POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tepkilerin odağındaydı... Diyanet, Audi'yi iade etti!
Tepkilerin odağındaydı... Diyanet, Audi'yi iade etti!
Sosyal medya fenomenine cinsel terapi cezası
Sosyal medya fenomenine cinsel terapi cezası
Şarkıcı Kalben'i arkadaşı ihbar etmiş!
Şarkıcı Kalben'i arkadaşı ihbar etmiş!
Mehmet Şimşek'ten 'enflasyon' açıklaması
Mehmet Şimşek'ten 'enflasyon' açıklaması
15 Kasım 2022 Salı - 08:53

Odalardan 'imar affı' tepkisi: Acilen gündemden çıkarılmalı!

TBMM gündemine getirilen imar affını değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, Mimarlar Odası (MO) İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yöneticisi Yusuf Ekici imar affının konut sorununa çare olmadığı gibi deprem kuşağı için yıkım anlamına geldiği görüşünde birleşti.

Odalardan  imar affı  tepkisi: Acilen gündemden çıkarılmalı!

AK Parti'nin 20 yıllık iktidarı boyunca 8 kez hayata geçen ve son olarak BBP’nin önerisiyle TBMM gündemine gelen 9. imar affı hakkındaki tartışmalar sürüyor. 

Son olarak İzmir'in meslek örgüt temsilcilerinden önemli açıklamalar geldi. Evrensel'den Ramis Sağlam'a konuşan TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, Mimarlar Odası (MO) İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yöneticisi Yusuf Ekici imar affının konut sorununa çare olmadığı gibi deprem kuşağı için yıkım anlamına geldiği görüşünde birleşti. 

"KONUT SORUNUNA ÇARE ÜRETİLMİYOR"
Nüfus hareketinin kentlere doğru akmasıyla doğan barınma ihtiyacına çözüm gibi sunulan imar aflarının kentleri plansızlığa ittiğini beliren İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, konut sorununa çare üretemeyen iktidarların sarıldığı imar aflarının gündemimizden düşmeyen birer başlık haline geldiğini söyledi.

TBMM gündemine gelen imar affı taslağının bütünüyle kuralsızlığın yeniden tanınması ve onaylanması anlamına geldiğini söyleyen Ayatar, “Taslağın gerekçe kısmında, bir önceki imar affından faydalanmak için gerekli şartları sağlamayan kesimin mağduriyetinden bahsedilirken, affa uğrayacak binaların yapım yılının 2022 temmuz ayına kadar uzatılmış olmasının ise izaha ihtiyacı vardır. İmar afları, yapıların planlama ilkelerine aykırı bir şekilde resmileştirilmesidir. Üstelik yapıların deprem riski açısından güvenliğinin sorgulanmadan kabulü ise yaşanılacak felaketlere davetiye çıkarmaktır. Mühendislik yok sayılarak imara aykırı yapıların tescillenmesinin ne kentleşme sorununa ne de konut sorununa bir çare olması beklenilemez” dedi.

"YİNE SEÇİM ÖNCESİ YİNE ‘İMAR AFFI’"
Her seçim öncesi alışkanlık haline gelen “imar affı”nın yine gündeme geldiğini söyleyen ŞPO İzmir Şube Yöneticisi Yusuf Ekici ise “Ülkemiz imar afları yüzünden çok ağır bedeller ödedi, ödemeye devam ediyor. Bu hukuksuz düzenlemeler, en ufak bir deprem, yağmur, salgın vb. durumların afete dönüşmesine ve can kayıplarına neden olarak çok daha acı ve hayati sonuçlar ortaya çıkarıyor” dedi.

İmar aflarıyla devletin vatandaşları teknik hizmet almamış, sağlıksız yapılarda yaşamaya teşvik ettiğini söyleyen Ekici sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an gündemde olan kanun değişikliğinin 2018 yılında yürürlüğe konulan bütünüyle Anayasa’ya aykırı olan düzenlemede yer alan sözde kurallara dahi uymayanları affetmeye dönük olduğunu görüyoruz. Kanun değişikliği söylentisinin bile ülkenin birçok yerinde hukuksuz yapılaşmaların hızlanmasına sebep verdiğine basın üzerinden tanık oluyoruz. Bu nedenlerle kanun değişikliğinin çok acil bir şekilde gündemden kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Eğer bir değişiklik yapılacaksa Anayasa’ya imar affının suç olduğuna dair hüküm eklenmesi ile bütün toplumun rahat bir nefes alacağını düşünüyoruz.”

"DEPREM ÜLKESİNDE İMAR BARIŞI YIKIMDIR"
İmar barışının deprem ile yaşamaya çalışan bir ülke için yıkım olduğunun altını çizen MO İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ise, “Fırsatçılığın, kural tanımazlığın ödüllendirilmesi, bilimin kapı dışarı edilmesi… Bu yüzyılın en büyük yüz karası olarak nitelendiriyoruz. İzmir’de yaşanan 30 Ekim depreminde yaşamını yitiren 117 vatandaş ruhsatlı yapılarda yaşamını yitirdi. Hiçbir mimarlık mühendislik hizmeti almamış yapılara izin vermek vatana ihanet ile eş tutulması gerekirken anormal bir kez daha normalleştirilmektedir” diye konuştu.

"İMAR AFFINDAN KİMLER FAYDALANACAK" 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinden bir alıntı ile durumun vahametini açıklayan Kahraman, “İmar mevzuatı dışına çıkan yani fazla kat ve daire yapan Yapı Konut Kooperatifleri bu yeni yasadan faydalanarak, imar barışında yapı kayıt belgesi alabilecekler. Üniversitelerinde bilimsel yaklaşımlar uygulamaya çalışan, hukuk sayesinde kamusal düzen ve eşitlik sağlaması gereken bir ülkede bu soruya bakanlığın verdiği yanıt için tüm bakanlık üst yönetimi istifa ettirilmelidir. Ama bizim ülkemizde ne yazık ki tam tersi olur” dedi.

"CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILIYOR"
Belirli bir sayıda katı taşıması için hesap edilmiş olan kolan kiriş ebatları ile 1 kat- 2 kat daha fazla çıkılabiliyor ise hesaba neden ihtiyaç olduğunu soran Kahraman, “Bu durumda herhangi bir müteahhidin rant amaçlı fazla kat çıkmasına kim nasıl engel olabilecektir. Aralanan bu kapının sonuna kadar açılacağı aşikardır. Giderek bilimsellikten daha çok uzaklaşan ülkemizde bu yaklaşımların son bulması en büyük hayalimizdir” diye ekledi. (Evrensel)

 
EYT’liler için 146 milyar TL aranıyor!
 
Baro Başkan Yardımcısı Dalkıran'dan 'bant daraltma' yorumu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir sularında 3 günde 185 göçmen kurtarıldı
3 gün içerisinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan ve Yunanistan ...
İzmir'de uyuşturucu operasyonu!
Aliağa ilçesinde düzenlenen operasyonda 5 kilogram sentetik uyuşturucu ...
Aysel Perkgün davasında 'reddi heyet' talebi üst mahkemece reddedildi
Buca ilçesinde, dini nikahla yaşadığı Aysel Perkgün'ü (28) darbedip vücudunun ...
 
İstanbul saldırısı kurbanlarına yürek yakan veda!
Türkiye, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının yasını tutuyor. Terör ...
İş insanı Dilek Ertek için gıyabi cenaze namazı
Türkiye'de dünyaca ünlü mücevher markasının distribütörü olan iş insanı ...
İstiklal saldırganı 4 ay tekstil atölyesinde çalışmış!
İstanbul İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda ...
 
Patlamada yaralananlar o anları anlattı!
İstiklal Caddesi'nde dün yaşanan terör saldırısında yaralananların bir ...
İzmir'deki sanayi sitesinde yangın paniği!
Torbalı'da sanayi sitesindeki bir boya imalathanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Şehit Fethi Sekin'in babası hayatını kaybetti
İzmir Adliyesi'ne yönelik terör saldırısını canı pahasına önleyen, çıkan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri