattığını kaydetti. Taleplerinin hiçbir şekilde karşılık bulmadığını ifade eden Benligül birçok hemşirenin istifanın eşiğinde olduğunu söyledi.  Sorunları dile getiren sağlık çalışanlarının cezalandırıldığını ve bu nedenle artık suskun kalmayı tercih ettiklerini belirten Benligül, sağlık çalışanlarının umutsuz ve kaderine razı olmuş bir hale geldiğini söyledi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ VİRÜS ADRESİ DEĞİŞTİ

Son zamanlarda yaşanan vaka artışlarıyla birlikte sağlık çalışanlarının kurum içinden değil sosyal çevreden virüse yakalandığını belirten THD İzmir Şube Başkanı Benligül, “Sağlık çalışanlarında son zamanlarda şu durum artış gösterdi: sağlık kurumu içerisinden değil de sağlık çalışanlarını sosyal çevreden temaslı olması durumu arttı. Toplumdaki vaka sayısının artmasıyla sağlık çalışanları da etkilendi. Virüsü dışarıdan almaya başladık. Sağlık çalışanlarından duyduğumuz vakaların büyük kısmı hasta bulaşı değil, sosyal çevreden... Zaten hastane içinde koruyucu ekipmanlarla çalışıyoruz, önlemimizi alıyoruz. Ama sosyal hayatta maske takmayan bireylerle karşılıyoruz. Bu da toplum içinde önlemlerin sıkı olmamasından kaynaklanıyor. Temaslı ve karantinada olan sağlık çalışanlarının sayısı arttıkça kurumlarda çalışanların yükü çok arttı. Çok yorgun bir sağlık ekibi var. Hepimiz çok yorulduk” diye konuştu.

RAKAMLAR ÖRTÜŞMÜYOR

Yetkililerin bildirdiği vaka ve vefat rakamlarıyla kendilerine ulaşan rakamların örtüşmediğini dile getiren Benligül, “Önümüzde belirsiz bir süreç var.  Hasta sayılarının kontrol altında olduğuna dair de bir bilgi yok. Bildirilen sayılarla bizlere yansıyan, duyduğumuz rakamlar arasındaki tutarsızlık da güvenimizi sarsıyor” diye konuştu.

HEMŞİRELER İSTİFANIN EŞİĞİNDE

Özellikle birçok hemşirenin istifanın eşiğine geldiğini açıklayan THD İzmir Şube Başkanı, “Sayın Bakanımız bir müjde verdi; Ağustos ayı itibariyle ek ödemelerle ilgili… Ancak bu kurumların inisiyatifinde. Zaten döner sermayelerimizin kesildiği ve hak mücadelemizin devam ettiği bu süreçte bizler sürekli bunların konuşulmasından da yorulduk. Sürekli sağlık çalışanlarının ek ödemeleri konuşuluyor ama taleplerimizle ilgili hiçbir net geri dönüş yok. Biz hep söylüyoruz; geçici düzenlemeler istemiyoruz, kalıcı iyileştirmeler bekliyoruz. Kreş sorunu hala çözülmedi. Arkadaşlarımız ‘bana bir şey olursa evlatlarım ne olacak’ endişesi yaşıyor. Kurum içinde sağlık çalışanlarının bölünmesine neden olan bir ek ödeme dışında sorunlarımıza deva olacak bir iyileştirme olmadı. Böylesi bir tablo içinde sağlık çalışanlarının tükenmemesi, istifayı düşünmemesi mümkün değil. Hepimiz tükendik. Sağlık çalışanlarını motive etmek, onlara güç vermek bu dönemde olmayacaksa ne zaman olacak? Çok sayıda hemşire arkadaşımız şunu söylüyor: ‘Maddi imkanım olsa bugün istifa ederim.’ Hekim arkadaşlarda istifaların arttığını duyuyoruz ama hemşireler istifa edecek ekonomik bir güce sahip değil. Ek ödemeler tamamen hekimlerin kayıplarını telafi etmek üzere kurulu bir sistemle kurumların inisiyatifinde dağıtıldı. Hemşire arkadaşlarımız istifanın eşiğinde. Ama bunun sebebi risklerden kaçmak değil, tükendiler! Birçok kurum hemşire arkadaşların sorunlarını dinlemiyor. Önümüzde belki de hepimizin daha iyi performans sergilemesi gereken çok daha zorlu bir süreç olabilir. Ve biz bu sürece pandeminin başından daha mutsuz daha yorgun daha umutsuz gireceğiz” diye konuştu.

SORUNLARI DİLE GETİRENLERE CEZA

Sorunları dile getiren sağlık çalışanlarının cezalandırıldığını öne süren Benligül şunları söyledi: “Bir de şöyle bir sorun var; sorunları dile getiren sağlık çalışanları cezalandırılıyor. Haklarında disiplin soruşturmaları var. İhtiyaç duyulmayan birimlere gönderilenler var. Herkes korkuyor. Öncesinde çekincelerini dile getiren hemşireler şimdi tamamen suskunlar. Şunu da gördü sağlık çalışanları: günlerce hastane bahçelerinde basın açıklaması yapıldı ama değişen bir şey olmadı. Bu umutsuzlukla artık kaderine razı olmuş bir sağlık ekibi var. ‘Anlatsak ne değişecek’ bakış açısı yaygınlaşmaya başladı. Bu çok üzücü bir durum. Bizi şu an tek motive eden şey iyileşen hastalarımız.”

 
İzmirli taksiciden insanlık dersi!
 
Bayraklı Belediyesi'ne HES kodu ile girilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AstraZeneca aşı denemesini durdurdu
Oxford Üniversitesi ile aşı çalışmalarına devam eden Astra Zeneca, klinik ...
Vali Köşger'den İzmir raporu ve 'hastane doluluk oranı' açıklaması!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir'de hastane doluluk oranının yüzde ...
Bakan Koca: Ağır hasta sayımız artıyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 8 Eylül 2020 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
ASM’lerde aşı kuyruğu: Kapıdaki tehdit şiddet!
Yeterli stok olmasına karşın zatürre aşısı talebinin karşılanmasında lojistik ...
Bakanlıktan virüslü annelere: Bebeğinizi mutlaka emzirin
Sağlık Bakanlığı, ‘Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavi Rehberi’ni güncelledi. ...
Son 24 saatte 57 can kaybı, bin 703 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Eylül 2020 günlük corona virüs tablosunu ...
 
Rusya'dan ikinci aşı: Deneyler başlıyor
RIA haber Ajansı, yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı hali hazırda ...
Süresi dolan sağlık raporları için karar!
Bakan Selçuk, "Kronik hastalarımızın 1 Ocak itibariyle sona eren sağlık ...
Bakanlık raporu: 15 yaşından küçük 12 çocuk kaybettik
Sağlık Bakanlığı, 24-30 Ağustos tarihlerini içeren haftalık Covid-19 raporunu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri