POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
7 Haziran 2021 Pazartesi - 11:56

21 metrekarelik hayatlar!

İzmir depremi sonrası evleri yıkılan veya ağır hasar gören depremzedeler 21 metrekarelik konteynerlerde hayat sürdürüyor. Yardım kartlarıyla zor bela kaynayan ocaklardaki minderden yataklarda uykuları kaçıran en büyük endişe dönüşüm kredisi faturası!

21 metrekarelik hayatlar!

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan veya ağır hasar gören depremzedeler, Bayraklı’da kurulan konteyner kentte hayatlarını sürdürüyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle başka bir çatı bulamayan aileler, 21 metrekarelik konteynerlere mahkum yaşıyor. Yardım kartlarıyla zor bela kaynayan ocaklardaki minderden yataklarda uykuları kaçıran en büyük endişe ise konutlarının tamamlanmasının ardından karşılarına çıkacak olan kentsel dönüşüm kredisi faturası!

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre görüşülen depremzedelerin tamamı bu krediyi geri ödeyecek güçte olmadıklarını söylerken, onlardan biri olan Zeynep Demir de yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor: “65 yaşındayım. Daha ne kadar yaşayacağım? Bu yaştan sonra kredi mi ödeyeceğim? Depremden önce evimize tadilat yaptırabilmek için kredi çekmiştik. Hala o krediyi ödüyoruz. Şimdi bizi daha da borçlandıracaklar. Emekli maaşımız olduğu gibi kredi borçlarına gidecek.”

SEVDİĞİ YEMEKLERİ PİŞİREMİYORUM

Dört çocuk annesi Pınar Güzeycan, 40 yaşında. Kendisi ev hanımı, eşi ise boya ustası. Evleri Karşıyaka Şemikler’deydi. Depremde hasar görünce kiraya çıktılar. Fakat eşi kansere yakalanınca işten çıkarıldı ve kirayı ödeyemediler. 7 aydır Bayraklı’da depremzedeler için kurulan konteynerlerde kalıyorlar. Eşi ilik kanseri tedavisi gördüğü için 1,5 senedir çalışamıyor. Hiçbir gelirleri yok. İlk zamanlar yapılan yardımların giderek azaldığını belirten Güzeycan, “21 metrekarelik yerde 6 kişi kalıyoruz. Kolay değil, çok zor. Hiçbir gelirimiz yok, arada gıda alışveriş kartı dağıtıyorlar. Onunla idare etmeye çalışıyoruz ama yetmiyor. Çocuklarıma sevdikleri yemekleri pişiremiyorum. Burası açık cezaevi gibi... Ziyaretçimiz geldiğinde sadece 1 saat görüşmemize izin veriyorlar. Paramız olsa hemen eve çıkarız. Garibanlar çok eziliyor. Özellikle çocuklarım için yardım istiyorum” dedi.

DAHA DA BORÇLANDIRACAKLAR

Zeynep Demir, 65 yaşında. Depremden sonra evleri için yıkım kararı alındı. Eşi Halis Demir ile birlikte 7 aydır konteynerde kalıyorlar. Hala depremden önce evlerini tadilat ettirebilmek için çektikleri 60 bin liralık kredinin taksitlerini ödüyorlar. Demir, evleri tamamlandığında ödeyecekleri borç miktarının onları daha da endişelendirdiğini şöyle anlattı: “Yıllarca dişimizden tırnağımızdan arttırarak almıştık evimizi. Depremden sonra yıkım kararı alındı ama aylardır hiçbir gelişme yok. Hala yıkmadılar. Ben 65 yaşındayım. Daha ne kadar yaşayacağım? İstiyorum ki evlerimizi biran önce yapsınlar ve oturmaya başlayalım. Ömrümün son yıllarını evimde geçirmek istiyorum. Geçi evimiz yapıldığında da geçebilecek miyiz bilmiyorum. Sanıyorum bizden belli bir miktar para isteyecekler. Bu yaştan sonra kredi mi ödeyeceğiz? Evimize 60 bin liralık tadilat yaptırmıştık. Tam evimize girdik derken deprem oldu ve boşaltmak zorunda kaldık. Hala o tadilat için çektiğimiz krediyi ödüyoruz. Şimdi bizi daha da borçlandıracaklar. Emekli maaşımız olduğu gibi kredi borçlarına gidecek. 350-400 bin kadar ödeme yapmanız gerekir diyorlar ama banka sadece 200 bin lira kredi veriyor. Hadi onu aldık diyelim geri kalanını nereden bulacağız? Böyle olursa evimiz yapılsa bile giremeyeceğiz. Bizim işimiz nanay...”

OKUL SERVİSİ İSTİYORUZ

Üç çocuk annesi Fadime Dinçer’in evi de depremde gördüğü hasardan dolayı kullanılamaz hale geldi. Ailesiyle birlikte aylardır konteyner kentte hayatını sürdüren Dinçer, asgari ücretle bir fabrikada çalışan eşinin maaşıyla geçindiklerini dile getirdi. Konteyner kentte kalan çocukların eğitim sorunlarına değinen Dinçer, “Çocuklarımın ikisi okul çağında. Haftanın iki günü çocukları okula götürüp getirmem gerekiyor. Konteyner kent ile okul arasındaki mesafe yürüyerek yarım saat sürüyor. Çocuklar da ben de çok yoruluyoruz. Bazen yetişemiyoruz derse geç kalıyorlar. Yazın yürürüz ama kışın ne olacak? İstiyoruz ki çocuklarımızın okula gidebilmesi için bir servis sağlansın. Burada aynı sorunu yaşayan çok insan var. Uzaktan eğitim sürecinde de çok zorluklar yaşadık. İnternet kesildi, çocuklarım derslere giremedi. Eşim bir fabrikada asgari ücretle çalışıyor. Özellikle bebeğimizin bez parasını ödemekte çok zorlanıyoruz. Hiçbir yardımdan faydalanamadık. Akşam olunca minderleri yere serip yatak yapıyorum, gündüzleri de üst üste koyarak koltuk gibi kullanıyorum. Eşyalarım deprem sırasında çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Oğlum depremden dolayı büyük travma geçirdi” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
CHP İzmir vekillerle birlikte sahaya iniyor: İşte program!
 
Altay'da Tiago Pinto da listede!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İNGEDER'den imar çıkışı: 1 TL yük gelmeyecek!
İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesinin yıllardır imar planları beklemesi ...
Deniz salyası Karadeniz’e ulaştı!
Ordu'nun Fatsa ilçesinde, Karadeniz'de önceki gün küçük çaplı alanda deniz ...
İzmir'de ortaokul ve lise öğrencileri yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullarına döndü
Toplam 23 bin 825 ortaokul ve 183 bin 794 lise öğrencisinin bulunduğu ...
 
Gri kategorideki terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Gri kategoride yer ...
İzmir'de kaçak makaron operasyonu!
İzmir'in Bornova ve Çiğli ilçelerinde düzenlenen operasyonda kaçak 1 milyon ...
Marmara'daki müsilaj için yeni umut: Reaktif oksijen
Türkiyeli bilim insanları Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemi çözmek ...
 
'Ya yeniden kapanırsak' etkisi: Bu yaz düğün rekoru var!
Düğünler için verilen izin uzun süredir planlarını erteleyen binlerce ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte en yüksek sıcaklıkların 28 ila 33 derece arasında seyredeceği periyotta ...
Irak'ın kuzeyinden acı haber: 1 asker şehit
Pençe Yıldırım Harekatı kapsamında Irak'ın kuzeyinde bir asker şehit oldu.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri