POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
Haluk Levent'ten 'İzmir Marşı' açıklaması: Yuhalanmadım!
Haluk Levent'ten 'İzmir Marşı' açıklaması: Yuhalanmadım!
Seçil Erzan'a bir kötü haber daha
Seçil Erzan'a bir kötü haber daha
1 Mart 2023 Çarşamba - 21:12

Başkan Sandal’dan Cumhur İttifakı’na afete maruz bölge çağrısı!

Bayraklı Meclis mart ayı ilk oturumuna emsal artışı tartışması damga vurdu. Karar sürecini anlatan Başkan Sandal, “Eğer bu meseleyi çözeceksek buradan Cumhur İttifakı temsilcilerine bir çağrımız olsun. Gelin bu emsal artışı vs işlerden vazgeçelim, vatandaşın arsası hazır, yıkılan evlerin arsası hazır, devlet bu evleri afet kapsamında yapsın. Afet kapsamında da vatandaşa versin 8 katlı binaları. Vatandaşlar da 2 yıl ödemesiz 18 yıl sıfır faizle 600 bin lirayı devlete ödesin” dedi.

Başkan Sandal’dan Cumhur İttifakı’na afete maruz bölge çağrısı!

GERÇEKİZMİR - Bayraklı Belediye Meclisi Mart ayı olağan 1.oturumu Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. 

Bayraklı Belediye Başkan Serdar Sandal’ın dilek ve temenniler bölümünde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaşanan büyük felaket ve bölgede yaraları sarmak için ortaya konan seferberlik hakkında önemli açıklamalarda bulunduğu oturuma emsal artışı ve TOKİ tartışması damga vurdu. 

SANDAL’DAN DUYGUSAL KONUŞMA VE YARDIM RAPORU 
Başkan Serdar Sandal meclise seslendiği açıklamasında, “Bölgedeki durumu anlamak için oraya gitmek lazım. Orada yaşananlar televizyon ekranlarında görülenlerden farklı... İnşallah orada çadır ve konteyner ihtiyacı bir an evvel karşılanır. İnşallah orada yaraları bir an evvel sararız. Burada bizi en mutlu eden şey böyle bir afet karşısında tüm ülkenin nasıl kenetlendiği konusu. Doğusu, batısı farketmeden farklı etnik kimlik ve farklı inançta insanların, nasıl kenetlendiğini hep birlikte gördük. Ben dönerken Mersin üzerinden geldim. Mersin-Antalya arasında birçok belediye politik olarak farklı olmasına rağmen inanın insanı duygulandıran görüntülere sahneler vardı. Her ilçenin girişinde ve çıkışında yardım çadırları kurulmuştu. Bu da gerçekten halkımızın bu tür meselelere ne kadar duyarlı olduğunun en önemli ispatlarından bir tanesi...” ifadelerini kullandı. 

Sandal’ın açıklamasının son cümlesi öncesinde gözyaşlarını tutamadığı dikkatlerden kaçmadı. Bayraklı Belediye Başkanı duygusal anlar yaşanan konuşmasını yardım raporu ve bir uyarıyla tamamladı: Vatandaşlarımız eliyle olan yardımlara aracılık yapıyoruz. Bölgeye şu ana kadar 25 tır gönderdik. 200 çadırımız bölgeye intikal etti, Cuma günü 100 çadır daha gidecek. Bölgeden göç eden vatandaşlarımız var, Bayraklı’da bu sayı 5 bine yaklaştı. Bu arkadaşlarımızın da ihtiyaçlarının karşılanması ve sürdürülebilmesi önümüzdeki dönem en önemli sorunlarımızdan biri olacak. Bu konuda da bir duyarlılık sergilememiz lazım.     Ben tüm yardım sunan vatandaşlara şükran sunuyorum ama bir noktada dikkat edebilirsek depremzedele yurttaşlarımızı da rencide etmemiş olabiliriz. Bağışların ve yardımların sıfır ve yeni olmasına özen göstermek lazım. 

Oturumda Sandal’ın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş söz aldı. AK Partili Aktaş yerel idareye TMMOB tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verilen emsal artışı hakkında eleştirilerde bulundu. Başkan Sandal’ın karara tepkisini ve ‘İtiraz edeceğiz’ sözlerini 6’lı masanın ortak metninde yer alan ‘Emsal artışına son vereceğiz’ ifadesi üzerinden eleştiren Aktaş, “Siz burada emsal artışını savunuyorsunuz ama yaptığınız yöntem yanlış. Bunu kanunlara aykırı şekilde yapmak istediniz. Ama sizin başınızdaki liderler ‘Emsal artışını hiç bir şekilde kabul etmeyeceğiz’ diyor. Bakanımız Murat Kurum ‘Plan notuyla emsal artışı olmaz. Yaparsanız kurumlar itiraz eder, yargıya taşır ve mahkemeden geri döner’ dedi. Sonuç olarak Bakanımızın dediği noktaya geldiniz. ‘Her ilçe kendi revizyon imar planlarını hazırlasın’ dedi, 6 ay süre verdi. Ama siz bu sürede birşey yapmadınız.  Bakanımızı dinleseydiniz bugün bu emsal artışı yürürlüğe girmiş olacaktı ve birçok vatandaşımız da evlerinize girmiş olacaktı. İptal olacağını bile bile emsal artışı verdiniz” dedi. 

CUMHUR İTTİFAKI’NA AFETE MARUZ BÖLGE ÇAĞRISI 
Aktaş’ya yanıt veren Başkan Sandal ise, “Sayın Bakanımızın bu söylediği mesele çok büyük bir imar bilgisi gerektiyor. Jeolojik etütlerin olmadığı bir bölgede revizyon yapabilme şansımız yok. Bizim o gün plan notuyla gitmemizin nedeni durumun aciliyetinden kaynaklıydı. Bölgenin jeolojik etütleri yeni oluşmuş durumda... Olmayan etütler üzerinden revizyon planı demek siyaset yapmak ve vatandaşa yalan söylemektir. Neden emsal artışı yaptık? Vallahi de sizin yüzünüzden yaptık. Neden biliyor musunuz? Bu ikircilikli yapınızdan, size oy vermeyeni kendinize düşman görmenizden kaynaklı. Vatandaş mıdır, mağdur mudur bakmadan size oy verip vermediğine bakıyorsunuz. Elazığ ve Bayraklı’yı kıyaslayacağım, bunu yaparken de Elazığ’a yapılan yatırımların hiç birine hayır demediğimizi söylüyorum. Depremin şiddeti Bayraklı 6.9, Elazığ 6.5... Vefat sayısı Bayraklı 117, Elazığ 41. Yıkılan bina sayılar üç aşağı beş yukarı aynı. Elazığ’da orta ve az hasarlıları ağır hasarlı kapsamına aldınız. Bizde neden almadınız? Bayraklı Belediyesi’ne AFAD’tan gelen para 3 milyon lira. Afetin toplam süreciyle ilgili kamuoyuna söylenen bilgiler 35 milyon lira civarında... Bu paranın Elazığ’daki karşılığı 560 milyon lira... Kenti yeniden afete maruz bölge ilan ediyoruz. Neden? Çünkü afete maruz bölge ilan ettiğiniz zaman depremzedelerin devlete olan borçları silinir, depremzede vatandaşlar için faizsiz kredi olanağı sağlanır. Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Bayraklı’ya bunu yapıyor muyuz? Hayır.  Kendi kaderine terk edilen bu vatandaşa yine sizin ekonomik politikalarınız gereği 400’e 1 200’e çıkardığınız için cebinde parası olmayan vatandaşa evi can suyu götürelim diye götürdük.Vatandaşın 100 metrekarelik dairesini 120 metrekare olsun diye emsal artışı yapmadık biz.  Plan notuyla emsal artışının olmayacağın söyledik. Şu anda arkadaşlarımız revizyonla ilgili çalışmalar yapacaklar. Eğer gerçekten bu meseleyi çözeceksek buradan AK Parti ve MHP Grubu aracılığıyla Cumhur İttifakı temsilcilerine bir çağrımız olsun. Gelin bu emsal artışı vs işlerden vazgeçelim, vatandaşın arsası hazır, yıkılan evlerin arsası hazır, devlet bu evleri afet kapsamında yapsın. Afet kapsamında da vatandaşa versin 8 katlı binaları. Vatandaşlar da 2 yıl ödemesiz 18 yıl sıfır faizle 600 bin lirayı devlete ödesin. Vallahi de getirmeyeceğiz, billahi de getirmeyeceğiz. Ama siz bunu yapmazsanız biz vatandaşları sizin merhametine bırakmayız. Çünkü siz size oy vermeyenlere merhametsizsiniz. Onca yaşanan afette sadece Bayraklı’yı bir tarafta bıraktınız” diye konuştu. 

HIZAL'DAN 'YALAN' ÇIKIŞI 
AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekili ve Bayraklı Meclis Üyesi Özgür Hızal ise Başkan Sandal’ı, “TOKİ’nin yapmış olduğu konutları bazı meclis üyeleri alıyor” iddiasını gündeme getirmesi üzerinden eleştirirken, “Bunu söylerseniz yalan olur. Siz bu iddiayı dile getiremezsiniz. O zaman ben de burada her iddiayı dile getireyim mi?  Halk Konut projesinde bazı müteahhitlerin Serdar Sandal’a yakın olduğu söyleniyor mesela... Söyleyeyim mi bunu?” dedi. 

Sandal, Hızal’a “Buna bütün İzmir güler. Yalan tam da bu. Kendiniz söyleyip aynı işi nasıl yapıyorsunuz. Ben diyorum ki, ‘O bölgede sadece bir kamu yetkilimiz, ‘Rezerv alandaki konutları depremzedeler dışında kimseye vermeyeceğiz’ açıklamasını yaparsa, biz rahatlamış olacağız, vatandaş da bu iddiaları bitirir. Ama onun yerine siz söylüyorsunuz, vekil söylüyor. Biz kamudan açıklama bekliyoruz” dedi. 

Bu açıklamanın ardından ikili arasında karşılıklı atışma yaşandı. Mecliste tansiyon bir anda yükseldi. 

TOKİ RESTİ: EY Mİ YAMAN BEY Mİ YAMAN! 
Gerilim Hızal’ın “Ben size yalancı demedim, yalan bilgi veriyorsunuz dedim. Sizin başkanınız yalan bilgi verecek. AK Partili Meclis üyeleri TOKİ’den yer aldı diyemezsiniz. Bunu derseniz siz yalancısınız” açıklamasına Sandal’ın, “Asıl yalancı sizsiniz. Eğer ki siz bir tek konutu depremzedeler dışında birine verirseniz el mi yaman bey mi yaman göreceksiniz” sözleriyle sonlandı. 

 
Futbolda kayıp zaman için devrim gibi karar yolda!
 
3-13 Mart'taki Süper Lig maçları şifresiz yayınlacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da trafiğe 'metro' ayarı!
Büyükşehir Belediyesi, Buca metrosunun yapımını sürdürüyor. Hattın yapım ...
Konak'ta binalara vize dönemi!
Konak Belediye Başkanı Batur, depreme dirençli kentler için alınacak önlemleri ...
Başkan Koştu afet bölgesinde!
Asrın felaketi depremin meydana geldiği 11 il arasında bulunan Osmaniye'nin ...
 
Mahalle afet gönüllüleri eğitimde!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası bir depremin ardından kentte arama ...
İktisat Kongresi’nde söz çocukların!
İzmir’de 15-21 Mart tarihlerinde düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat ...
Başkan Soyer Osmaniye'de Halk Konut'u anlattı: Niyetimiz siz 'tamam' diyene kadar...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Osmaniye’deki konutları ...
 
Çiğli'de belediye afetzedeler için sahada!
Çiğli Belediyesi ekipleri, deprem bölgesinden ilçeye gelen yurttaşların ...
Bakanlıktan o plana onay: Aliağa Cezaevi genişliyor, GES de geliyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Aliağa Cezaevi’nin genişletilmesi ...
Bayraklı’nın çocuklarından Osmaniye’ye gönül köprüsü!
Deprem mağduru çocuklar için hazırladıkları yardım paketlerini afet bölgesine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri