POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yolcu otobüsü dereye uçtu: Yaralılar var!
Yolcu otobüsü dereye uçtu: Yaralılar var!
Özgür Özel: Gençlerin gitmesi beka sorunu
Özgür Özel: Gençlerin gitmesi beka sorunu
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
21 Ekim 2022 Cuma - 15:12

'Zehir gemisi'ne yeni talip: Rotası yine İzmir mi olacak?

Brezilyalı sivil toplum örgütleri, kıyıdan açıkta bekletilen geminin başka bir Türk şirketi olan ‘Rota Shipping’ tarafından satın alınmasının gündemde olduğunu duyurdu.

 Zehir gemisi ne yeni talip: Rotası yine İzmir mi olacak?

Brezilya’dan söküm için Aliağa’ya getirilen asbestli gemi Nae Sao Paulo tepkiler sonrası izni iptal edilerek geri gönderilmişti. Ancak geminin tekrar Türkiye’ye getirilebileceği gündeme geldi.

Brezilyalı sivil toplum örgütleri, kıyıdan açıkta bekletilen geminin başka bir Türk şirketi olan ‘Rota Shipping’ tarafından satın alınmasının gündemde olduğunu duyurdu.

Brezilya Donanması’ndan alındıktan sonra söküm işlemi için Aliağa’ya götürülürken izni iptal edilen asbestli gemi Nae Sao Paulo’nun, başka bir Türk firması tarafından satın alınması gündemde. Türk yetkililer tarafından ülke karasularına alınmayacağının duyurulmasının ardından 2 Ekim’de Brezilya’ya geri taşındıktan sonra çevresel riskler gerekçesiyle kıyıya yanaşmasına izin verilmeyen tartışmalı Nae Sao Paulo hurda gemisinin akıbeti Brezilya’da da tartışılıyor.

Brezilyalı sivil toplum örgütleri, gemi söküm uygulamalarının neden olduğu çevresel zararı ve insan hakları ihlallerini önlemeyi hedefleyen çalışan kuruluşların küresel koalisyonu ‘Ship Breaking Platform’a dayandırdığı bilgiye göre, geminin başka bir Türk şirketi olan ‘Rota Shipping’ tarafından satın alınmasının gündemde olduğunu iddia ediyor. İzmir merkezli firma, Nae Sao Paulo gemisinin satış ihalesinde en yüksek ikinci teklifi vermişti.

‘Söküm için Aliağa onayı çıkarsa satın alabiliriz ‘
VOA Türkçe’nin ulaştığı ‘Rota Shipping’ firmasının sahibi İlker Sarı “Söz konusu gemi ile ilgili olarak bizim herhangi bir satın alma talebimiz olmamıştır. Fakat bazı aracı firmalar gemi sahibinin gemiyi satmaya sıcak baktığını ve ilgilenmemiz durumunda satışın sonuçlandırılabileceğini bildirdiler. Biz de kendilerine, geminin güvenli bir şekilde Brezilya’da bir limana yanaştırıldıktan sonra ön inceleme yaptırıp durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra cevap verebileceğimizi bildirdik” diye konuştu. 

Gemideki asbest miktarının 30 ile 40 ton arasında değiştiğini tahmin ettiklerini belirten Sarı, gemiyle ilgili yasal engeller ve mahkeme kararlarının kaldırılması, tehlikeli atık envanteri (IHM) çıkarıldıktan sonra söküm işleminin Aliağa’da yapılabilmesi için Türk yetkili makamlarından onay alınması durumunda gemiyi satın alabileceklerini söylüyor.

“Gemi ve tersane denetime açılabilir”
İzmir Aliağa’da bundan önce de asbestli gemi söküm işlerinin yapıldığını ancak Nae Sao Paulo ile ilgili verilerin toplumla ve otoritelerle paylaşılmasında yaşanan eksikliklerin sürecin bir skandala dönüşmesine zemin hazırladığını ifade eden İlker Sarı, söz konusu gemiyi satın almaları durumunda IHM envanterini kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşacaklarını, talep edilmesi durumunda gemiyi sivil toplum kuruluşlarının belirlediği, alanında uzman ve uluslararası tanınırlığı olan kişilerce oluşturulacak bir heyetin de inceleyebileceğini kaydetti.

Ayrıca asbestin çıkarılacağı tersanenin işçi ve çevre sağlığının korunması gibi uluslararası standartların yerine getirilip getirilmediğini denetleyen yurtdışı menşeili firmaların denetimine açılabileceğini belirten Sarı, kamuoyunun ve ilgili kurumların bu denetim firmalarının hazırladığı haftalık raporlardan asbest söküm sürecini takip edilebileceğini söyledi.

Evrensel'e konuşan Avukat Arif Ali Cangı ise geminin Aliağa’ya getirilmesi girişiminin Basel Sözleşmesi’ni yok sayma anlamanı geleceğini belirterek,“Başka bir uygulama Basel Sözleşmesi’ne olan güveni ortadan kaldırır, sözleşmenin çöpe atılması anlamına gelir. Bu konu Türkiye ve Brezilya’nın sorunu olmaktan çıkmıştır. Sözleşmeye taraf olan tüm devletlerin, vatandaşlarının, tehlikeli atıklardan arınmış bir dünyada yaşamak isteyen herkesin sorunu haline gelmiştir. São Paulo artık Aliağa’ya getirilemez” dedi.  

"Sökeceğini değil söktüklerini denetime açsın"
Rota Shipping sahibi İlker Sarı, yaptığı açıklamada IHM başta olmak üzere şeffaf bir süreci işletecekleri ve sivil toplum kuruluşlarının denetlemesine açık olacakları açıklamasına yanıt veren Avukat Arif Ali Cangı, “Rota Shipping firmasının sahibi İlker Sarı düzgün iş yaptıklarını anlatmak istiyorsa, bunun São Paulo üzerinden değil, söktükleri gemilerin hepsinde göstersin, tesisini bağımsız kuruluşların ve kamuoyunun denetimine açsın” dedi. (Vao Türkçe, Evrensel)

 
Büyükşehir'i sarsan ölüm: ESHOT personeli iş kazası kurbanı!
 
İzmir'in ilk 'akademik' anaokulu açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'i sarsan ölüm: ESHOT personeli iş kazası kurbanı!
Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nde görevli personel Barış ...
ŞPO'dan tartışmalı Urla planına ilişkin açıklama
Büyükşehir Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen, AK Parti cephesinden ...
KPSS sonuçları açıklandı: İşte sorgulama ekranı
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları açıklandı.
 
'Pençe-Kilit'te yaralanan asker şehit oldu!
Pençe-Kilit Operasyonu'nda 4 Ekim'de yaralanan Piyade Uzman Çavuş Cemil ...
İKÇÜ'den açıklama: Büyükşehir'in yemek hizmeti kampüse neden alınmadı?
Katip Çelebi Üniversitesi yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yemek ...
İzmir'deki darp dehşeti kamerada!
Seferihisar ilçesinde, 3 çocuğa saldırıp, darbettiği anlar çevredekiler ...
 
Uyuşturucu davasında gerekçeli karar: Pet şişedeki DNA mahkumiyet için yeterli değil
Narlıdere ilçesindeki ormanda ele geçirilen Hint kenevirleri ile ilgili ...
Maden faciası ile ilgili soruşturmada son durum!
Türkiye'yi yasa boğan Amasra'daki maden faciasıyla ilgili soruşturmada ...
İzmir'de 'tarihi' operasyon: Müze gibi ev!
Karaburun ilçesindeki bir evde Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans ile ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri