POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona erdi!
Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona erdi!
17 yaşındaki Aleyna'nın soru dolu ölümü!
17 yaşındaki Aleyna'nın soru dolu ölümü!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
15 Kasım 2022 Salı - 09:27

Baro Başkan Yardımcısı Dalkıran'dan 'bant daraltma' yorumu

Ülkeyi yasa boğan hain saldırı sonrası alınan güvenlik önlemleri arasında BTK’nın bant daraltma kararı tartışma konusu oldu. İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Dalkıran kararı ve uygulamayı ‘Haber alma hakkı her şeyin üzerindedir’ vurgusuyla yorumladı.

Baro Başkan Yardımcısı Dalkıran dan  bant daraltma  yorumu

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye hain bir terör saldırısıyla sarsıldı. Ülkenin ve İstanbul’un en işlek ve kalabalık caddelerinin başında gelen İstiklal Caddesi’nde Pazar günü meydana gelen bombalı saldırıda 6 kişi yaşamını yitirdi. 

Bombalı saldırının faili kısa sürede yakalanırken, toplumun tüm kesimlerinden teröre lanet mesajları geldi. 

Yasın gölgesinde patlama sonrası hayata geçirilen güvenlik uygulamaları da tartışma konusu oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) ülke genelinde bant daraltma uygulamasının hayata geçirildiğini açıklarken yanlış ve yanıltıcı haberlerin yayılmasını engellemek için uygulanan ‘bant daraltma’ya hukukçular ve topumun bazı kesimleri tepki gösterdi. Kullanıcılar kısıtlamayı internet ya da başka bir açık ağ üzerinden özel bir ağa bağlanmayı sağlayan Virtual Private Network (VPN) kullanarak aşma yoluna giderken konuya ilişkin ‘halkın haber alma hakkı engelleniyor’ eleştirileri geldi. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin BTK Başkanı ve diğer kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Zöhre Dalkıran ise haber alma hakkının her şeyin üzerinde tutulması gerektiğini söyledi. 

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Dalkıran sözlerine, “Erişimin engellenmesi ile ilgili internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve yayınlar yolu ile işlenen suçlarla mücadele edilmesi ile ilgili kanun 2015 yılında yayınlandı. Bu alan 2015 yılından önce bu kadar geniş yetki verilmiş bir alan değildi.  2015 yılında yapılan değişiklik ile  milli güvenliğe, genel sağlığa… gibi genel sınırlamalar içeren geniş bir tanımlama yapılarak bakanlığın, emniyetin ya da savcılığı yayınlanmasında sorun gördüğü ya da yayınlanmasının sakıncalı olduğunu düşündüğü bütün halleri oldukça genişletmiş oldular ve bu kapsamda erişimin engellenmesinin yolunu açtılar. Bu erişimin engellenmesi yasal mevzuatımızda var mı, var, ancak bu yetki kullanılırken keyfi olmaması, halkın haber alma hakkının engellenmemesi, basının haberleri halka ulaştırma anlamındaki olanaklarının tamamen ortadan kaldırılmaması gerekiyor. Hem ulusal ve hem de uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan nedenlerle erişimin engellenmesi ancak temel hakları zedelemediği zaman ve ölçüde kullanılabilir’’ diyerek başladı. 

Dalkıran BTK kararı ile uygulanan bant daraltma uygulaması hakkında konuştu. Dalkıran, ‘’Bu bant daraltma uygulaması tamamen Temmuz ayında yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen yasa ile alakalı. Onun Anayasa Mahkemesi’nde iptal süreci devam ediyor. O yasaya yönelik eleştiriler devam ediyor bu olayla ilgili biz gördük ki sansür yasası da 2015 tarihli yasa da gerçekten suçun, suçlunun önlenmesi ile ilgili değil. Yaşanan örneklerde gördük ki suçlar önlenemediği için bu suçla mücadele edilemeyip de ortaya çıkan olayı sağlıklı ve güvenli bir şekilde haber alma hakkını engelleme olarak kullanıldı. Çünkü halk basın ve yayın yoluyla haber alamayınca oldukça kirli bilgi devreye girdi. Geçmiş yıllardaki görüntüler servis edildi. Herkes kendine göre yorumlar yaptı. Hatta bir meslektaşımıza yönelik çok haksız bir ithamda bulunuldu ve can güvenliği tehlikeye girdi. Aslında sansür uygulamak yerine erişimi engellemek yerine sağlıklı bilgi akışı sağlansa halka haber alma hakkı tanınmış olsaydı bu kadar kirli bilgi ortalıkta dolaşmayacaktı. Sansür yasası olarak bildiğimiz yasa ile bunların hepsi düzenlenmiş. Bunu mahkeme kararı ile yapabiliyor ama biz bir sulh ceza mahkemesi kararı alındığını duyduk. Sulh cezadan bir karar var diye bir bilgi geldi’’  dedi. 

"HABER ALMA HAKKINI HER ŞEYİN ÜZERİNDE TUTMALISINIZ!"
Sözlerine devam eden Dalkıran, ‘‘Sonuç itibari ile haber alma hakkını her şeyin üzerinde tutmalısınız, velev ki biri yalan haber yaptı. İşletirsiniz mekanizmalarını cezasını verirsiniz. Başlangıçta bir hakkı ortadan kaldıracak şekilde kararlar almak uygulamalar yapmak telafisi mümkün olmayan şeyler ortaya çıkabilir. Diğerinde telafi yok diğerinde suçlu varsa ortaya çıkartır yargılarsın. Çok ciddi bir uluslararası anlamda da haber almak hakkı en önemli haklardan biri’’ ifadelerini kullandı. 

"TOPLUMA SAĞLIKLI MESAJLARIMIZI DA İLETEMEDİK"
Dalkıran sözlerini sonlandırırken, “Sivil toplum kuruluşları da tepkilerini gösteremedi. Topluma sağlıklı mesajlarımızı da iletemedik. Kendileri yasakladıkları bir mecra ile halka ulaşmaya çalıştılar diğer kamu kuruluşları da mesajlarını halka ulaştıramamış oldular. Herkes whatsapptan birbirine yazıp, önceki bilgileri kullanmaya çalıştı. Burada silahlı çatışma var iddiaları, panik ve infaal yaratılmasına neden oldu,  yayın kanalları açık olsa sağlıklı bir haber akışı yasalara göre kurulmuş haber sistemlerimiz var tvler var, gazeteler var sonuçta tabi oldukları bir yasal düzenleme var ve bu çerçevede bize yayın yapmakla yükümlüler’’ diye konuştu. 

 
Odalardan 'imar affı' tepkisi: Acilen gündemden çıkarılmalı!
 
Narlıdere'de sorunlara hızlı çözüm!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Odalardan 'imar affı' tepkisi: Acilen gündemden çıkarılmalı!
TBMM gündemine getirilen imar affını değerlendiren İnşaat Mühendisleri ...
İzmir sularında 3 günde 185 göçmen kurtarıldı
3 gün içerisinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan ve Yunanistan ...
İzmir'de uyuşturucu operasyonu!
Aliağa ilçesinde düzenlenen operasyonda 5 kilogram sentetik uyuşturucu ...
 
Aysel Perkgün davasında 'reddi heyet' talebi üst mahkemece reddedildi
Buca ilçesinde, dini nikahla yaşadığı Aysel Perkgün'ü (28) darbedip vücudunun ...
İstanbul saldırısı kurbanlarına yürek yakan veda!
Türkiye, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının yasını tutuyor. Terör ...
İş insanı Dilek Ertek için gıyabi cenaze namazı
Türkiye'de dünyaca ünlü mücevher markasının distribütörü olan iş insanı ...
 
İstiklal saldırganı 4 ay tekstil atölyesinde çalışmış!
İstanbul İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda ...
Patlamada yaralananlar o anları anlattı!
İstiklal Caddesi'nde dün yaşanan terör saldırısında yaralananların bir ...
İzmir'deki sanayi sitesinde yangın paniği!
Torbalı'da sanayi sitesindeki bir boya imalathanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri