POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Korhan Berzeg'in kafatası parçaları da bulundu
Korhan Berzeg'in kafatası parçaları da bulundu
Çukura düşüp can verdi, cenazesi teslim edilemedi
Çukura düşüp can verdi, cenazesi teslim edilemedi
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
13 Ağustos 2018 Pazartesi - 11:52

43 yıldır saat 05.00'da evden çıkıyor, camı ateşle dans ettiriyor!

Camın ateşle bin 200 derecedeki dansına tutkuyla bağlı olan ve Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alan nazar boncuğu ustası Mahmut Sür, mesleğe yeni kalfalar kazandıracak. Gün aydınlanmadan saat 05.00'da evinden çıkan nazar boncuğu ustası Mahmut Sür, evine 50 metre uzaklıktaki köyde anıldığı lakabı olan kıvırcık ismini verdiği atölyesine karanlık sokakta yürüyerek gidiyor.

43 yıldır saat 05.00 da evden çıkıyor, camı ateşle dans ettiriyor!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Nazarköy'de 43 yıldır camdan nazar boncuğu yapan ve Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alan Mahmut Sür, mesleğini ilk günkü aşkla sürdürüyor.

- FOTO GALERİ: 'YAŞIM İLERLEDİ AMA KALBİM HALA NAZAR BONCUĞUNDA'... 

Kemalpaşa'dan Torbalı'ya giderken 5'inci kilometrede nazar boncuğu renkleriyle süslenmiş kavşak görüldüğünde Nazarköy'e gelindiği anlaşılıyor. Eski adı Kurudere olan ve 75 yılı aşkın süredir boncuk atölyelerinin bulunduğu köyün ismi, ürettiği nazar boncuklarından esinlenilerek 2009 yılında Nazarköy olarak değiştirildi. 

Çam ağaçları arasında kurulu Nazarköy'e girildiğinde ziyaretçileri yolun iki tarafında bulunan her çeşit ve renkteki boncukların asılı olduğu tezgahlar karşılıyor.

Boncuklar arasından geçildikten sonra şiş ve demir seslerinin geldiği ve ocak ısısının bin 200 dereceye ulaştığı boncuk atölyelerine ulaşılıyor. Burada çalışan ustaların ritmik el hareketleriyle ortaya çıkan ses ve camın ateşle dansı sonucu ortaya çıkan nazar boncukları, ziyaretçileri adeta büyülüyor. 

Türkiye'deki önemli nazar boncuğu ustalarının başında UNESCO "Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanı verilen Mahmut Sür (56) geliyor. 

İlkokulu bitirdikten sonra Nazarköy'deki atölyelerde çalışmaya başlayan Sür, vatani hizmetinin ardından bir süre daha sanatını sürdürdü ancak kendisini geliştirmek amacıyla bir cam fabrikasında işe başladı. Cam sanatı konusunda geniş bir bilgi birikimi edinen Sür, fabrika kapanınca nazar boncuğu atölyesindeki işinin başına geçti. 

Yaklaşık 43 yıldır ateşin karşısında cama şekil veren Sür, çocukluk dönemindeki saçlarından dolayı hala "Kıvırcık Mahmut" olarak anılıyor. 

İlerleyen yaşına rağmen mesleğine hala büyük tutku duyan Mahmut Sür, evine 50 metre uzaklıktaki "Kıvırcık" ismini verdiği atölyesini gün aydınlanmadan saat 05.00'te açıyor. Burada kendisini karşılayan "Çakıl" isimli köpeğiyle bir süre zaman geçiren Sür, fener yardımıyla atölyenin kapısını açtıktan sonra kor durumundaki ocaktaki külü boşaltıyor.

Ardından ocağa tek tek odunları yerleştirerek yeniden yanmasını sağlayan boncuk ustası, bir yandan da dükkanda el emeği göz nuruyla ürettiği ürünlerin sergilendiği satış tezgahını düzenliyor. 

Beş gözlü ocakta her bir kişinin çalıştığı bölümü temizleyen Sür'e günün aydınlanmasıyla diğer ustalar da eşlik ediyor. Boncuk ustaları, yeni üretim gününe başlamak için el birliğiyle yapılan hazırlıkları tamamlayınca kurulan sofrada kahvaltılarını yapıyor. 

Isısı bin 200 dereceye ulaşan ocağın başına geçen ustalar, odanın her köşesine koydukları vantilatörü çalıştırırken su şişelerini de yanlarından ayırmıyor. Bir anda şiş seslerinin yankılandığı atölyede ustaların yaptıkları sohbetler ise zaman zaman demirin çıkardığı bu melodileri bastırıyor. 

"Cam bir tutku"
Mahmut Sür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyesini açtığı dönemde nazar boncuğuna yoğun ilgi olduğunu söyledi. 

"Yapamazsın" demelerine karşın nazar boncuğunu 2 renkten 12 renge çıkardığını dile getiren Sür, cam fabrikasında öğrendiği buzlama tekniğini atölyesinde hayata geçirdiğini belirtti.

Bu teknik sayesinde boncuğun takı olarak da piyasaya girdiğini aktaran Sür, köylerinde düzenlenen festivalde birinci olduğunu vurguladı. 

Camı çok sevdiğini, yakında başlayacağı bir projede yeni nazar boncuğu ustaları yetiştireceğini ifade eden Sür, şöyle konuştu: "Yaşım ilerledi ama kalbim hala nazar boncuğunda. 'Bir usta bin usta yetiştiriyor' projesi var bu vesileyle 20 usta yetiştireceğim. Nazar boncuğu 3 bin yıllık bir kültür, bunu yaşatmaya çalışıyorum. Camda gizli bir göz vardır eğer seversiniz o gözü ararsınız. Yeni nesil zoru ve sıcağı sevmiyor. Benim çıraklık döneminde her yıl 10-15 kişi katılırdı bu işe ama şu anda 1-2'yi zor buluyoruz. Türkiye el sanatlarında zengin bir ülke, bu çeşitliliğimizi yaşatmamız lazım."

Son dönemde ham madde sıkıntısı çekmeye başladıklarını dile getiren Sür, eskiden fabrikaların üretim esnasında kırılan camları kendilerine sattığını ancak şimdi bu ürünlerin geri dönüşümde kullanıldığını belirtti. 

Sür, geçmiş dönemlerde yaptığı çeşitlerden bir kısmını muhafaza altına aldığını, bunların gelecek nesillere taşınması için oluşturulacak bir müzede sergilenmesini istediğini sözlerine ekledi. (AA)

 
Alaattin Çakıcı hakkında flaş nakil kararı!
 
Minik ressamlar sertifikalarını aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sakin Şehir'de çizgiler küreselleşmeye karşı!
Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen uluslararası “Küreselleştiremediklerimizden ...
İzmir müziğine tarihi yolculuk!
İzmir Belediyesi'nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında kent kültürünü ve ...
İzmir'de müzikle terapi kampı!
Şifa bulmak için binlerce yıldır kullanılan ancak zamanla geri plana itilen ...
 
Denizlerindeki 20 yılını 2 kitapta anlattı
İş hayatına son verdikten sonra aldığı teknesiyle dünya denizlerini dolaşan, ...
Antik stadyumda 'kombine' izleri!
Afrodisyas Antik Kenti içindeki 2 bin yıllık stadyumda yürütülen çalışmalarda ...
İzmir'den Feridun Düzağaç geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Çim Konserleri”nde sahne sırası, Türkçe ...
 
Körfez'de gün batımında konser şöleni!
Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü İzmir Kıyı Tasarımı Projesi, "Günbatımı ...
Gölgeli'nin 'Paryalar'ı sokak hayvanlarına umut olacak
İzmirli ressam Burçak Güner Gölgeli'nin yoğun ilgi gören ve geçen aylarda ...
Karşıyaka’da yeni yıldızlar yetişiyor
Karşıyaka Belediyesi, sanat alanındaki örnek projelerinden Orkestra Şefliği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri