POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan-Özel görüşmesinin yeri ve saati belli oldu
Erdoğan-Özel görüşmesinin yeri ve saati belli oldu
AK Parti MYK toplantısı... Çelik'ten önemli mesajlar
AK Parti MYK toplantısı... Çelik'ten önemli mesajlar
Temassız ödemelerde işlem limiti arttırıldı
Temassız ödemelerde işlem limiti arttırıldı
Askeri araç devrildi: Bir şehit, üç asker yaralı
Askeri araç devrildi: Bir şehit, üç asker yaralı
6 Mart 2022 Pazar - 13:51

14 yıl önce başından vurulan Kübra hayata döndü

Denizli'de 14 yıl önce ikiziyle oyuncak sandıkları tabancayla oynarken, ateş almasıyla kurşunun başına isabet etmesi sonucu dirençli epilepsi hastası olan Kübra Soykan (16), ketojenik diyet sayesinde ağır nöbetlerinden kurtuldu. Her öğününü hassas tartıdan geçtikten sonra tüketen Kübra, yeniden hayata döndü.

14 yıl önce başından vurulan Kübra hayata döndü

Çardak ilçesinde 14 yıl önce ikiziyle oyuncak sandıkları tabanca ile oynarken yere düşüp, ateş aldığı tahmin edilen tabancadan çıkan kurşun, Kübra Soykan'ın başına isabet etti. Hastaneye kaldırılan Kübra yoğun bakımdan çıktı ancak kurşunun neden olduğu beyin travması sonucu dirençli epilepsi (Sara) hastası oldu. 2 yaşından itibaren çok sayıda ilaç kullanan Kübra, hiçbir tedaviden sonuç alamadı. Kübra için yıllarca çeşitli tedavi yöntemlerini araştıran anne Nurcan Soykan (43), ketojenik diyetin hastalığa olumlu etkisi olduğunu öğrendi. Kübra, düşük karbonhidrat, yeterli protein ve yüksek yağ içerikli, vücudun metabolizmasını değiştiren ketojenik diyeti uygulamaya başladı. Diyet sayesinde 5 yıl içinde ilaç sayısını azaltıp, sosyal hayata adapte oldu.

'HER ŞEYİ GRAM GRAM TARTTIM'

Kübra'nın yaşadığı kaza nedeniyle ameliyat olduğunu ve uzun süredir epilepsi hastalığıyla mücadele ettiğini dile getiren anne Nurcan Soykan, "İlk nöbetlerinde önce hafif bakışları değişti. Sonra vurma, düşme gibi her türlü nöbeti görmeye başladı. Çok farklı doktorlara gittik. 6 ilaç kullanıyordu. Hacettepe Hastanesi'nde 10 gün kaldık. Aldığı ilaçlar nedeniyle gözlerindeki siyah mercek kaybolmuştu. Nöbetleri azalmadı ve bu uğraşlardan hiçbir sonuç alamadık. Denizli'deki bir hekimin tavsiyesi üzerine ilk kez ketojenik diyeti duydum. Pek umudum yoktu ama eşimle konuşup, bunu da denemeye karar verdik. İzmir'e geldik. Her şeye hazırlıklıydım. Zeytinyağı ağırlıklı karbonhidrattan fakir beslenmeyi gerektiren bu diyete başladık. İlk ayda zorlandık. Her şeyi gram gram tartarak vermeye başladım. Diyete başladıktan sonra 6 ayda bir ilaçlarımız azalmaya başladı. Beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesi (EEG) güzel çıkmaya başladı" dedi.

'BU DİYET MUCİZE GİBİ'

Kübra'nın lise son sınıf öğrencisi olarak özel eğitim aldığını anlatan Soykan, diyete başlamadan önce günde 20 kez nöbet geçiren kızlarının nöbet sıklığının günden güne azaldığını söyledi. 47 kilo ağırlığındaki Kübra'nın gram hesabıyla beslendiğini aktaran Soykan, "Kübra, bana sormadan hiçbir şey yemez. Pilav, makarna, ekmek ve diğer unlu gıdaları hiçbir şekilde tüketmiyor. Her şeyimiz bir diyete bağlı. Bu diyet mucize gibi. Keşke küçük yaşta başlasaydık. Doktorumuz Kübra'nın 1,5 seneye kadar tamamen iyileşeceğini söylüyor. Epilepsi nöbeti geçiren tüm çocukların ailelerine tavsiye ediyorum. Ömür boyu epilepsi nöbetleriyle yaşamak çok zor" diye konuştu.

'BU YOLU BERABER AŞTIK'

Kızının günden güne gelişim gösterdiğini belirten Soykan "Dikkati arttı, sosyalliği çok iyi. 8'inci sınıfa kadar hiç kitap okuyamıyordu, çok hızlı gelişim gösterdi. Artık hikaye kitapları okuyor. Okuduğunu anlıyor. Durumunun iyiye gittiğini gördüğüm için mutluyum. Kübra, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı'na girecek. Başvurusunu yaptık. Birbirimizi motive ediyoruz. Bu yolu beraber aştık. Umudumuz tükenmişti" ifadelerini kullandı.  (DHA)

 
İhracatçılardan lojistik zirvesi!
 
360 ton atığı ekonomiye kazandırdılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı'daki deprem panelinde dalga ölçebilen sistem müjdesi!
Bayraklı’da deprem haftası dolayısıyla “Deprem Gerçeği İle Yaşamak” adlı ...
Babası için yola çıktı, kadınların hayatlarına dokundu
Alzheimer hastası babası ve yatalak hastalar için özel iç çamaşırı üretmek ...
Savaştan kaçan Ukraynalı kadın ve çocuklar İzmir'e geldi
Moldova'ya sığınan, aralarında çocukların da olduğu Ukraynalı kadınlar ...
 
İzmir uluslararası robot yarışmasına ev sahipliği yapıyor
Her yıl 33 ülkeden 95 binin üzerinde öğrenciyi bir araya getirerek dünyanın ...
Kulübesindeki köpeği öldürmüştü: Tutuklandı!
İstanbul Başakşehir'de kulübesinde bağlı köpeği tabancayla öldürdüğü iddiasıyla ...
TMMOB'dan zeytinlik tepkisi: Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz!
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından zeytin alanlarına yönelik ...
 
Belediye başkanından 'Bergen' filmi açıklaması
Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, filmin ilçede vizyona girdiği ancak ...
Hastanede güvenlik görevlilerine darp: 3 kişi gözaltında!
İzmir'de hastanenin acil servisinde güvenlik görevlilerini darbeden 3 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir'de helikopter destekli film gibi operasyon!
İzmir'de, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve çeşitli suçlardan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri