POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Polis, meslektaşlarına kurşun yağdırdı: 2 şehit!
Polis, meslektaşlarına kurşun yağdırdı: 2 şehit!
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
6 Mayıs 2018 Pazar - 09:25

Bayındır mucizesi: İlk yükleme Başkan'dan!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle adeta "kanatlanan" Bayındırlı çiçek üreticileri, dünyanın çiçek devi Hollanda'yla imzaladıkları tohum alım sözleşmesinden sonra, şimdi aynı ülkeye ihracata başladı.

Bayındır mucizesi: İlk yükleme Başkan dan!

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yaparak Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, verdiği desteklerin olumlu sonuçlarını birer birer almaya başladı. 2007 yılından beri uyguladığı alım garantili sözleşmeli üretim modeli ile hem üretim miktarını hem de kaliteyi artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde Bayındırlı üreticiler, dünyanın en büyük çiçek üreticileriyle ortak proje yapacak güce ve birikime ulaştı. "Çiçeğin başkenti" olarak anılmaya başlanan Bayındır, artık sadece Türkiye'de değil dünyada da konuşulur hale geldi.

Bayındırlı çiçek üreticilerinin kurduğu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  (BAYÇİKOOP), dünya çiçek devi Hollanda’yla yaptığı çiçek tohumu alım sözleşmesinden sonra, bu ülkeye süs bitkisi ihracatına da başladı. İhraç ürünü bitkilerle dolan TIR'a ilk yüklemeyi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı.

Bu aşı tuttu
Yerelde kalkınma hedefiyle yola çıktıklarında, bugünlere gelmeyi hayal ettiklerini, ancak bu kadar kısa sürede bu noktaya ulaşabileceklerini ve İzmir’in adının dünya devleriyle kıyaslanabileceğini düşünmediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada Bayındırlı üreticilerimiz Hollanda’yla işbirliği içinde hem ihracat yapıyor, hem de onlar adına yeni bitki türü üretimi gerçekleştiriyor. BAYÇİKOOP sayesinde Türkiye’ye has yeni ürünler, Türkiye patentli ürünler üretiliyor. Bayındır'daki çiçek üretiminde miktar ve kalitede ciddi artışlar yaşanırken, AR-GE çalışmalarıyla da örnek olunması bize büyük gurur veriyor” dedi.

Başarıyla uyguladıkları "Yerelde kalkınma" modelinde ilk hedeflerinin "İzmirlilerin lokmasını büyütmek" olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  "Görüyoruz ki, herkes mutlu. Biz bu konuda başarılı olduk ama durmak yok! Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, daha çok pazarlayacağız, daha çok ihracat yapacağız ve daha hızlı kalkınacağız” şeklinde konuştu.

 

Sözleşmeli üretimle ayağa kalktık
Dünya çiçek ihracatında yüzde 49'luk paya sahip olan Hollanda'da İzmir'in ve BAYÇİKOOP markasının tanınırlığının giderek arttığını söyleyen Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  (BAYÇİKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan ise, 17 senedir aktif olarak çalışan kooperatifin, 2007 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği sözleşmeli üretim desteğiyle ayağa kalktığını hatırlattı. Sümerkan, "Gördüğümüz bu destek sayesinde sadece Bayındır’da konuşulmakla kalmadık, Türkiye bizi konuştu. Şimdi ise dünya çiçek devleri ünümüzü duydu ve bizlerle işbirliği yapmaya başladı” dedi. &nbs p;

Hollandalılar da "Büyükşehir modelini" uygulayacak
Almanya’da katıldıkları bir fuarda Hollandalı firmalarla yaptıkları görüşmeler sonucunda bu ülkeye süs bitkisi pazarlamaya başladıklarını belirten Sümerkan, “Firma yetkilileri Bayındır’a gelip ürünlerimizi gördü, kalitemizi beğendi. Şimdi ise Hollanda’ya süs bitkisi gönderecek ilk TIR'ımızı yolladık. Firma ile anlaşmamız ilk etapta  2 bin 500 adet ve 100 çeşit çalı grubu üzerine. Ancak firma yetkilileri gelecek senelerde de bizimle çalışacaklarını söyledi” diye konuştu. Kooperatif Başkanı şöyle devam etti: “Hollandalılara kendi çalışma modelimiz olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği mevsimlik çiçekte sözleşmeli üretimi anlattık. Bu sistemi çok beğendiler. Seneye İzmir’de, tıpkı Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz model gibi, kendileri için çalı grubu üretmemizi teklif ettiler. İzmir modeli sadece Türkiye’de değil, Hollanda’da da benimsendi. Bu yolu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açtı.  Bize de Avrupa’ya adım adım koşmak düştü.”

Hollanda için tohum da üretiyorlar
Süs bitkisi ihracatının yanısıra, 30 yıldır siklamen çiçeği tohumu üreten Hollandalı bir firmayla 5 yıllık alım sözleşmesi de imzalayan BAYÇİKOOP, önemli bir AR-GE çalışması sonucunda geliştirdiği siklamen tohumlarını Hollandalılar için hazırlamaya başladı. Dünyanın en büyük çiçek ihracatçı ülkesi olarak pazarda ezici bir üstünlüğü bulunan Hollanda'yla yapılan bu anlaşma, hem Bayındırlı çiçek üreticileri hem de Türkiye çiçekçilik sektörü için de tarihi bir dönüm noktası oldu.

 
Rihanna'dan çocuk sinyali!
 
Menderes halk danslarıyla coşacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'de Erdal Erzincan rüzgarı
Bağlama sanatçısı, türkü ustası Erdal Erzincan ve yerel sanatçımız Baran ...
Karşıyaka'nın 'Bal Köy'ü kapılarını açtı!
Sağlıklı ve kaliteli ürünleri halkla buluşturmak için çalışmalar yürüten ...
Gündoğdu'dan Hıdırellez coşkusu
Baharın müjdecisi Hıdırellez, her yıl olduğu gibi yine büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşti.
 
Karşıyaka'da en güzel balkon ve bahçe seçilecek
KARŞIYAKA Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği "En güzel balkon - ...
Selvitopu Meclis’te patladı: Hedefinde İller Bankası ve o AVM!
Karabağlarda 101 hektarın kamulaştırıldığını ve burada AVM yapılacağını ...
Urla Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi
Urla Belediyesi ve DİSK Genel İş İzmir 4 Nolu Şube arasında 357 işçiyi ...
 
Buca'nın bereket bağı: 6 ton rekolte bekleniyor!
Buca’nın sembolü olan üzümü kurduğu 13 dönüm üzüm bağıyla topraklarına ...
Bayraklı'da üretici kadınlardan sergi
Bayraklı Belediyesi’nin 24 mahallede açtığı 28 semt merkezinde çeşitli ...
Bornova’da doğum günü kardeşliği
5 bin üyesi bulunan Bornova Belediyesi Çocuk Kulübü’nde Nisan Ayı içinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri