POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sinan Ateş cinayetinde iddianame kabul edildi
Sinan Ateş cinayetinde iddianame kabul edildi
Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma ve devlet nişanı
Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma ve devlet nişanı
Yargıtay Başkanı seçimi: 33. turda da sonuç yok!
Yargıtay Başkanı seçimi: 33. turda da sonuç yok!
Katliam gibi kazada yeni gelişme!
Katliam gibi kazada yeni gelişme!
29 Eylül 2022 Perşembe - 17:11

Aliağa'da isyanın yeni adı cüruf: O proje yargıya taşındı!

Aliağa’da yapılmak istenen ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık(Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi yargıya taşındı. ALÇEP'ten yapılan açıklamada, "10 yıl boyunca hiçbir geri dönüşüm yapmadığını, ruhsatsız, kuralsız, kaidesiz çalıştığı Büyükşehir Belediyesi tarafından da tespit edilen bu firmalara Aliağa halkı olarak nasıl ve neden güvenelim?" sorusuna yer verildi.

Aliağa da isyanın yeni adı cüruf: O proje yargıya taşındı!

GERÇEKİZMİR - Brezilya donanmasına ait asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisine verilen söküm vizesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edilmesinin ardından İzmir’in Aliağa ilçesi bu kez de endüstriyel atık tesisi tehlikesi ile karşı karşıya... 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde kurmayı planladığı ve bölge halkının tepki gösterdiği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık(Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesine onay verdiğini duyurdu. Bakanlığın nihai olarak kabul ettiği Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) olumlu raporunun ardından halkın görüşlerini almak için tanıdığı 10 günlük askı süresi ise sona erdi. 

Daha önce halkın katılımı toplantısının yapılamadığı ve kurulması durumunda İzmir dahil olmak üzere Manisa, Denizli, Aydın, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’den gelecek cüruf atıkları bu alanda toplanarak bertaraf edilecek tesis için bölge halkı ve Aliağa Çevre Platformu(ALÇEP) harekete geçti. 

Bakanlığın halkın görüşlerini almak için tanıdığı 10 günlük askı süresinin bugün dolmasının ardından ALÇEP ve yöre halkı cüruf tesisine karşı yargı sürecini başlattı. 

ALÇEP'TEN AÇIKLAMA
ALÇEP'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
Başta Şehitkemal köylüleri ve civar köylüler olmak üzere Aliağa halkının yakından takip ettiği, siz basın emekçilerinin de bildiği üzere Foça Ilıpınar’ da bulunan cüruf alanının kapasitesinin dolması sebebi ile kapatılıp  Aliağa Şehit Kemal Akçakise mevkiine  taşınması söz konusudur. Yöre halkı ve ALÇEP olarak ; ÇED toplantı sürecinde bu tesisleri defalarca istemediğimizi belirttik, itirazlarımızı ilettik.
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının;   Yukarı Şehitkemal ve çevre köyleri de hiç düşünmeden, çevre zarar analizi yapılmadan, ÇED sürecine itirazları dikkate almadan; bölgenin içme sularının, göletlerinin, bal ormanlarının, zeytinliklerinin nasıl kirleneceği düşünmeden, Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (cüruf) bertaraf tesisi projesi   ÇED raporunu onayladığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bizler birlik halinde Zehir  Gemisi NAE SAO PAULO  gemisini nasıl durdurduysaksak  Batı Ege ve Güney Marmara bölgesinde 7 ilin endüstriyel atığını da ilçemize getirecek olan bizim için daha çok kanser daha çok ölüm anlamına gelen bu projeyi de birlikte durduracağız. Bizler tesisin yapılacağı bölgede oturan yöre halkı ve ALÇEP olarak bugün Aliağa 2. Noterliğinde EGEÇEP’in de takipcisi olacağı mahkeme itiraz sürecini başlattık. 
“TÜBİTAK  ‘ın  ve enson İ.B.B ‘nin yayınladığı raporlarda Aliağa’nın yeni bir tesisi kaldıracak hali kalmadığı açıkça görülmektedir. Bu rapolar ortada iken bizler Aliağa’nın daha da kirlenmesine göz yummayacağız!
Soruyoruz; 
- 10 yıl boyunca hiçbir geri dönüşüm yapmadığını, ruhsatsız, kuralsız, kaidesiz çalıştığı İ.B.B tarafından da tespit edilen bu firmalara Aliağa halkı olarak nasıl ve neden güvenelim?
- Madem sıra bizim köylerimize kadar  gelmiştir; bizler için de bu karara direnmekten, mücadele etmekten başka bir yol kalmamıştır. Daha  Aliağa’mızın hangi bölgesine kıymayı planlıyorsunuz ?!

Biz Aliağa’da yaşayan insanlar olarak, Bakanlığın  bu kararından vazgeçmesini, demir çelik firmalarının bölgedeki cürufu  kurallara uygun olarak geri dönüştürmesini,  yine bu firmaların Aliağa’dan uzak durmasını ve mevcutta yıllar boyunca kuralsız bir şekilde çalışarak kirlettiği Foça Ilıpınar’daki depolama alanını da ivedilikle mevzuatlara uygun şekilde dönüştürmelerini talep ediyoruz.            

 
Konutta orta ve üst gelir grubu için yeni kampanya!
 
"Kıbrıs Türkü'nü korumak için daha fazla güç göndereceğiz"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet Sitesi davasında dosya birleştirme talebi!
İzmir'deki depremde yıkılması sonucu 10 kişinin yaralandığı Cumhuriyet ...
Sendikadan Metro A.Ş.'ye 'Hülya Onaylı' isyanı!
DİSK Genel İş Sendikası üyesi grup, güvenlik görevlisi Hülya Onaylı'nın ...
Kuzey Irak'ta 140 kilometre derinlikte hava harekatı!
Milli Savunma Bakanı Akar, Kuzey Irak'ta sınırdan 140 kilometre uzaklıktaki ...
 
İzmir'de 26 kilo metamfetamine 4 tutuklama!
Torbalı ilçesinde, jandarmanın düzenlediği operasyonda 26 kilogram metamfetamin ...
Ver parayı al tezini: Dolandırıcılığa taksit imkanı!
Parayla tez yazdırma sahtekarlığı bir türlü önlenemiyor. Apaçık hırsızlık ...
İzmir'de 'tefeci' operasyonu: 8 gözaltı
İzmir'de acil nakit ihtiyacı olan ve bankalardan kredi çekemeyenlere yüksek ...
 
Bakanlık'tan kuaför ve berber kararına erteleme!
Ticaret Bakanlığı, berber, kuaför ve güzellik salonlarının 1 Ekim'den ...
İzmir'de yaya önceliğine dikkat çekildi
İçişleri Bakanlığı'nca trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek ve sürücü ...
Mihriman'ı öldüren kaza: Dava artık Ağır Ceza'da!
Çiğli ilçesinde kaldırımda oynayan Mihrimah Gece Akalın'a (6) çarpıp ölümüne ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri