POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Süper Lig'de küme düşen 2. takım belli oldu
Süper Lig'de küme düşen 2. takım belli oldu
Bakan açıkladı: Yeni halk plajları açılıyor
Bakan açıkladı: Yeni halk plajları açılıyor
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
22 Ağustos 2022 Pazartesi - 10:01

Baro'dan Havrita için suç duyurusu: Korumuyor, hedef gösteriyor!

Hayvanseverler, ‘Havrita’ adlı internet sitesinin sokak köpeklerini hedef gösterdiği ve ölümlerine sebebiyet verdiği gerekçesiyle kapatılmasını isterken, İzmir Barosu da siteye erişimin engellenmesi için suç duyurusunda bulundu.

Baro dan Havrita için suç duyurusu: Korumuyor, hedef gösteriyor!

Sokak köpeklerinin bulunduğu bölgelerin kullanıcılar tarafından işaretlendiği ve fotoğraflandığı Havrita (Başıboş Köpek Haritası) isimli site, sokak köpeklerini hedef gösterdiği ve ölümlerine sebebiyet verdiği iddiasıyla gündemde. Son zamanlarda artan sokak köpeği zehirlenmelerinin Havrita’nın sokak köpeklerini hedef göstermesi sonucu gerçekleştiğini iddia eden hayvanseverler, sitenin kapatılması için imza kampanyası başlattı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre sosyal medya platformu Twitter’da #HavritaKapatılsın etiketi kısa sürede gündemin üst sıralarına yerleşirken, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu da tepkilerin odağındaki site için harekete geçti. Hayvanları Koruma Kanunu’na dikkat çeken Komisyon Üyesi Av. Tuğçe Berber, siteye erişimin engellenmesi için suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder ise, “Bütün sorun yetkililerde. Sokaktaki hayvan popülasyonunun azalması hoşlarına gidiyor ve müdahale etmiyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

İZMİR BAROSU HAREKETE GEÇTİ

‘Havrita’ adlı siteye erişimin engellenmesi talebiyle suç duyurusunda bulunduklarını belirten İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Av. Tuğçe Berber, “Sokakta yaşayan hayvanları ve onları gözetenleri hedef alan bir kitle var bu dönemlerde. İstiyorlar ki dünya sadece onlara ait olsun. Başka bir canlının kendi halinde yaşanmasına bile tahammülleri yok. Bu zihniyetten beslenen ‘Havrita’, ‘Başıboş Köpek Sorunu’, ‘Güvenli sokaklar’ gibi siteler de sosyal medya hesaplarından, sokakta yaşayan hayvanlara ve onları kollayanlara karşı nefret söylemlerinde bulunanlara destek oluyor. 5199 sayılı kanunun 6. Maddesinde belediyeler tarafından kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılacağı düzenlenmiştir. Aynı kanunun 28/A maddesinde evcil hayvanı kasten öldüren kişinin 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı yer almaktadır. Sokakta yaşayan ve hakları kanunlarca güvence altına alınmış olan hayvanların konumlarının bu sitelerde belirtilmesinin ardından aynı hayvanların öldürüldüğü haberlerini alıyoruz. Alenen halkı suç işlemeye davet eden bu siteler ceza kanununda düzenlenen bir suçu işliyor aslında. TCK 214 der ki ‘(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, 15 yıldan 24 dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ Tüm bunlar karşısında defalarca istenen erişimin engellenmesi taleplerine, sosyal medyadaki çağrılara rağmen alenen suç işleyen bu siteler hala varlığını sürdürüyor. İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak da süreci takip ediyoruz. Başvurularımızı yaptık ancak adaletin yine geç geldiği olaylardan birini yaşayacağız sanırım” dedi.

YETKİLİLERİN İŞİNE GELİYOR

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder ise, “Bütün sorun yetkililerde. Sokaktaki hayvan popülasyonunun azalması hoşlarına gidiyor ve müdahale etmiyorlar. Site uzun zamandır kullanımda, köpeklerin konumu belirtildiğinde anında ölümler geçekleşiyor. Bu konu son 3 aydır yoğun bir şekilde gündemde fakat kimse harekete geçmedi. Narlıdere’de önceki gün sokak hayvanlarının bulunduğu bir konum göstermişler. Buca’da daha önce yapılmıştı, birçok sokak köpeğinden hiçbiri bulunamıyormuş. En çok Antalya’da olmuş. Oradaki temsilcimiz paylaştı gelişmeleri. Önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunmak için harekete geçeceğiz. Mutlaka bu sitelerin kapatılması gerekiyor. Herkes kapatılmasını istiyor. Twitter’da bir sohbet odası oluşturmuşlar. ‘Zararsız köpekleri de dürtelim ki ısırsın’ şeklinde konuşmalar yapıyorlar. Bu duruma artık bir son verilmeli” çağrısında bulundu. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
Eğlence mekanı önünde darp dehşeti!
 
Büyükşehir ile el ele tertemiz Bornova!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğlence mekanı önünde darp dehşeti!
Çeşme ilçesinde, bir grubun henüz belirlenemeyen nedenle tartıştıkları ...
Ata'nın vizyonu ve 2.yüzyıl Kaleiçi masasında!
Seferihisar’da halk ile buluşturan Kaleiçi Söyleşileri’nin bu hafta ki ...
''Havrita’da işaretlenen sokak köpekleri öldürülüyor''
Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması ...
 
Önce aracıyla çarptı sonra bıçakla öldürdü!
Mersin'in Akdeniz ilçesinde Mehmet Ali Ö., yol verme meselesi yüzünden ...
İzmir'de yeni haftada 'sağanak' sürprizi!
Kentte en yüksek sıcaklıkların 29 dereceye kadar geri sayacağı yeni haftada ...
Adana'da polis ekibine silahlı saldırı
Adana'da şüpheliyi gözaltına almak isteyen polis ekibine pompalı tüfekle ...
 
İzmir yollarında can pazarı: 3 kaza, 4 yaralı!
İzmir-Menemen çevre yolunda motosikletin devrilmesi sonucu iki kişi yaralanırken, ...
17 ayrı suçtan aranan hükümlü yakalandı
 İzmir'in Bayındır ilçesinde, 17 ayrı suçtan aranan ve 68 ay kesinleşmiş ...
Evde çıkan yangın panik yarattı
İzmir'in Balçova ilçesinde bir evde çıkan yangında vücudunda yanıklar ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri