POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: İsrail ile ticaret durdu!
Bakanlık açıkladı: İsrail ile ticaret durdu!
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
8 Aralık 2018 Cumartesi - 13:42

5 duyuya dokunan kongre

İzmir'de düzenlenen 4. Gastronomi Turizmi Kongresi kapsamında 5 duyudan yola çıkarak gerçekleştirilen Uluslararası Tadım Etkinliği'nin ilk gününde katılımcılar kahveden bala, Anadolu peynirlerinden ekmeğe kadar çeşitli lezzetleri tattı.

5 duyuya dokunan kongre

Katılımcılarını keyifli bir lezzet yolculuğuna çıkaran Uluslararası Tadım Etkinlikleri, ilk gününde beğeni topladı. '5 hikaye, 5 duyu ve 5 yaratıcı lezzet' temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, tadım uzmanları lezzet bileşenleri ve tat eşleşmeleri hakkında bilgi verdi. Her eşleşmenin tadımını yapan katılımcılar, farklı lezzetler ve uzmanların ilham veren girişimcilik hikayeleriyle de keyifli bir lezzet yolculuğuna çıktı.

Katılımcılara kahve çekirdeklerinin çeşitleri, ülkelerin farklı pişirme ve kavurma yöntemleri, kahveyi pişirirken kullanılan malzemelerin önemi ile kahvenin sırlarını paylaşan Portekizli Barista Pedro Miguel Sousa Marmelo, 8 ülkenin kahve karışımından oluşan kahve çekirdeklerinden hazırladığı farklı içecek çeşitleriyle katılımcıları lezzetli bir yolculuğa çıkardı. Kahve içerken duyuların önemine dikkat çeken ödüllü Barista Marmelo, "Kahvede duyularımız ve duygularımızın yorumu çok önemli. Örneğin burnumuz olmasaydı kahve içtiğimizi asla anlayamazdık. Kahvenin kokusu çoğu zaman hepimize tadından daha cezbedici gelmiştir" dedi.

Kahvenin kültürün bir parçası olduğunu da vurgulayan Marmelo, "Kahvenin tarihi insanlığın tarihi gibidir. Dünyada keşfedilen en büyük hazinelerden biridir. Afrika'dan tüm dünyaya yayılır. İnsanları birbirine bağlayıp sosyalleştiren bir üründür. Kokusu, tadı, lezzeti ve en önemlisi enerjisinden dolayı hayatımızın bir parçasıdır. Çünkü enerjiyi seviyoruz ve ona ihtiyacımız var" dedi.

'BALCILIK ARILARLA BERABER YAŞAYAN BİR FELSEFE'

Uluslararası tadım etkinliği, katılımcıları ballarının sınırsız dünyasında yolculuğa çıkaran BAL LAB oturumuyla devam etti. Arıların mucizevi iksiri, değişik formları ve dünyadaki çeşitli örnekleri Elvan Uysal Bottori ve Ahmet Güzelyağdöken tarafından tanıtıldı. Foça'da uzun yıllardır bal üretimi yapan Ramazan Dağıstan ise, bal üretiminde yaşadığı tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Bal tadımıyla ilgili ilk kez böyle bir etkinlik yapıldığını belirten Ahmet Güzelyağdöken, "İyi bal nasıl buluruz dediğinizde ilk cevap iyi bir balcı bulmak olur. Balcılık aynı zamanda bir felsefe ve yaşam biçimi. Arılarla beraber yaşayan bir felsefe. Araştırmalar, insanların 8 bin 500 yıldır bal arılarından faydalandığını ortaya koydu ve 2015 yılında yapılan arkeolojik kazılarda arı ürünü kullanımına dair en eski kanıtlar Çayönü ve Çatalhöyük'te bulundu. Dolayısıyla en eski şifa kaynaklarından biri. Metabolizmayı güçlendirici binlerce mineral var içinde. Bal arılarının en önemli özelliği de ağzından ürettiği balı karın altı bezlerinden üretip mumla muhafaza ettiği balı gelecek nesillere taşıması" diye konuştu.

'BİR ARI ÖMRÜ BOYUNCA BİR ÇAY KAŞIĞI KADAR BAL YAPAR'

Bal üretiminin tarihsel gelişimine yönelik bilgi veren Ramazan Dağıstan ise, "Bal üretiminde tarihte dünyada ikinci sıradayız. Ardahan, Menemen ve Ankara bölgeleri Osmanlı zamanında tutulan kayıtlarda en çok bal vergisinin verildiği bölgeler. Dünya tarihinden itibaren arı hep yaşamımızda oldu. Coğrafyanın canlı olmasını arılar sağlıyor. En yoğun Akdeniz coğrafyasında yaşarlar. Biz bu konuda şanslıyız. Dört mevsim mal üretebiliyoruz. Bal arısının toplam ömrü 60 gündür. 20 gün kovanın içinde çalışır, 20 gün dışarıdan polen toplar, 20 gün de bal yapar. Ve bir arının ömrü boyunca 1 çay kaşığı kadar bal topladığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla şu yediğimiz balın ne kadar kıymetli olduğunu farkına varmalıyız" dedi.

ÜÇ LEZZET BİRBİRİYLE ARKADAŞ

Yeni tatlar keşfetmek için Gastronomi Turizmi Kongresi'nde yerini alan katılımcılar, Tadım Uzmanı Oğul Türkkan ile lezzetli bir tadım gerçekleştirdi. Anadolu'dan dünyaya 10 bin yıl önce tarım devrimi ile yayılan bira, peynir ve ekmeğin hikayesi ve lezzet uyumları 'Anadolu Ekmekleri ve Peynirleri ile Biranın Uyumu' etkinliğinde Türkkan tarafından sunuldu.

Tasting Story'de bir diğer tadım ise Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu eşliğinde ödüllü şaraplarla gerçekleşti.

 
CHP'li Sındır'dan Trabzon çıkarması!
 
Başkan Soyer'e 'şeffaf belediyecilik' onuru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Ersoy açıkladı: Yeni yılda İzmir'e VIP uçuşlar başlıyor
Bakan Ersoy, Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir havalimanlarında, Türk ...
DTO Başkanı Öztürk: Bu proje sihirli değnek!
Akdeniz Akademisi'nin düzenlediği sempozyumda konuşan İzmir Deniz Ticaret ...
Asgari ücret görüşmelerinde ilk zirve raporu!
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyonun, 2019'da geçerli ...
 
Bakan Albayrak: Sıkı duruşa devam!
Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısı dün Hazine ve Maliye ...
Dünya turizmi Fuarizmir'de buluşuyor
12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi, 38 ülke ve 48 ilden ...
Pasaport rıhtımı teknepark oldu!
Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. adına Kıyı Emniyeti İzmir Müdürlüğü ...
 
Merkez Bankası 2019 para ve kur politikasını açıkladı
Merkez Bankası açıklamasında "2019'da fiyat istikrarının sağlanması hedefi ...
Halcilerden yeni yasa tepkisi!
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı'na sunulan ...
İzmir'deki o termik santral için yargıdan üçüncü ÇED freni!
Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren termik santralin genişletilmesi talebi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri