POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Benzin ve motorine indirim geldi!
Benzin ve motorine indirim geldi!
Arda Turan'dan Seçil Erzan açıklaması
Arda Turan'dan Seçil Erzan açıklaması
Dortmund, Şampiyonlar Ligi finali biletini kaptı
Dortmund, Şampiyonlar Ligi finali biletini kaptı
Türkiye Kupası'nda ilk finalist belli oldu
Türkiye Kupası'nda ilk finalist belli oldu
5 Nisan 2024 Cuma - 20:46

Belediyelere çağrı: Çözüm Neverlant

Yaşadığı kentte söz sahibi olmak isteyenlerin toplandığı Neverlant Sosyal Girişimi, belediyeleri Neverlant programına katılmaya davet etti. Neverlant Sosyal Girişimi Kurucusu Mehmet Kuzu, Neverlant Belediyesi ve Neverlant Ödülleri hakkında bilgi verdi.

Belediyelere çağrı: Çözüm Neverlant

Türkiye bir yerel seçimi daha geride bıraktı. Yerel seçim sürecinde her bir vatandaş, yaşadığı kentten beklentilerini sıralamanın yanı sıra belediye başkan adayları da bu beklentilere hangi projelerle karşılık vereceği konusunda tanıtımlarını yaptı. Süreç tamamlandı ve yeni başkanlar çok yakında mazbatalarını alıp, seçildikleri kentlerde projelerini hayata geçirerek; vatandaşların taleplerine karşılık vermeye çalışacak. Şimdi ise yeni bir belediye doğdu: Neverlant Belediyesi… “Nasıl olması gerekir?” sorusunun hayali bir belediye cevabı olan Neverlant Belediyesi, kolaylaştırıcıları ve temsili meclis üyeleriyle mevcut belediyelere örnek olmak ve yol göstermek adına bir sosyal girişim olarak karşımıza çıkıyor.

Neverlant Belediyecilik Oyunu hakkında detayları paylaşan Neverlant Sosyal Girişimi Kolaylaştırıcısı Volkan Şen, aynı zamanda belediyelere çağrıda bulunarak, Neverlant Ödüllerine katılmalarını istedi.

TÜRKİYE’NİN BELEDİYECİLİK OYUNU: NEVERLANT

Neverlant Sosyal Girişimi Kurucusu Kuzu, “Neverlant Belediyecilik Ödül Programına katılmak için Belediyelerin yerleşim yerini temsil edecek 30 yaşa kadar olan bir genç aracılığıyla başvuru yapması gerekiyor.  Türkiye’nin “Belediyecilik Oyunu”: Neverlant, sosyal girişimi yola çıktı. Aralık 2023’te çalışmalarına başlanan sosyal girişim belediyecilik alanında mesleki ve uzmanlık alanlarını birleştiren bir ağ kurmayı hedefliyor. Neverlant, olmayan yerde mücadeleyi ören bir ağ olarak çalışmalarını başlatırken özellikle gençlerin yerel yönetim süreçlerine kafa yormalarını, belediyelerin geliştirebileceği sürdürülebilir projeler hakkında fikir geliştirmelerini de hedefliyor. Neverlant, bir belediyecilik oyunu olarak model belediye içerisinde Meclis Üyeleri ve halkı temsil eden kolaylaştırıcılarla yola çıkıyor. 18-30 yaş aralığındaki gönüllüler Belediye Meclis Üyesi olarak oyunda yer alırken, 30 yaş ve üzerindeki gönüllüler kolaylaştırıcı olarak yer alıyorlar. Kolaylaştırıcılar arasında tematik konularda öncü olanlar Belediye bürokrasisini temsil ediyorlar. Bir belediyenin farklı organlarını temsil eden topluluklarla karar süreçlerinin nasıl işlediğinin bir simülasyonu gerçekleştiriliyor. İlk olarak bir yıllık bir çalışma takvimi hazırlayan sosyal girişim, talep görürse uzun vadeli bir program hazırlamayı planlıyor. Bir yılın sonunda Belediyelere bir ödül programı uygulanması da hedefler arasında” diye konuştu.

NEVERLANT ÖDÜLLERİ İÇİN İŞTE KURALLAR

Belediyecilik oyununun nasıl işlediğine dair bilgi veren Tamer Bostancı, “Gönüllü olan gençlerin her biri bir ilçe ya da belde belediyesi seçer. Seçilen ilçe belediyeleri sosyal medya araçlarında ve internet siteleri üzerinden yakından takip edilir ve ilçe belediyeleri için proje geliştirme süreçleri başlatılır. İlçe belediyeleri için projeler geliştirildikten sonra grup çalışmaları başlatılır. Grup çalışmalarında her bir grup öncelikle bölgelerindeki bir il belediyesini seçerler ve ekip olarak seçtikleri il belediyesi için proje geliştirirler. Son aşamada ise yine gruplar bölgelerindeki bir büyükşehir belediyesini seçerler. Aynı şekilde proje geliştirme süreçleri işletilir. Proje geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak için gönüllü gençler, Proje Döngüsü Yönetimi ve Sürdürülebilirlik eğitimi alırlar. Aynı zamanda uzmanlık alanlarına göre oluşturulan çemberlerde yer alan kolaylaştırıcılar gençlere rehberlik ederler. Örneğin Kültürel Miras Çemberi, kültürel miras konusunda proje geliştirmek isteyen ekiplere yardımcı olurlar, uzmanlık desteği verirler. Kolaylaştırıcılar oyunda halkı temsil ederler. Uzmanlık alanı çemberlerinde öncü görevi üstlenen kolaylaştırıcılar bürokrasiyi temsil ederler. Yıl boyu sürdürülen çalışmalar neticesinde mevcut belediyelerin çalışma performansları ve görünürlükleri dikkate alınarak, proje geliştirme süreçlerindeki deneyimler göz önünde bulundurularak ödüllendirme mekanizması işletilir. Gençlerin üzerinde çalıştıkları belde, ilçe, il, büyükşehir belediyeleri arasından 10 ilçe/belde belediyesi, 1 il belediyesi ve 1 büyükşehir belediyesi kolaylaştırıcıların oylarıyla ödüle layık görülür. Ödüllendirmede ön eleme Belediye Meclisi tarafından ve nihai sonuçlandırma için bir nevi halk oylaması yapılmış olur” sözlerini kaydetti.

19 BELEDİYE İÇİN TEMSİLCİLER BELİRLENDİ

Türkiye’nin dört bir yanından toplamda 19 ilçe ve beldenin temsilini Neverlant bünyesinde sağladıklarının altını çizen Mehmet Kuzu, yapılan çalışmalar hakkında şu sözleri kaydetti:

“İlk aşamada 1 Mart 2023’te çağrıya çıkan Neverlant ekibi, bir ay boyunca yapılan çalışmalar ve görünürlük sayesinde 19 gence ulaştı. Türkiye’nin dört bir yanından 19 ilçe ya da beldenin temsili Neverlant bünyesinde sağlandı. Neverlant üyeleri, Belediyecilik Ödül Programı için seçtikleri belediyeyi Instagram ve internet sitesi üzerinden yakından takip edecekler ve gölgeleme yapılacak. Belediyenin dijital ağlarda görünürlüğü gölgelenecek ve yürütülen projeler hakkında değerlendirmeler yapılacak. Neverlant kolaylaştırıcıları desteğiyle yapılan değerlendirmeler sonucunda dört ana alanda Belediyelerin sürdürülebilir projeler geliştirmesi teşvik edilecek. Gönüllüler aracılığıyla “Kültürel Miras”, “Sürdürülebilir Tarım”, “Sağlıklı Kentler” ve “Aktif Yurttaşlık” alanlarında projeler geliştirilmesi hedefleniyor. Geliştirilen projeler Belediye yönetimlerine sunulacak ve uygulamaya geçilmesi için önerilerde bulunulacak.”

NEVERLANT’E GÖNÜLLÜ OLANLARIN TEMSİL ETTİĞİ İL VE İLÇELER

Avanos/Nevşehir, Göreme/Nevşehir, Bornova/İzmir, Yenişehir/Mersin, Beşiktaş/İstanbul, Toroslar/Mersin, Kadıköy/İstanbul, Çankaya/Ankara, Konak/İzmir, Bodrum/Muğla, Narlıdere/İzmir, Buca/İzmir, Fındıklı/Rize, Sur/Diyarbakır, Muratpaşa/Antalya, Eğirdir/Isparta, Ermenek/Karaman, Biga/Çanakkale, Atakum/Samsun.

Ödül Programına ve Belediyecilik Oyununa katılmak isteyen belediyelerin [email protected] adresine e-posta ya da Instagram üzerinden neverlantbelediyesi hesabına mesaj göndermeleri yeterli.

 
En genç belediye başkanı mazbatasını aldı!
 
İliç'teki faciada 53 gün sonra 1 cansız beden!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nisan'da Barok esintileri AASSM'de
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Nisan ayında ...
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
Avusturya'da yapılan yeni bir araştırma, şarkı sözlerinin son yıllarda ...
Kültürpark'a 'Sanat Güneşi' heykeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi sanat güneşi Zeki Müren’in anısını yaşatmak ...
 
'Bir Millet Uyanıyor' sergisine yoğun ilgi
Karşıyaka Belediyesi Çatı Bostanlı Sergi Salonu’nda Cumhuriyet’in 100. ...
Karşıyaka'da Kütüphane Haftası’na özel söyleşi
Toplumda okuma alışkanlığının artmasına katkıda bulunmak için kente yeni ...
100. Yılın Öyküsü, Şiiri yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet’in kurucu değerlerine ithafen ...
 
Köy Enstitüleri’nin ruhu İzmir’de yaşatılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin aydınlanmasının en önemli adımlarından ...
Kültürpark'ta Dünya Şiir Günü buluşması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i bir kültür kenti ...
İzmir Şehir Tiyatroları Nilüfer Tiyatro Festivali’nde
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT), Nilüfer Tiyatro ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri