POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu
2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu
İsrail Genelkurmay Başkanı Netanyahu'yu eleştirdi
İsrail Genelkurmay Başkanı Netanyahu'yu eleştirdi
Gazze'de korkunç tablo: Hastaneler toplu mezar!
Gazze'de korkunç tablo: Hastaneler toplu mezar!
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
9 Şubat 2024 Cuma - 08:26

5 yılını anlatan Sengel’den ‘adaylık süreci’ sorusuna yanıt ve net mesaj: Yelkenleri açtık, tam yol ileri!

Efes Selçuk Belediye Başkanı, Kafe Siyaset programında önemli açıklamalarda bulundu. 5 yılını anlatan, ilçede yaşanan ‘otopark’ ve ‘antik kanal’ krizlerini detaylandıran Başkan Sengel, ‘adaylık süreci’ne dair sorulara da yanıt verdi. Rakibi Bakıcı’nın ‘Hava bizden yana’ mesajını değerlendiren Sengel, “Efes Selçuk’ta hava hep güzel, yelkenleri açtık, tam yol ileri” dedi.

5 yılını anlatan Sengel’den ‘adaylık süreci’ sorusuna yanıt ve net mesaj: Yelkenleri açtık, tam yol ileri!

GERÇEKİZMİR – Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde yeniden aday gösterdiği Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Bir TV’de yayınlanan ‘Kafe Siyaset’ programında önemli açıklamalarda bulundu.

“EFES SELÇUK HAK ETTİĞİ YERE ADIM ADIM GİDİYOR”
Programda perde turizm başlığıyla açılırken, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Türkiye’ye her gelen turist muhakkak Efes’i ve Meryem Ana’yı ziyaret eder. Ancak önemli olan o yabancı ziyaretçilerin Selçuk’un içinde gezebilmesi. Bunun için de başka organizasyonlar yapmak gerekiyordu. Sadece tanıtımla ya da sadece Efes Selçuk söylemini dile getirmekle çok da mümkün değil. O yüzden festivalleri yaptık, o yüzden önemli günlerde kutlamaları çok güçlü ve çok doğru tercihlerle yaptık. Aslında gelen ziyaretçilerin sayısını artırmayı, orada olan esnafa para kazandırmayı ve bu değerlerin kent ekonomisine geri dönebilmesi gibi bir amacımız vardı. Başta Pamucak Sahili olmak üzere tüm yerlerin tanıtımını bir bütünlükle yapabildik. İnanılmaz bir karşılık aldık. İZBAN’ın etkisini tabi ki önemli ama yapmış olduğumuz organizasyonlar ve doğru tanıtım faaliyetleriyle Efes Selçuk hak ettiği yere adım adım gidiyor” dedi.

‘EFES SELÇUK’ VE ‘LOVE ERDOĞAN’ SORUŞTURMALARI
‘Efes Selçuk Belediyesi’ denilmesine açılan soruşturma hakkında konuşan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, “Sayın Süleyman Soylu’nun açmış olduğu soruşturma ve bizim Danıştay’a müracaatımızla birlikte açıklanan bir karar var. Kararda, ‘Burada cezai bir müeyyide yok, sadece Efes Selçuk Belediyesi diyor demesi ve bununla birlikte bunun bir markalama çalışması olduğunun Danıştay tarafından oy birliğiyle ifade edilmesi benim söylememden daha güçlü şekilde yayılmasına sebep oldu” derken, “Yasalara uygun olmayan şekilde, hiçbir izin almadan AK Parti İlçe Başkanlığınca yerleştirilen ve uyarılarımıza karşılık alamayınca kaldırmak zorunda kaldığımız ‘Love Erdoğan’ afişleri hakkındaki soruşturma sürüyor. Hiç izin alınmadan koyulduğu ve Efes Ultra Maraton organizasyonu da olduğu için kaldırmıştık. Onların yerine de ‘Tek sevdamız Atatürk’ afişlerini yerleştirmiştik. Hali hazırda buna dair soruşturma devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ANTİK KANAL’DA SON DURUM: NORMAL PROJESİ YOKTU!
Başkan Sengel, ilçede merkezi yönetim ile yerel idarede arasında krizlere neden olan proje ve kararlar hakkında da detaylı bir açıklama yaptı. Efes Antik Kanal Projesi hakkında konuşan Başkan Sengel, “Sayın Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir adaylığı sürecinde yer alan 35 projeden biri olarak çıktı. Ardından CHP 2014 yılında Efes Selçuk’ta muhalefete düştü, biz de muhalefet meclis üyeleri olduk. O noktada da alan Bakanlık tarafından resen SİT’ten çıkarıldı ve apar topar işlemler başlatıldı. O işlemler başladığında da olmaması gerektiğini söylemiştik. Floryaya zarar veriyor, doğaya zarar veriyor, bir sürü noktası var. O dönem yerel yönetime soruldu mu bilmiyorum ama ben geldiğim zaman mendirek mevzusu vardı. Bu konuyla ilgili hem müze müdürümüzle tartıştık, hem de kanal projesinin nereye kadar geldiğini öğrenmek istedik. DSİ’nin yapmış olduğu işlemde gördüğümüz tek şey 3D bir görüntüydü. Normal projesi yoktu!” dedi.

OTOPARK KRİZİ
Başkan Sengel Meryem Ana’daki otopark krizi hakkında ise şunları söyledi: Meryem Ana’da bizim çok uzun yıllardır, 1980’lerden beri bir otopark işletmeciliğimiz var. Ne yazık ki orada da belediyenin geçen dönem AK Parti’de olduğu zaman normalde belediyeye 25 yıllık tahsis edilmiş olan yerin 5 yıllık alındığını gördük. Bu sürenin sona ermesi de bizim dönemimize denk geldi. O noktada da bize yetkililerin söylediği ‘Bizim paraya ihtiyacımız var ve o yüzden bu otopark işletmesini sizden alıyoruz’ idi. Şimdi devam ediyor hem mücadelemiz hem de yazışmalarımız…

“TAM TERSİ OLUYOR, BELEDİYELERDEN İSTİYORLAR VE BELEDİYELER TESLİM EDİYOR!”
Merkezi idare-yerel yönetim krizleri ekseninde bir önemli açıklama daha yapan Başkan Sengel, “Son zamanlarda AK Parti’de moda ya, ‘Bize verirseniz oyunuzu şu olur, bu olur’ vesaire diye… Yaşamış biri olarak söylüyorum tam tersi oluyor. Çünkü ne istiyorlarsa belediyelerden istiyorlar ve belediyeler teslim ediyor. Şu ana kadar yaşadığımız bütün krizlerin hepsi aslında, ‘İstiyor musunuz efendim, buyurun otoparkımız var, sizin olsun… Kreşi mi istiyorsunuz? Buyurun Milli Eğitim’e verelim kreşi’ dendiği için var. Belediye başkanlığı halkı dinlemek, sahip çıkmak ve halkın geleceğini koruyup kollamakla alakalı… Belediye halka dokunabilecek en yakın kurumdur. O kurumu halkın yararına kullanmak en doğrusu… Yoksa seçilmemize gerek yok ki, atanalım!” ifadelerini kullandı.

ADAYLIK SÜRECİ MESAJLARI: BÜYÜKŞEHİR İLE KONAK/KARŞIYAKA İDDİALARI İÇİN NE DEDİ?
Sengel adaylaşma sürecine ilişkin de önemli mesajlar verdi. Adı uzun süre Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının yanı sıra Karşıyaka ve Konak belediye başkan adaylıkları için de dillendirilen Efes Selçuk Belediye Başkanı, “Son müracaat tarihi 5 Aralık’ta… O gün sabahta ilçe başkanlığımıza sessiz sedasız dosyamı teslim ettim ve tek aklımda olan şey Efes Selçuk’tu tabi ki de… Zaten öyle bir durum söz konusu olmasa ne yapmak istiyorsam oraya doğru yönelirim. Ama daha önemli de bir şey var. Ben ilçenin yeni dönemine de talip olduğum için bu dönemde tohumları atıp, koruyup, kolladık ve şimdi geliştiriyoruz noktasına gelmişim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için adım geçti mi, bu noktada böyle bir talep oldu mu? Her şey benden ari gelişti aslına bakarsanız. Ama çok büyük bir gurur. Hangi CHP’liye, hangi belediye başkanına sorarsanız yapmış olduklarınızın fark ediliyor olması o kadar kıymetli ki… Ve yakıştırılıyor olmak çok kıymetli. Tabi ki de çok büyük gururdu. Ama benim böyle bir talebim olmadı. Konak ve Karşıyaka konusuna gelince, ben zaten dosyamı ilçeme verdim, ilçemden çıkmak doğru olur mu? Ben oranın insanın ne dediğini zaten bilen, bunu uygulamak için çaba sarf eden ve buna devam eden bir noktaya sahibim. Bunu sizlerden okudum. ‘Allah allah beni Konak ve Karşıyaka’ya düşünüyorlarmış’ dediğim bir nokta da söz konusu oldu. Ama hiç öyle bir talebim olmadığı gibi öyle bir noktaya da gelmedim. Ben ilçe konusunda Efes Selçuk’tan daha güzel bir ilçe hayal bile edemiyorum” açıklamasını yaptı.  

KADIN VE GENÇLİK PENCERESİNDEN LİSTE YORUMU
CHP’nin değişimin damga vurduğu, kadın ve gençlerin öne çıktığı belediye başkan adayları listesini de değerlendiren Sengel, “Benim 4.yerel seçim dönemim. 4 dönemden beri her seferinde başka yöntem ve kararlar söz konusu. Bu konuda ben sadece sonuçlar anlamında bir şey ifade edebilirim ama karar verme konusunda zaten CHP çok yetkin bir noktaya haiz. Kadın adayların çoğalmış olması tabi ki çok sevindirici. 3 kadın başkandık, 9 kadın adaya çıktık. Ama mevzuyu sadece kadın bazlı götürmek ne kadar doğru bu da ayrı bir tartışma konusu. Sadece cinsiyet bazlı değil yetkin kadınların aday gösterilmesi çok kıymetli. Nitekim baktığımızda da hepsi çok kıymetli ve yetkin kadın adaylar var. Siyaset çok zor bir iş. ‘Ben de yaparım’ cesaretini göstermek çok zor. Öteki taraftan da karar vericiler için tahlil etmek de ayrı bir zorluk taşıyor. Bunun yanı sıra mevcutta başkanken yaptıklarınızı iyi ifade etmek, karar vericiler tarafından onaylanmış olduğunuzu hissedebilmek çok kıymetli. Öncelikle şunu söylemek lazım, aday adayı olan herkes takdire şayan. Hiçbir aday adayı ‘Ben de ne eksiklik vardı ki…’ diye hissetmesin, söz konusu değil, ne yazık ki sadece bir kişi seçilecek” diye konuştu.
Efes Selçuk Belediye Başkanı ayrıca, “Bu yaş skalası da çok doğru değil ama tabi ki de gençlere yol açılması ve yer verilmesi çok kıymetli. Çünkü bir yerden bir pratikliğe dahil olmaları gerekiyor. O noktada önemli olan yeterlilikleri. Bu mesleki olarak olabilir, dünya görüşü olarak olabilir… Gençlerin olması şart, olmaması mümkün değil. Geçmişteki tüm güçlü siyasetçilere bakın, zaten 30’lu yaşlarda çok önemli görevler yapmışlar ve başarıyla yapmışlar. Gençlerin olması bence farklı bir dinamizm katıyor. Öncelikle kente dinamizm katıyor. İkincisi siyasetten uzak duran gençlere örnek teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

‘DEĞİŞİM’ MESAJLARI
Özgür Özel’in kurultay sürecinde tek ziyaret ettiği ilçe olarak dikkat çeken Efes Selçuk’un Başkanı Sengel, CHP’deki değişimi ve seçmene yansımalarını ise şu sözlerle değerlendirdi: Değişim her yerde başka bir sinyale haiz olur. Her ekilen tohum başka bir filiz verir. Bu değişimin sonunda da halkta umut taşıyan direnişler söz konusu oldu. Bunlar kıymetli şeyler. Önemli olan bu değişimi kendi ilçelerimizde yansıtabilip bundan sonrasında da halka bunu anlatabilmemiz diye düşünüyorum.

“BEN BİR TEK KENDİME BAKIYORUM”
AK Parti’nin Selçuk’ta Zeynel Bakıcı’yı aday göstermesiyle sandıkta son 2 dönemin belediye başkanlarının yarışacak olmasına yönelik soruyu yanıtlayan Sengel, “Ben bir tek kendime bakıyorum. ‘Ben neyim, ne yaptım, ne yapacağım?’ bununla ilgileniyorum. Kim aday adayı olmuş, kim aday olmuş, kim ne yapacak, karşı tarafa değil kendi koyduğum hedefe kilitlenmiş durumdayım. Başka partilerin içi ben bilemem” dedi.

“YELKENLERİ AÇTIK, ‘TAM YOL İLERİ’ DİYORUZ!
Sengel, Bakıcı’nın ‘Hava bizden yana’ sözlerini ise, “Hava Efes Selçuk’ta her zaman güzel. Hiçbir sıkıntı yok. O yüzden yelkenleri açtık ‘tam yol ileri’ diyoruz” şeklinde yorumladı.

SANDIK HEDEFİ
Sandık hedefi mesajları da veren Efes Selçuk Belediye Başkanı, “Yüzde 52.5’la ittifaksız kazandık biz. 2019’da 14 Mayıs genel seçimlerinden bile daha büyük oy pusulalarıyla girdik. CHP olarak cumhuriyetten ve değerlendiren asla vazgeçmeyen halka birlikte bir ittifak oluşturduk. Bu ittifakı daha da büyütmek ve herkesle birlikte yol almak istiyoruz. Daha öncesinde yaptık, daha iyisini yaparız diyoruz. Amacımız tabi ki de çok daha iyi bir oy oranlarıyla sonuç alabilmek” dedi.

5 YILINI ANLATTI
Sengel 5 yıllık görev süresi boyunca yapılan çalışmaları ise şöyle özetledi:  ‘Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?’ sorusu ne kadar doğru bilmiyorum, ‘Nelerle karşılaştınız ve neler yaptınız’ sorusu daha doğru sanki. Aday adayıyken bir şeyleri yazıyorsunuz ve uygulamak istiyorsunuz ama belediyeye geldikten sonra başka türlü bir durumla karşılaşıyorsunuz. Mesela Efeslim Kart… Bu sadece bir sosyal yardım kartı değil aynı zamanda çevre dostu da bir kart. Çevresel atıkları paraya dönüştürüp bağış yapabiliyorsunuz ve biz de bu bağışı çocukların taşımalı eğitiminde harcıyoruz. Döngüsel 4-5 başlığı olan bir kart yaptık. Benim projelerim arasında hiç yoktu. Ama bir baktık ki bir şeye ihtiyaç var ve bunu gerçekleştirdik. Karşılaştığımız zorluklara karşı da ne yaptığınız çok önemli? Belediye başkanları için projeler tabi ki çok kıymetli ama nasıl bir nitelikle başkanlık yapıldığı da çok önemli. Pandemi gibi bir krizle karşılaştık, dünyada örneği yok. Belediye başkanlık planlarım arasında bir gün halkın ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşması için pazar tezgahları açıp orada yan tarafımda imar müdürüm salatalık satarken soğan satacağım hiç aklımda yoktu. 5 yıl içerisinde biz halk için halkla el ele bir kampanya yürüttük aslında. Filiz’in kampanyası sadece 5 hedef, 50 projeyle sınırlı kalmadı, bütün halka yayıldı. Ama o 5 ana başlığın hepsini dolu dolu yaptık, onun gururunu yaşıyorum. Büyük projeler için maddi koşulu da hazırladık ama her şeyden önce belediyeyi AK Parti’den aldığımızda çok ciddi bir mali kriz söz konusuydu. Ama mızmızlanmadık, kararlıydık ve devam ettik. O projelerin çok büyük çoğunluğunu gerçekleştirdiğimiz gibi hiç düşünmediğimiz yeni projeleri işin içine dahil ettik.

“HİÇ BİR ÇALIŞANIMIZA BORCUMUZ YOK”
Belediyenin mali tablosu hakkında da bilgi veren Sengel, “2019 yılında belediye başkanı olacağım zaman meclis üyesiydim. Benim birlikte olduğum meclis üyesi abiler dedi ki, ‘Kızım girme bu işin içine, ekonomisi yokuş aşağı gitti, iflas etti’… ‘Ben girmeyeyim, sen girme, o girmesin, kim girecek?’ deyip girdik. Evet çok kötü bir durumdaydı. Mazbatamı aldım, aldıktan sonra belediyenin avukatı yanıma pembe icra dosyalarıyla geldi. İnanılmaz yüklü hacizler vardı. Tek tek borçluları çağırıp, hep birlikte hallettik, taksitlendirdik. Ve çok iyi bir ekonomik öngörüye sahip olduğumuzu gördük o zaman. Şu an hiçbir icra dosyamız yok. Çalışanımıza hiçbir borcumuz olmadığı gibi emekli olanlara da yok. AK Parti döneminde esnaflar belediyeye mal vermek istemiyorduk, şu anda hepsiyle çalışıyoruz. Omuriliğimizi düzelttik…” mesajlarını verdi.

“NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ  ÇÜNKÜ DÜMENİN BAŞINDAYIZ”
Sengel son olarak ‘Yeniden seçilmeniz durumunda Efes Selçuk’a ne vaat ediyorsunuz?’ sorusuna şu yanıtını verdi: En net şunu vaat edebilir bir insan. Şu ana kadar ne yaptığını bilen ve bundan sonra da ne yapacağını bilen bir kişi olarak, bütün değerlerine sahip çıkarak ve katlayarak, hiçbir şekilde de o kararlılıktan vazgeçmeyerek bir belediye başkanlığı yapacağız. Projeler diyorsanız, şimdiye kadar koruduk, kolladık. Bundan sonra kalkındırmak ve daha da geliştirebilmek için ne yapabilirizin bütün projeleri hazır olduğu gibi, bunu güçlendiren halka birlikte hazırladığımız esaslar var. Ne yapacağımızı biliyoruz çünkü dümenin başındayız. 

 
Biden'a suçlama yok... Savcı: Hafızası zayıf!
 
Uyuşturucu tacirlerine 2 büyük operasyon: 456 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir itfaiyesinin özel donanımlı ambulansları hayat kurtaracak
Türkiye’nin arama kurtarma malzemeli özel donanımlı ambulans statüsündeki ...
'Gökdelen mahallesi'nde doğal gaz çığlığı!
İzmir’in gökdelen merkezi olan Bayraklı Adalet Mahallesi’nin sakinlerinin ...
İzBBŞT'den çocuklara özel yeni oyun
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İzBBŞT) yeni çocuk ...
 
Soyer İZSU yönetimiyle buluştu: Çocukluğumdaki İzmir Körfezi’ni sizlerin yaşatacağınıza eminim
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU Genel Müdürlüğü yöneticileriyle ...
İzmirliler Çiğli Tramvayı'nı çok sevdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üç yıl önce temelini atarak 27 Ocak'ta ...
Gaziemir’de dolu dolu tatil!
Gaziemir Belediyesi’nin yarıyıl tatilinde düzenlediği etkinliklere katılan ...
 
Karşıyaka'da bir otizm hikayesi: Morhis
İlçede yaşayan her yurttaşın refahı için çalışan Karşıyaka Belediyesi, ...
5 yıllık bir başarı hikayesi: NAR-KOOP!
Narlıdere Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulan Narlıdere Üretici ...
Soyer: Asla eğilmedim, bundan sonra kimse eğemez!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Roman yurttaşların hayat kalitesini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri