POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sokak ortasında av tüfeğiyle vurularak öldürüldü
Sokak ortasında av tüfeğiyle vurularak öldürüldü
ABD İsrail'e mühimmat sevkiyatını durdurdu mu?
ABD İsrail'e mühimmat sevkiyatını durdurdu mu?
Benzin ve motorine indirim geldi!
Benzin ve motorine indirim geldi!
Arda Turan'dan Seçil Erzan açıklaması
Arda Turan'dan Seçil Erzan açıklaması
14 Mart 2024 Perşembe - 10:14

20 milyon kişi incelendi: Sebebi covid aşıları değil!

Araştırmacılar, 20 milyon kişilik araştırmanın sonuçlarına göre, Covid aşılarının ciddi kardiyovasküler komplikasyon olasılığını bir yıla kadar önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu

20 milyon kişi incelendi: Sebebi covid aşıları değil!

Bilim insanları Covid-19 aşıları ile Covid-19 sonrası gelişen kalp krizi ve pıhtı komplikasyon riski arasındaki ilişkiyi inceledi.

20 MİLYON KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ

20 milyon kişinin katıldığı çalışmaya göre, Covid aşıları kalp yetmezliği riskini ve enfeksiyona bağlı potansiyel olarak tehlikeli kan pıhtılarını bir yıla kadar önemli ölçüde azaltıyor.

Araştırmacılar Birleşik Krallık, İspanya ve Estonya'nın sağlık kayıtlarını analiz ederek ulusal aşı kampanyalarına dayanan kademeli bir çalışma gerçekleştirdi.

Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın da aralarında bulunduğu Covid aşılarının pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı; ancak ilaç düzenleyicileri, grip aşıları gibi diğer aşılarda bulunanlara benzer şekilde, bazı nadir kalp ve pıhtılaşma koşullarında da artışlar kaydetti.

Son çalışma, virüs enfeksiyonunun kalp yetmezliği ve diğer çeşitli ciddi kardiyovasküler sorun riskini önemli ölçüde artırdığı bilindiğinden, Covid aşısının genel etkisini araştırmayı amaçladı.

"AŞILANAN KİŞİLERDE BU KOMPLİKASYONLARA YAKALANMA RİSKİ ÇOK DAHA DÜŞÜK"

Oxford Üniversitesi'nde profesör olan çalışmanın kıdemli yazarlarından Daniel Prieto-Alhambra, "Bu çok büyük çalışmada gösterdiğimiz şey, aşılanan kişilerin Covid sonrası bu komplikasyonlara yakalanma riskinin çok daha düşük olduğudur" dedi.

Heart dergisinde yazan araştırmacılar, Oxford-AstraZeneca ve Janssen tarafından üretilen adenovirüs bazlı Covid aşılarının ve Pfizer ile Moderna'nın mRNA bazlı aşılarının, virüsü kaptıktan sonraki ilk ayda Covid ile ilişkili kalp yetmezliği ve kan pıhtılarına karşı nasıl en koruyucu olduğunu açıkladı.

Bu dönemde, aşılanmamış kişilerdeki oranlara kıyasla kalp yetmezliği riski yüzde 55 daha düşüktü ve damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riskleri sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 47 azaldı.

Araştırmacılar, aşıların koruyucu etkilerinin uzun vadede azalmasına rağmen, Covid aşısı olanların Covid'e bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskinin bir yıla kadar aşılanmamış kişilere göre daha düşük kaldığını buldu.

Enfeksiyondan üç ila altı ay sonra, aşılanmış kişilerde kalp yetmezliği riski aşılanmamış kişilere göre yüzde 39 daha düşükken, damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riski sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 28 azaldı. Enfeksiyondan altı ila 12 ay sonra, aynı komplikasyon riskleri aşılanmış kişilerde sırasıyla yüzde 48, yüzde 50 ve yüzde 38 daha düşüktü.

Koruyucu etki, insanlarda ani enfeksiyonlar yaşandığında, aşı olunmasına rağmen virüs yayılmaya başladığında, aşıların hastalığın şiddetini azaltmasından kaynaklanıyor.

"BU ÇOK GÜVEN VERİCİ"

Prieto-Alhambra, "Genel olarak mesaj, aşı olmanız halinde Covid sonrası kardiyovasküler ve tromboembolik komplikasyon yaşama riskinizin oldukça azaldığıdır. Özellikle yüksek risk altında olan ya da kardiyovasküler komplikasyonlar veya kan pıhtılaşması yaşamaktan korkan insanlar için bu çok güven verici" dedi.

"AŞI VE KALP KRİZİ-PIHTI TARTIŞMASI BİTMİŞTİR"

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, çalışmaya ilişkin sosyal medya hesabı X'ten şu açıklamayı yaptı: "Beklenen çalışma geldi. Aşı ve kalp krizi, pıhtı tartışması bitmiştir. 20 milyon kişilik çalışma. Aşı aksine koruyucu. Bu hastalıkların nedeni covid enfeksiyonunun kendisi. Oyun bitti."

 
Kepçe yıktı, açık hava tuvaleti ortaya çıktı!
 
Karşıyaka Belediyesi’nden 5 yıllık ‘yeşil’ hamle!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araştırma: Covid-19 salgını yaşam süresini kısalttı!
Uluslararası bir araştırma, Covid-19 salgını sonucu dünya genelinde beklenen ...
Randevu alıp gelmeyenlerin sayısı 23 milyon!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen sene MHRS üzerinden randevu alıp gelmeyenlerin ...
DEÜ'den İzmir'e ilk tarama polikliniği
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sağlık yatırımlarına bir yenisi ekledi. ...
 
Stratejik plan: Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası!
Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. ...
"Sahurda ilk çatalı sebze veya salatadan alın"
Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi ...
İzmir'de anne karnındaki bebeğe hayat nakli!
İzmir'de daha önce kan uyuşmazlığı nedeniyle 3 bebeğini kaybeden Zehra ...
 
35 bin sağlıkçı atamasında takvim belli oldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 35 bin sağlıkçının atamasına ilişkin takvimin ...
DEÜ'den bir önemli sağlık yatırımı daha!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), farklı alanlardaki yatırımlarına bir yenisi ...
İzmirli doktor uyardı: Sigaradan kaçarken elektronik sigaraya tutulmayın!
İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri